Az áprilisban Európa-bajnok Salim Omar szombaton 26-13-ra kikapott a tekvondósok férfi 58 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében a tokiói olimpián.

Az áprilisban Európa-bajnok Salim Omar szombaton 26-13-ra kikapott a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében a tokiói olimpián.
A 18 éves magyar versenyző - akinek apja 1992-ben dán színekben olimpiai bajnok lett - a második helyen kiemelt Vito Dell'Aquilával csapott össze a kifejezetten hűvösre hűtött Makuhari Rendezvényközpontban. Az egy súlycsoporttal lejjebb világ- és Európa-bajnoki bronzérmes olasz rivális kezdett jobban, két testre mért rúgással alig húsz másodperc után már 4-0-ra vezetett. Később ráadásul Salim fejét is eltalálta kétszer, így az első menet után magyar szempontból 0-11 állt az eredményjelzőn.
Tokyo 2020
Salim Omar ötödik helyen zárta az olimpiát
24/07/2021 - 13:10
A mindössze harmadik felnőtt versenyén szereplő Salim, aki az Eb-n 54 kilóban, majd a kvalifikációs viadalon is diadalmaskodott, megnyugodott a folytatásra: előbb három eredményes testre rúgással faragott a hátrányából, azután kétszer a fejét is eltalálta a húszesztendős olasznak, így hátránya négy pontra csökkent a második két perc végére (13-17).
A harmadik menet ismét Dell'Aquila szája íze szerint alakult, ugyanis testre rúgásokkal hamar ismét magabiztossá tette az előnyét (13-21), innentől pedig már csak a védekezésre kellett összpontosítania. Salim hiába próbálkozott rendületlenül az utolsó percben, az olasz minden rúgási kísérletét hárította és alkalmanként még sikeresen vissza is támadott, így végül 26-13-as győzelmet aratott.
"Elvesztettem a nyugalmamat, amit a tapasztalatlanság számlájára írok. A második menet már jobban sikerült, de ebben a sportágban rendkívül nehéz jelentősebb hátrányban küzdeni. A harmadik menetben ez ütközött ki, mennem kellett, de az ellenfelem nem hibázott" - értékelt az Egyesült Államokban született, de apai nagyanyja révén magyar színekben versenyző Salim Omar, aki kifejtette, ő nem érzi a nyomást apja sikerei nyomán, inkább azt tapasztalja, mások támasztanak vele szemben nagy elvárásokat.
Edző édesapja, a sportág egykori klasszisának számító Salim Gergely elárulta, hogy az első szünetben fiának a "fejét kellett rendbe tenni". Hozzátette, hatpontos vagy nagyobb hátrányból rendkívül nehéz fordítani, mert ilyen esetben nagyon könnyű az ellenfél dolga, ezért bizonyult végzetesnek ezúttal is a gyenge kezdés. A tokiói játékok egyetlen magyar tekvondósa akkor folytathatja a küzdelmet az esti vigaszágon, ha legyőzője bejut a fináléba. Salim Gergely szerint Dell'Aquila képes rá, mert sok mindent letett már az asztalra sportpályafutása során, többek között egyedüliként le tudta győzni a súlycsoport legjobbjának számító dél-koreai Dzsang Dzsunt.
Ezt megelőzően egyetlen magyar tekvondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon ötödik lett.
MTI
Tokyo 2020
Bronzéremért küzdhet Salim Omar az olimpián
24/07/2021 - 11:31
Tokyo 2020
Vigaszágon folytathatja a magyar tekvondós
24/07/2021 - 09:01