Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic mindenhol a legélesebb kések egyike, de Ausztráliában ő maga a halálos fegyver

Kálmán Laci

Frissítve 03/01/2023 - 13:03 GMT+1

Novak Djokovic megnyerte első mérkőzését az Adelaide-ben rendezett tornán, amivel már egy 30-meccses győzelmi sorozatnál jár Ausztráliában. Ez sem akármi, azonban, ha ennél nagyobb történelmi távlatokat nyitunk, akkor egészen értelmezhetetlen számokat kapunk, amelyek alátámasztják az ottani dominanciáját.

ATP Adelaide: Egyesben sikeres volt Djokovic ausztráliai visszatérése - videó

Novak Djokovic bárhol a világon veszedelmes ellenfél, de Ausztráliában némi túlzással verhetetlen.
Jó sok hely van széles e világban, ahol a korábbi világelső brutális mutatókat mondhat magáénak. Hogy mást ne mondjunk, ott van Wimbledon, ahol hétszeres bajnok, és 2017 óta nem szenvedett vereséget.
Viszont, amit Ausztráliában művel, az semmi máshoz nem fogható. Kezdjük ott, hogy kedden, az Adelaide-ben rendezett verseny első körében 6:3, 6:2 arányban legyőzte a francia Constant Lestienne-t, amivel 30 megnyert meccsnél jár az országban megszakítás nélkül.
A szerb az első két szervagémjét semmire hozta, utána azonban 2:2-nél breaklabdával kellett szembesülnie. A veszélyt elhárította, és onnantól kezdve nem volt megállás; a hátralévő 13 játékból behúzott 10-et, és 75 perc alatt megszerezte első idei győzelmét.
„Először is meg kell mondjam, hogy nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhettem Ausztráliába” – mondta Djokovic a meccs utáni interjúban.
Köszönöm mindannyiótoknak, hogy kilátogattatok a mai meccsre, és köszönöm, hogy olyan fogadtatásban részesítettetek, amit reméltem, és amire vágytam.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

„Ami a nyitómeccsemet illeti, nem panaszkodhatok. Úgy gondolom, hogy nagyon jól játszottam, az első hat gém elég kiegyensúlyozott volt, és ugye fontos, hogy sosem játszottunk még egymás ellen. Minden labdát visszaadott, nagyon keveset hibázott, és jól használta azt az erőt, amit beletettem a labdamenetekbe. Mindezek mellé elég veszélyes az adogatása is.”
„De aztán ahogy 3:2-nél breakelőnybe kerültem az első játszmában, tudtam emelni a játékom színvonalán, és elég jó teniszt nyújtottam a találkozó hátralévő részében.”
Djokovic nem veszített mérkőzést Ausztráliában azóta, hogy 2018. január 22-én, tehát közel öt évvel ezelőtt, Hyeon Chung három szettben megverte őt az Ausztrál Open negyedik fordulójában.
Ahogy fentebb írtuk, Djokovic a keddi győzelmével jelenleg egy 30 meccses győzelmi szériában van az országban, de ha egy kicsit tágítjuk a kontextust, még brutálisabb mutatókat kapunk. A szerb a legutóbbi 50 meccséből 48-at megnyert, a legutóbbi 76-ból pedig 73-at. Ez utóbbi adat egyszersmind azt is jelenti, hogy 2011 óta mindössze háromszor kapott ki Ausztráliában.
picture

Novak Djokovic - Australian Open 2021

Fotó: Getty Images

Djokovic mérlege Ausztráliában 2011 kezdete óta: 73-3

  • 7-0 a 2011-es Ausztrál Openen
  • 7-0 a 2012-es Ausztrál Openen
  • 7-0 a 2013-as Ausztrál Openen
  • 4-1 a 2014-es Ausztrál Openen [Stan Wawrinka verte a negyeddöntőben]
  • 7-0 a 2015-ös Ausztrál Openen
  • 7-0 a 2016-os Ausztrál Openen
  • 1-1 a 2017-es Ausztrál Openen [Denis Istomin verte a második fordulóban]
  • 3-1 a 2018-as Ausztrál Openen [Hyeon Chung verte a negyedik fordulóban]
  • 7-0 a 2019-es Ausztál Openen
  • 6-0 a 2020-as ATP-kupán
  • 7-0 a 2020-as Ausztrál Openen
  • 2-0 a 2021-es ATP-kupán
  • 7-0 a 2021-es Ausztrál Openen
  • 1-0 eddig a 2023-as adelaide-i tornán
A fentiekből az is látszik, hogy Djokovic a végjátékban már nemigen kap ki. 2011 óta, tehát amióta őt a legszűkebb elit tagjának tekintjük, ha bejutott a legjobb négy közé, meg is nyerte a tornát. Ráadásul 2014-ben, amikor a negyeddöntőben verte őt Wawrinka, a svájci meg is nyerte a tornát.
Djokovicot persze nem lehetett nem megkérdezni az ausztráliai dominanciájáról. Abban, hogy itt ennyire meggyőző tud lenni, szerepe lehet annak is, hogy itt szerezte karrierje első Grand Slam-győzelmét.
„Ha egy országot kellene megneveznem, ahol a legtöbb sikert tudtam elérni, és amely a legjobban bánt velem a tenisz tekintetében, az egyértelműen Ausztrália lenne. Itt nyertem az első GS-emet 2008-ban, és összesen már kilencnél járok. Jó néhány epikus meccset játszottam itt, melyek közül talán a Nadal elleni 2012-es döntőt emelném ki, amely közel hat órán át tartott.”
picture

Novak Djokovic | Tennis Australian Open | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

„Az évek során Ausztrália volt az a hely, ahol a legjobb teniszemet tudtam nyújtani, éppen ezért mindig nagyon várom, hogy visszatérhessek ide. A körülmények tavaly olyanok voltak, amilyenek, a helyezt senki számára sem volt egyszerű, most viszont boldog vagyok, hogy újra itt lehetek. Örülök, hogy újra a teniszre tudok koncentrálni, és remekül érzem magam veletek, srácok.”
Az adelaide-i torna második körében Djokovicra ismét egy francia ellenfél vár, Quentin Halys személyében. A papírforma szerint Daniil Medvdevvel az elődöntőben találkozhat, és mivel a másik ágon Felix Auger-Aliassime és Holger Rune is kiesett, így a döntőben legnagyobb eséllyel Andrey Rublev vagy Jannik Sinner várhat rá.
részben tennis.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés