Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Börtönben is végezheti az olimpia 18 éves kínai-amerikai szupersztárja

Nagy Benjámin

Frissítve 15/02/2022 - 11:25 GMT+1

Irreális, de nem példátlan esetben súlyos büntetés várhat Eileen Gu olimpiai bajnok freestyle sízőre, Kína jelenlegi leghíresebb sportolójára, akinek egy nappal a történelmi aranyérme előtt még arra is volt ideje, hogy válaszoljon egy kommentelő kérdésére. Segíteni akart, de nagyon ráfázhat.

Eileen Gu

Fotó: Getty Images

Börtönveszélyben az olimpiai bajnok.

Ezzel a címmel jelent meg hétfőn és kedden több cikk is a nemzetközi sajtóban. A megnevezett olimpiai bajnok a pekingi téli játékok egyik arca, az amerikai születésű, de kínai színekben versenyző Eileen Gu, aki február 8-án big airben győzött, ma, február 15-én pedig slopestyle-ban ezüstérmes lett.
A 18 éves, modellként is híres Gu ünnepelt sztár Kínában, az olimpiai bajnoki címe miatt ráadásul külön engedmények vonatkoznak rá az országban, de egyáltalán nem biztos, hogy egy február 7-i kommentje következmények nélkül marad.
Történt ugyanis, hogy Instagramon az 1,1 millió követője közül valaki feltette az egyik posztja alatt a következő kérdést: „Miért használhatod az Instagramot, miközben kínaiak milliói nem használhatják? Miért részesülsz kínai állampolgárként kivételezett bánásmódban? Ez nem igazságos! Tudnál harcolni azokért a honfitársaidért, akik nem használhatják szabadon az internetet?”
Gu erre ezt válaszolta: "Bárki használhat VPN-t, ráadásul teljesen ingyen le lehet tölteni az App Store-ból."
Eileen Gu
A VPN (virtuális magánhálózat) segítségével meg lehet kerülni az internetes cenzúrát, és az adott országban blokkolt oldalak is elérhetővé válnak. Csakhogy Kínában a VPN-ek használata illegális, és a közelmúltban minden esetben börtönbüntetés lett a vége, akit ilyenen és egyéb, szoftverekkel való kereskedelmen rajtakaptak.
A kínai cenzúra egyből lecsapott rá, a kommentet törölték (!), de a képernyőfotók felkerültek a kínaiak közösségi felületére, a Weibóra, ahol hamar felkapták a történetet, és egyre több helyen elterjedt. Az egyik poszt, amely mostanra közel 4000 megosztást és 1000 kommentet gyűjtött, továbbra is elérhető, de hamar jött újra a cenzúra: a képernyőfotóról eltávolították a szöveget, és csak a háttér maradt meg.
Abszurd és szinte elképzelhetetlen lenne, ha Gu emiatt súlyos büntetést, akár börtönt kapna, ellenkező esetben a kínaiak nemcsak azon háborodnának fel, hogy ő miért használhatja az Instagramot, hanem azon is, hogy egy ilyen „hibát” hogyan úszhat meg...
Forrás: részben Independent, Blick
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés