A tenisz történetében kevés doppingügy volt, néhány sztár azonban fennakadt a rostán.

Simona Halep határozatlan ideig nem léphet pályára, miután a szervezetében a Roxadustat nevű szer nyomaira bukkantak, ami történetesen a WADA tiltólistáján is szerepel. A korábbi világelső közleményében azt írta, sokkolta, amikor értesítették a hírről a hatóságok, és soha nem csalt a pályafutása során, ezért mindenképpen küzdeni fog az igazáért.
Tenisz
A drog az rossz, ééérteem? - Mi lesz Simona Haleppel?
03/11/2022 - 13:46
Az ügye azért is kavarhat nagy vihart, mert a tenisz nem tartozik a doppingérzékeny sportágak közé, olyan pedig, hogy az egyik sztár kerül a középpontba, igen ritkán fordul csak elő. A legtöbb botrány ráadásul nem is egy teljesítményfokozóhoz kapcsolódik, mint inkább valamilyen tudatmódosító szerhez.

Andre Agassi

A nyolcszoros Grand Slam-győztes amerikai 1997-ben akadt fent a doppingellenőrzésen, amikor is metamfetamint találtak a mintájában. Agassi azzal védekezett, hogy az asszisztensének az italában volt a szer, amibe ő véletlenül beleivott, az ATP pedig elfogadta az érvelését, így az amerikai sztár megúszta büntetés nélkül.
Az csak jóval később, 2009-ben megjelent önéletrajzi könyvéből derült ki, hogy önként nyúlt a szerhez, azt követően, hogy zátonyra futott a Brooke Shieldsszel kötött házassága. A könyve nyomán utólag vizsgálat indult ellene, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség azonban az elévülési időre hivatkozva ejtette az ügyet.

Maria Sharapova

Az orosz teniszező szervezetében 2016-ban mutatták ki a meldonium nevű, többnyire szívbetegségre használt szert, amellyel akkoriban viszonylag sok, posztszovjet országból származó sportoló bukott le. Ennek egyszerű oka van: a szer csak 2016 januárjában került fel a WADA tiltólistájára, előtte legális volt az alkalmazása, az esetek többségében tehát a figyelmetlenség okozta a bajt.
Sharapova elismerte, hogy 2016 januárja után is bevette a gyógyszert, amit az orvosa tanácsára egy évtizede szedett, ezért kétéves eltiltással sújtották. Az ötszörös Grand Slam-bajnoknak az ITF döntése nyomán ebből 15 hónapot kellett letöltenie, és ugyan visszatért még a pályára, sosem tudta megközelíteni a korábbi formáját.

Maria Sharapova

Fotó: AFP

A történethez az is hozzátartozik, hogy a meldonium kiürülési ideje fél év, vagyis, ha Sharapova azt állítja, 2015 decemberében leállt a szerrel, akkor igen jó eséllyel megúszta volna eltiltás nélkül az ügyet.

Martina Hingis

A svájciak sztárja 21 éves koráig szinte mindent megnyert, a sérülései miatt azonban korán befejezte a pályafutását. Három év kihagyás után visszatért a pályára, vissza is verekedte magát a top 10-be, 2007-ben azonban az egyik mintájában kokain nyomait találták. Bár Hingis tagadta, hogy kokaint használt volna, az ITF két évre elmeszelte, ami lényegében véget vetett az egyéni karrierjének.
Hingis 2013-ban újra visszatért a pályára, ám innentől kezdve szinte csak párosban állt rajthoz, és összesen 10 Grand Slamet nyert.

Marin Čilić

A horvát szervagép 2013-ban akadt fent az egyik ellenőrzésen a nikethamide nevű szer miatt. Čilić tagadta, hogy teljesítménynövelés céljából került a szervezetébe, és azt állította, hogy azokban a glükóztablettákban lehetett, amiket a helyi gyógyszertárban szereztek be. Az ITF azonban nem kegyelmezett, kilenc hónapra eltiltotta a későbbi US Open-bajnokot.

Marin Cilic

Fotó: Getty Images

Čilić nem hagyta annyiban a dolgot, és a CAS-hoz fordult, mondván: nem tudta, hogy a tabletták tiltott szert is tartalmazhatnak. A sportdöntőbíróság végül igazat adott a sportolónak, az eltiltását kilencről négy hónapra mérsékelték, mivel bizonyítottnak látták, hogy a tiltott szer figyelmetlenségből került a szervezetébe.

Mats Wilander

Wilandert 1995-ben három hónap eltiltással büntették, miután az 1995-ös Roland Garroson kokaint találtak a szervezetében. Hasonlóan járt akkori párospartnere, Karel Nováček is. Mindketten azt vallották, fogalmuk sem volt, hogy kokain került a szervezetükbe, és megkérdőjelezték a vizsgálat tisztességességét.
Utóbb mindketten elismerték, hogy a vizsgálat szabályos volt, azt viszont fenntartották, hogy szándékosan nem fogyasztottak a kábítószerből.

John McEnroe

John McEnroe már rég visszavonult, amikor 2004-ben elismerte, hogy profi sportolóként szteroidot szedett. „Nem is tudtam róla, de hat éven keresztül olyan szteroidokat kaptam, amit leginkább lovaknak szoktak adni, míg rá nem jöttek, hogy ez még nekik is túl erős” – árulta el a Daily Telegraphnak adott interjúban.
Akkoriban természetesen egészen más rendszer működött, a ’80-as években elindult ellenőrzések során elsősorban a drogokra vadásztak, a teljesítményfokozó szerek csak később kerültek képbe. Érdekesség, hogy McEnroe legnagyobb riválisát, Björn Borgot a volt felesége kokainhasználattal vádolta, ezt azonban a svéd sztár tagadta.

Petr Korda

1998 meglehetősen eseménydús év volt Korda számára, hiszen megnyerte az Australian Opent, majd Wimbledon után eltiltották nandrolon használata miatt. Korda tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, és jogi úton próbálta meg bizonyítani az igazát, ám 1999 szeptemberében 12 hónapos eltiltást kapott az ITF-től. A döntésnek nem volt nagy jelentősége, Korda a ’99-es Wimbledont követően befejezte a karrierjét.

Petr Korda

Fotó: Imago

Guillermo Coria

A későbbi Roland Garros-döntős teniszező 2001-ben akadt fent az ellenőrzésen, Kordához hasonlóan nadrolonnal bukott meg. A teniszező kétéves eltiltást kapott az ATP-től, Coriának azonban sikerült bebizonyítania, hogy az egyik táplálékkiegészítője volt szennyezett, így végül csak hét hónapot töltött távol a tenisztől. Coria egyébként be is perelte a vitamint forgalmazó céget.
A játékosügynök Patricio Apey így emlékezett vissza a történtekre:
„Az egész ügy középpontjában a nadrolon nevű szteroid állt. Coria esetében megtaláltuk a problémát: egy szennyezett táplálékkiegészítő okozta. Ilyesmi előfordulhat. Nézzétek csak meg a 2002 és 2003 közötti ügyeket: 27 játékos akadt fenn, mind ugyanazzal a szerrel, a szennyezett piruláknak köszönhetően. Végül mindenkit szabadon engedtek.”

Richard Gasquet

Gasquet 2009-ben kapott 12 hónapos eltiltást, mondjuk ki egyszerre: kokain használata miatt. Az ITF azonban felfüggesztette a büntetést, miután elfogadta a francia teniszező érvelését, aki azzal védekezett, egy floridai szórakozóhelyen csókolózott egy nővel, aki előtte kokaint használt. A WADA kevésbé volt engedékeny, és előterjesztette az ügyet a CAS-hoz, de nem sikerült szigorítani a büntetést.

Sara Errani

A Roland Garros-döntős olasz 2017 februárjában akadt fent a szűrőn letrozol miatt. Errani azt állította, hogy az édesanyja rák elleni gyógyszere kerülhetett a házi tortellinibe, és azon keresztül jutott a szer a szervezetébe. Erranit végül két hónapra tiltották el, utólag azonban a CAS ezt 10-re módosította, és visszamenőleg törölték az eredményeit.

Sara Errani

Fotó: Getty Images

Dayana Yastremska

Az ukrán teniszező egy anabolikus szteroiddal, a mesterolonnal bukott meg, ami után egyből felfüggesztette az ITF a versenyengedélyét. Yastremska hosszasan küzdött az igazáért, a nemzetközi szövetség 2021 nyarán fel is mentette, így visszatérhetett a WTA Tourra. A ranglistán azonban jelentősen visszaesett, a karrierje csúcsán 21. helyen álló játékos jelenleg a 88. a sorban.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
McEnroe megfejtette a Kyrgios-rejtélyt, és készen áll bajnokot faragni az ausztrálból
29/10/2022 - 15:47
Tenisz
Megszólaltak Halep edzői a sokkoló doppingeset kapcsán
26/10/2022 - 14:58