Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Top 20-as skalp, 500-as elődöntő, Tsitsipastól ellopott szett - Remek hetet zárt a csehek reménysége

Németh Dániel

Publikálva 12/02/2022 - 19:21 GMT+1

Jiří Lehečka útja a rotterdami selejtezőből egészen az elődöntőig vezetett, ahol még Stefanos Tsitsipas is csak nagy nehézségek árán állította meg. Bár ezen a héten épp nem volt top 100-as teniszezője Csehországnak, Lehečka villámgyorsan visszahelyezte az országot az elitbe, és a formáját elnézve innen még feljebb is kapaszkodhat a következő hetek, hónapok során.

Jiri Lehecka

Fotó: Getty Images

Jiří Lehečka játéka alapján jól fest a cseh tenisz jövője.


Nem kell nagyon régre visszamennünk az időben, hogy top 10-es cseh teniszezőkre bukkanjunk, Tomáš Berdych és Radek Štěpánek visszavonulása óta azonban - legalábbis férfi vonalon - némi vákuum alakult ki a cseh teniszben. A mögöttük kullogó generáció nem lépett fel az ő szintjükre – a korábbi junior világelső és Australian Open-bajnok Jiří Veselý is csak a top 40-ig jutott –, a fiatalabbak beérésére pedig éveket kellett várni.

Így fordult elő, hogy a cseh tenisznek ezen a héten például nem volt top 100-as játékosa a férfiaknál.

Ez, a cseh teniszre nézve kevésbé hízelgő állapot nem tartott sokáig: a mindössze 20 esztendős Jiří Lehečka ugyanis nagyszerű hetet zárt Rotterdamban, ahol a selejtezőből indulva egészen az elődöntőig menetelt, olyan játékosok legyőzésével, mint Denis Shapovalov, vagy a hosszú idő után bíztató játékot mutató Lorenzo Musetti. Ráadásul a legjobb négy között is szépen helytállt Stefanos Tsitsipas ellen, a görögnek nagyot kellett küzdenie, hogy ne bukja el két szettben a meccset.

Másnak esélye sem volt a tenisszel szemben

Lehečka egész jó géneket kapott, a szülei ugyanis sportolók voltak, az anyukája atletizált, az apukája úszó volt. Hamar megismerkedett a tenisszel is, ugyanis az idősebb nővérét a nagymamájuk tanítgatta a sportág alapjaira, és ahogyan az a testvéreknél meglehetősen gyakori, Jiří sem akart kimaradni a buliból. „Akkor a tenisz volt számomra az egyetlen lehetőség. Persze sportoltam mást is, elég sportos gyerek voltam. De a tenisz győzött, és semmit sem bántam meg.”
Most, hogy már top 100-as teniszező (a jövő héttől a 96. helyen jegyzik majd), biztosan kijelenthetjük, jól döntött, amikor kitartott a tenisz mellett. Ő mindenesetre úgy gondolja, az, hogy sportoló szülők gyerekeként kezdett el teniszezni, és más sportágakba is belekóstolt, hozzájárult a fejlődéséhez. Többek között a hegyi túrázás is. „Ha felfelé mész az emelkedőn, akkor muszáj kitartanod, ellenkező esetben el fogsz bukni” – bölcselkedett a teniszező.
picture

Jiri Lehecka a rotterdami tornán

Fotó: Getty Images

Hasonlóan pozitívan hatott rá, hogy a szülein keresztül testközelből láthatta, mivel jár az, ha valaki magas szintű sportra adja a fejét, és ha netán problémái lennének, nem kell sokat törnie a fejét, kikhez forduljon tanácsért. „Szerintem ez elég jó dolog, mert ők pontosan tudják, milyen egy sportoló élete. Tudják, hogy megy ez. Tisztában vannak a sportolók környezetével. De azt is tudják, hogyan működik az emberi test, amivel segíteni tudnak bizonyos helyzetekben.”

Négy döntő, két győzelem

A fiatal cseh 2019 óta szerepel Challenger-versenyeken, az első két szezonjában azonban felemás eredményeket ért el a felnőttek között. Egy prostejovi elődöntőt leszámítva nem voltak kiemelkedő versenyei, ebben az időszakban inkább Future-szinten tudta tartani a lépést a mezőnnyel, erről a szintről hat döntőt szedett össze, amelyből hármat meg is nyert. Az áttörésre azonban egészen a tavalyi szezonig kellett várnia Lehečkának.
2021-ben már egészen impresszív, 33-18-as mérleget tudott felmutatni a Challenger Touron, köztük két tornagyőzelemmel. A Tamperében elért sikerét követően az ATP honlapjának az előrelépés okairól is nyilatkozott. „A mentális játékom javult. Szerintem nyugodtabb lettem az idénre, korábban sok érzelem volt bennem a pályán. Igyekszem pozitívabb lenni, minden egyes nappal jobban gyakorolni. A pozitivitás és a 100%-ra törekvés természetesen meghozza a sikereket.”
Lehečka áttöréséhez honfitársa, Tomáš Macháč sikerei is nagyban hozzájárultak. „Ha azt látod, hogy a többiek sikeresek, az téged is motiválni fog. Arra késztet, hogy egyre magasabb célokat tűzz ki, és változatlanul keményen dolgozz. Jobb szeretnél lenni náluk. Nyilván örülök a sikereiknek, és lehet, hogy pár hónap múlva én leszek hasonló helyzetben. Macháč ott volt az olimpián, Zdeněk Kolář pedig épp most nyerte a második Challenger-tornáját.”
picture

Jiri Lehecka Tomas Machac oldalán a Davis-kupában

Fotó: Getty Images

A 20 éves játékos azt a célt tűzte ki, hogy az év végére bekerüljön a világ 200 legjobb játékosa közé, amit szeptemberben teljesített – azt követően, hogy Bukarestben a második versenyét is megnyerte a szezonban. Év végére már a legjobb 150 között volt, ami még csak a selejtezőre nézve jelentett garanciát az Australian Openen, de sikerrel vette a kvalit – Michael Mmoh, Max Purcell és Dmitry Popko legyőzésével – majd Grigor Dimitrovtól is elcsípett egy szettet a főtáblán.
Sokat segített az a meccs. Minden ehhez hasonló találkozó nagyon jól jön. Az a terv, hogy a lehető legtöbb ehhez hasonló mérkőzést játszunk, és próbálunk feljebb kapaszkodni.

Alakul a cseh tenisz jövője

Lehečka még nagyon friss arc a Touron (konkrétan a rotterdami volt az első versenye), így még korai lenne megmondani, ő lesz-e az a játékos, aki Berdych és Štěpánek nyomdokaiba lép (vagy akár tovább). „Amikor gyerek voltam, ők megnyerték a Davis-kupát, és elképesztő mérkőzéseket játszottak. Őket nézve a tévében mindig elképzeltem, milyen lenne a helyükben lenni, hatalmas inspirációt jelentett, amikor láttam az őket buzdító cseh szurkolókat.”
Erről egyébiránt már ő is szerezhetett személyes élményeket, hiszen ott volt a csehek csapatában a Nagy-Britannia elleni Davis-kupa-párharcon, és döntő szettre kényszerítette a remek évet futó Cameron Norrie-t. 2022-ben mutatott játékával legfeljebb csak megerősítette a helyét a csapatban, és nagy lépést tett a legjobb 21 év alatti teniszezőket összegyűjtő NextGen-világbajnokság felé is, jelenleg második helyen áll a sorban egy bizonyos Jannik Sinner mögött.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés