Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rea hetedszer, vagy Razgatlioglu először?

Várhegyi Ferenc

Publikálva 18/11/2021 - 17:38 GMT+1

A dallamos nevű indonéziai pályán, Mandalikában dől el, hogy Jonathan Rea, vagy Toprak Razgatlioglu nyeri meg a 2021-es szuperbike világbajnokságot. A helyszínnek, amely egy Lombok szigetén található utcai pálya, ebben jelentősége lehet, mert most először látogat ide a mezőny. Emiatt nincs viszonyítási pont, nem lehet a korábbi eredményekre alapozni, mindenki fejest ugrik az ismeretlenbe.

Jonathan Rea | Superbikes | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

A nagy kérdés tehát az, hogy ki hogyan tud alkalmazkodni a pályához és az időjáráshoz. Meleg lesz, de hogy jön-e eső is, azt még nem lehet tudni. Mindenesetre idén ez már a harmadik olyan helyszín, amely debütál, az eddigieken Razgatlioglu és a Yamaha nyújtott jobb teljesítményt.
A török versenyző esélyeit azonban nem ez növeli, hanem az, hogy 30 pont előnye van a hatszoros világbajnok Rea-vel szemben. Meg az, hogy nemcsak gyors, mentálisan is nagyon erős. Ugyanakkor többen azt mondják, ezúttal minden nyomás rá nehezedik majd. Ezen a véleményen van Pere Riba, Rea versenymérnöke és Carlos Checa, 2011 világbajnoka is. És ez akár jó is lehet Rea-nek, aki már több hasonló csatát átélt és most mindent bele fog adni.
Hogy aztán ez elég lesz-e Razgatlioglu ellen, szombaton, vagy vasárnap kiderül. A múlt alapján Rea fordíthat, több példa volt már a vb-n, ilyesmire – igaz, arra is, hogy az lehet a bajnok, aki pontelőnyben volt a szezonzáró előtt.
Neil Hodgson, korábbi kétszeres világbajnok szerint ez a legjobb év 2002 óta, egy másik legenda, a háromszoros bajnok Troy Bayliss is várja már a csatát, és Max Biaggi is élénk érdeklődéssel követi az eseményeket, mert „ezt nem lehet kihagyni!”
Ha valaki, akkor ő tudja, milyen a drámai végjáték, mert 2012-ben minden idők legkisebb különbségével, fél pont előnnyel nyerte meg a világbajnokságot Tom Sykes előtt.
Apropó, Sykes. A 2013-as világbajnok hosszú sérülés után ül vissza a BMW-re, és egyben elbúcsúzik – hogy mitől? Még nem tudjuk. Lehet, hogy a szuperbike vb-től, de az is lehet, hogy csak a csapattól. Még nem tiszta a jövője, de Sykes azt mondja, 36 évesen még nem öreg, és hogy gyors, azt idén is bizonyította, így jövőre is versenyezni szeretne.
Hasonló terveket sző a 38 évével a mezőny legidősebb motorosa, Leon Haslam is, aki két év után elköszön a Hondától és a vb-től. Még nem dőlt el, hogy visszamegy-e a brit szuperbike bajnokságba, vagy az endurance világbajnokságot választja-e, de nem fél attól, hogy munka nélkül marad.
picture

Leon Haslam | Superbikes | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

Chaz Davies viszont befejezi. A korábbi szupersport világbajnok és háromszoros vb ezüstérmes szuperbikos 34 évesen 32 győzelemmel a tarsolyában szögre akasztja a bukósisakot. Nagyon fog hiányozni, de így is kerek a pályafutása- sokan a fél karjukat odaadnák érte, ha ilyen eredményeik lehetnének.
S végül az is eldőlt, hogy a Honda kikkel tervez 2022-ben. Iker Lecuona a MotoGP-ből, Xavi Vierge a Moto2-ből érkezve próbálja majd meg győzelemre vinni a márkát. A Hondától a Ducatihoz visszatérő Alavaro Bautista biztos abban, hogy jövőre jobb lesz a Honda, de elmondása szerint neki ezt már nincs ideje kivárni, a kora miatt (36) már 2022-ben kell neki egy jó motor, hogy világbajnok legyen.
De nem szaladjunk ennyire előre, várjuk meg az idei finálét. Ahol nemcsak az egyéni elsőség, hanem a gyártók versenye is eldől. Az élen a Yamaha áll, de a Ducati szorosan a nyomában van és számtanilag még a Kawasaki is lehet bajnok.
picture

Superbike W.CH Portugal : Race 1 - Toprak Razgatlioglu Interview

Fotó: Eurosport

Szombaton és vasárnap minden kiderül.
Korábbi világbajnokok szerint is ez minden idők egyik legizgalmasabb végjátéka.
Keljenek korán, ha nem akarják elmulasztani a nagy finálét!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés