1991 az a dátum, amikor utoljára japán gyártó Le Mans-t tudott nyerni, akkor a Mazda 787B jelű masinája haladt át elsőként a célvonalon. Erre az esztendőre a trónkövetelő Toyota teljesen újra gondolt autót épített, ami a TS050 kódjelet kapta. A teszt igazolta a gyár erőfeszítéseit, hiszen máris két másodperccel gyorsabbak a tavalyi autójuknál – bár az Audi legjobb idejénél ennyivel voltak lassabbak a teszten. Elsőként Anthony Davidson beszélt a terveikről.

24min of Le Mans : itw Anthony Davidson

Fotó: Eurosport

„Jó ide visszatérni Le Mans-ba – mondta –, ahol már túl vagyunk egy teszten, ami úgy sikerült… ahogy terveztük. Nem a teszt számít igazából, hanem az, hogy erre a hétre összeálljon az egész éves munkánk. A rajtot élvezem a legjobban, hiszen különleges, csak Le Mans-ban láthatunk ilyet. A hangulat óriási, ekkor még mindenki hatalmas reményekkel vág neki a 24 órának, s mindenkinek ugyanolyanok az esélyei. Szeretem nézni a rajtot, meg szeretek részt venni benne.”
Sports Car
Még mindig Le Mans
24/06/2016 - 08:33
Davidson mellett Stéphane Sarrazin is nyilatkozott. A francia a ralitól kezdve a Formula-1-ig, mindenféle versenyen szerepelt már. „Ez a pálya roppant különleges – fejtegette –, minden rajta töltött pillanat izgalommal tölt el. Hosszú pálya, nagy tempó, gyors kanyarok, s 24 órán át kell talpon maradnod. Egész évben azon dolgozunk, hogy Le Mans-t elvarázsoljuk, hiszen sohasem te döntöd el, hogy ki nyer, hanem ezt Le Mans dönti el. Minden, az utolsó részletig hihetetlenül speciális, az egész hét különleges, teljesen különböző más futamokhoz képest. Nagyon szeretek például éjszaka vezetni, ez olyan érzés, amilyet máshol nem tapasztalhatok meg.”

Stéphane Sarrazin (Toyota) on June 13, 2014 in Le Mans

Fotó: AFP

Korábban a Toyota sohasem tudott nyerni, de 31 év hallgatás után azért tértek vissza, hogy megtörjék a csendet. A világbajnokság két bemutatkozó felvonása után úgy tűnik, az autó gyors, azonban a megbízhatósággal vannak még gondjaik. Az első edzés optimizmusra adhat okot, miután a harmadik és a negyedik helyen zártak a Porschék mögött.
Sports Car
Új autó, új remények
15/06/2016 - 09:27
Sports Car
Mit vár Mark Webber?
14/06/2016 - 12:23