Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Trónfosztás és káprázatos versenyek a buckasízők olimpiai döntőiben

Marosi László

Frissítve 07/02/2022 - 11:07 GMT+1

A pekingi olimpia első hétvégéjén a mogulosok döntőit rendezték, egyik nem küzdelmeiben sem sikerült a címvédés. A férfiaknál óriási meglepetésre egy 21 éves svéd fiatalember letaszította a trónról a sportág jelenkori királyát, Mikael Kingsburyt, míg a nőknél az összetett világkupát vezető Jakara Anthony idén negyedik alkalommal is legyőzte a háromszoros világbajnok Perrine Laffont-t.

Peking 2022: 21 éves zöldfülű győzte le a címvédő és hatszoros világbajnok Kingsburyt

Walter Wallberg a buckasízés olimpiai bajnoka, személyében egy olyan versenyző nyert, aki 40 világkupa indulása ellenére még vk-versenyt sem nyert és világbajnokságon sem volt még soha érmes.


Az elmúlt két évben három térdműtéten esett át, a tavalyi szezont teljes egészében kihagyta, idén viszont végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a világkupában harmadik helyen áll.
"Úgy érzem, hogy még mindig van egy kis különbség köztem és Mikael között, így néhány dolgon még dolgoznom kell, különösen az ugrásoknál”- nyilatkozta még az olimpia előtt, végül azonban nem az ugrások döntöttek.
Walter Wallberg
Sőt nem is az összekötő szakaszok síelése, és nem a pontszám 60%-át kitevő fordulók, hanem a gyorsaság. Pjoncsang olimpiai bajnoka, a hatszoros világbajnok Mikael Kingsbury hiába síelte szebben a Genting Snow Park mogul pályáját, hiába kerülgette stílusosabban és pontosabban a buckasorokat, 1,32 másodperccel lassabb volt a menete, mely végül az aranyérmébe került.
Kingbury nagyon sportszerűen nyilatkozott a döntő után:
"Ma ő ülhetett a trónra. Különleges futás volt ma tőle, megérdemelte. Egyáltalán nem lopta el (a győzelmet). Talán egy kicsit túl lassú voltam, de megcsináltam azt a futást, ami 82 pontot ért. Walter viszont jobban teljesített, mint én, és így 100%-ban megérdemli az aranyat.”
picture

Mikael Kingsbury of Team Canada performs a trick during the Men's Freestyle Skiing Moguls training session ahead of Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Genting Snow Park on February 02, 2022 in Zhangjiakou, China.

Fotó: Getty Images

Hogy mennyire ideillő jelző a trónfosztás, álljon itt az újdonsült olimpiai bajnok nyilatkozata Kingsburyről:
"Ő volt szinte az edzőnk. Mindig is nagyon inspiráló volt, amit csinált. Mióta elkezdtem buckasízni, azóta ő a példaképem. Emlékszem, tanácsokat kértem tőle a lécválasztás kapcsán, tippeket kértem tőle a versenyzéshez. Mindig is felnéztem rá."


Az előzetesen Kingbury kihívójának kikiáltott Horishima Ikuma a szuperdöntőben elkövetett hibájánk köszönhetően végül kénytelen volt megelégedni a bronzéremmel.
A nőknél az idén még szuperdöntőt sem síelő Jaelin Kauf volt az, aki a leggyorsabban síelte az olimpiai pályát. A dual mogulban két vb-éremmel rendelkező amerikainál viszont hiába volt több mint egy másodperccel lassabb a világkupát vezető Jakara Anthony, mind a buckák abszolválását, mind az ugrásokat tekintve páratlan produkciót nyújtott. Magasan a mezőny fölé emelkedett a bírói pontszámokat tekintve.
picture

Jakara Anthony

Fotó: Getty Images

"Nagyon büszke vagyok, hogy így tudtam ma síelni. Ez egy igazi mentális játék volt. Kihozd magadból azt, amire képes vagy. A futamokban megpróbáltam nem előre gondolkodni, folyamatosan vissza kellett térnem a pillanathoz és csak lépésről lépésre haladnom. Teljesen a saját buborékomban voltam, amire szükségem is volt ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam.".
A férfiaknál a versenyszám 1992 óta íródó olimpiai történelmében először született svéd arany, a nőknél pedig Anthony lett az első női ausztrál érmes, 23 évesen olimpiai bajnoknak mondhatja magát.
Az idei világkupa-szezonból kiindulva Anthony, Laffont és Kawamura Anri csatáját vártuk, a címvédő végül csak a negyedik, míg a szakági világkupát vezető japán csak az ötödik helyen végzett. Ellenben a dobogó alsó fokára állhatott fel a dual mogul tavalyi világbajnoka, Anastasia Smirnova, aki 19 évesen a harmadik legfiatalabb buckasíző lett, aki érmet szerzett az olimpián.
picture

Anastasiia Smirnova of Team Russia

Fotó: Getty Images

Az egyik oldschool szakág versenyszámának küzdelmei tehát befejeződtek Pekingben, holnap viszont már a newschool szakágakban is beindul a nagyüzem, ami az éremosztó pillanatokat (02:30 Big Air női döntő EUROSPORT2 ÉLŐ) illeti.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés