Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Péni István: „Minden tiszta sportoló rémálma, hogy megmérgezik.”

Sergő Z. András

Frissítve 09/07/2021 - 13:39 GMT+2

Az immáron kétszeres Európa-bajnok sportolóval edzése után, Tokió előtt beszélgettünk.

Péni István

Fotó: AFP

Péni István 24 évesen a magyar sportlövősport újabb nagy tehetsége. Kimondva-kimondatlanul az a cél, hogy képével újabb tabló kerüljön a Nemzeti Lőtér előcsarnokába, ahol a sportág olimpiai bajnokai szerepelnek.

Az immáron kétszeres Európa-bajnok sportolóval edzése után, Tokió előtt beszélgettünk.

Botrány a világkupa-döntőn, mérgezés, szabotázs, nyomozás, dopping, eltiltás. A magyar sportlövősport elmúlt néhány hónapjának kulcsszavai, és valóban: ezek nem az olimpiai siker előszobájában szoktak elhangozni.
Minden azon a márciusi világkupa-versenyen kezdődött. Az első hírek arról szóltak még, hogy Péni és egy másik társa, Pekler Zalán nem áll ki a csapatdöntőre a harmadik tag, Sidi Péter fegyvere miatt. A különös hír kisebb visszhang után elült, májusban azonban robbant a bomba: Péni István pozitív doppingtesztet produkált. Nem sokkal utána azonban azt nyilatkozta: szabotázs áldozata lett, és biztonsági felvételekkel tudja bizonyítani, hogy ismeretlen személy, de láthatóan a magyar csapat valamely tagja bement a szállodai szobájába, és doppingszert csempészett az italába.
A doppingvád alól végül felmentették, Sidi Pétert pedig – a fentiek miatt – a héten a Magyar Sportlövő Szövetség másodfokon is, ezúttal két évre eltiltotta a versenyzéstől.

Ezek után ültünk le beszélgetni Péni Istvánnal.

Tavaly februárban, az előző Európa-bajnokság után beszélgettünk utoljára, és akkor még nem tudtuk, hogy elhalasztják az olimpiát. Előnynek vagy hátránynak élted meg?
Kettős érzés van bennem. Egyrészt jó lett volna járvány nélkül megrendezni az olimpiát, mert azokat a körülményeket már ismerjük Rio után. Azt viszont nem tudtuk, mivel kell megküzdeni 2021-ben, egy ilyen speciális helyzetben megrendezett eseményen. Abból a szempontból viszont előny, hogy az elmúlt egy évben tovább tudtam fejlődni. Kimaradt persze egy hónap, amikor a doppingvétség gyanúja miatt nem tudtam edzeni. Érzem is, hogy nem vagyok abban a 100 %-os formában, mint előtte voltam. Mentálisan viszont megerősített, hogy egy évek óta húzódó probléma most hosszú távon is megoldódhat.
Ezek szerint a világkupa-döntő Indiában és a felkészülésedbe kívülről kevert doppingszer, ami a nyilvánosság előtt megjelent, csak a jéghegy csúcsa?
Nagyjából 2015 óta kapok zaklatásokat a csapattársamtól. Korábban kérdezték tőlem, miért nem állok ki, és mondok el mindent, de nem volt célom lejáratni versenytársaimat. Mindig abban hittem, hogy a versenyzésnek a lőállásban kell eldőlnie. Igyekeztem kerülni, hogy boruljon minden, amíg lehet.
Mikor érezted azt először, hogy ha ez az ügy nyilvánosságra kerül, ennyire érdekelni fogja a közvéleményt?
Ketté kell bontani a kérdést. Az, hogy az indiai világkupán Pekler Zalán és én visszaléptünk a döntőtől, szerintem indokolatlanul nagy visszhangot kapott. Ebben a nyilvánosságban pedig már nem lehetett nem beszélni a csapatban meglévő viszályról.
Egyébként egy nagyon összetartó és barátságos csapat a sportlövészeké, de van pár ember, aki 20 éve szemben halad az autópályán.
Egy másik történet, hogy április közepén megjött a pozitív doppingeredmény, ami aztán májusban a sajtóban is megjelent. Szerencsém volt, hogy mindenki hitt az ártatlanságomban, hogy itt legfeljebb valami baleset történhetett. Nem tudtuk, mikor derül ki a sajtó számára, és mi a Nemzetközi Szövetséggel egyetértésben szerettük volna minél tovább halogatni, hogy erről közleményt adjunk ki. Szerencsére sikerült is, és nagyjából akkor kerültek nyilvánosságra a részletek, amikor a vizsgálatok is már lezajlottak, és az ártatlanságomat igazolták. Még ezelőtt ráadásul a hazai szereplők – az Újpesti Torna Egylet mint egyesületem, a Magyar Sportlövő Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság – is teljességgel mögém álltak. A nemzetközi szövetségének is egy komplett csomagot tudtunk beadni. Nem csak a videofelvételeket, hanem egy nagyobb dokumentációt.
Nem gondoltam, hogy egyszer ilyenen keresztül kell menni, minden tiszta sportoló rémálma, hogy egyszer megmérgezik. A történtek után nagyon sok élsportoló hívott a telefonon, ők is ezt mondták. Ez is segített tudatosabbá válni: odafigyelni a lőtéren, gondosan vigyázni a vizemre stb.
picture

Péni István

Fotó: Eurosport

Úgy tűnt, az idei Eb-n már sikerült ezt magad mögött hagyni, hiszen megvédted a címedet 10 méteren.
Azért időben elég közel volt minden, hiszen az Európa-bajnokság előtt két nappal mentettek fel az eltiltás alól, de a szövetség már javasolta, hogy készüljek. De amúgy igen, nagyon felszabadító érzés volt, leesett egy teher. Magamnak is fontos volt megmutatni, hogy minden terhelő körülménnyel meg tudok küzdeni. De nemcsak magamért küzdöttem, hanem mindazokért, akik végigkísértek, mellettem voltak, hittek az ártatlanságomban. Szerencsére rengeteg segítséget kaptam, nagyon sok nevet és szervezetet fel tudnék sorolni.
Úgy néz ki – talán maga a sportág is megkívánja –, hogy jól tűröd a nyomást. Viszont az eredmények és a szabotázs miatti médiafigyelem minden eddiginél nagyobb elvárásokat állít veled szembe. Hogyan tudod kezelni az olimpia előtt?
Szerintem ezek éppen előnyömre szolgálnak, ez a kiemelt figyelem semmiképp nem hátrány. Olyan szinten hozzá kellett szokni március óta a médiaérdeklődéshez, hogy már nem érzem különlegesnek. Könnyebb elviselni a negatív kritikát is. Mindenkinek szíve joga, hogy kinek az igazában hisz, látja-e az egyértelmű dolgokat.
Egyetlen célom, hogy versenyezzek. Szerencsére nagyon inspiráló csapattal megyünk Tokióba. Együtt készülünk, és nagyon fogunk örülni egymás sikereinek.
Bízom benne, hogy a magyar csapat jó eredményeket fog elérni.
picture

Péni István

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés