Jin Jong-oh élesen kritizálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amiért engedélyezte az iráni Javad Foroughi indulását.


Valószínűleg a NOB megszokta már, hogy innen-onnan kifogásolják a szervezet működését és különböző döntéseit, a mostani azonban egy picit eltér az eddigiektől. Olyat legalábbis ritkán hallani, amikor az egyik sportoló részvétele ellen azért emelnek szót a riválisok, mert olyan szervezetnek a tagja, amelyhez terrorcselekmények kapcsolhatóak. A férfi sportlövőknél most pontosan ilyen helyzet állt elő, Foroughi ráadásul nem csak elindult a légpisztolyosok között, de meg is nyerte a 10 méteres számot.
Tokyo 2020
A sport, ahol majdnem úgy lőnek, mint Stallone a Feláldozhatókban
02/08/2021 15:04
Hogy szerezhet első helyet egy terrorista? Ez a legabszurdabb és legnevetségesebb dolog – jelentette ki Jing Jong-oh az eseményt követően.
A hatszoros olimpiai érmes a Korea Times szerint képtelenségnek nevezte, hogy Foroughi engedélyt kapott az indulásra, holott tudni lehet, hogy tagja az iráni Forradalmi Gárdának, amelyet az Egyesült Államok 2019-ben terrorszervezetnek minősített. A United for Navid nevű csoport, amelyet a rezsim ellen tiltakozó iráni birkózó, Navid Afkari kivégzését követően hoztak létre, szintén arra kérte a NOB-ot, hogy azonnali hatállyal indítson vizsgálatot az ügyben.

Az iráni Javad Foroughi nyerte az aranyat 10 méteren

Hozzátették, hogy amennyiben az olimpiai bizottság nem cselekszik, akkor bűnrészes a terrorizmus és az emberiség elleni bűncselekmények támogatásában.

„Álláspontunk szerint az, hogy az iráni sportlövő Javad Foroughi olimpiai aranyérmet kaphatott, nem csak az iráni sport számára katasztrofális, de az egész nemzetközi közösséget érinti, különösképpen a NOB hírnevét. A 41 éves Foroughi régóta ismert és jelenleg is aktív tagja az egyik terrorista szervezetnek. Az IRGC nem csak iráni emberek és tüntetők elleni erőszakról és a gyilkosságokról ismert, de ártatlan szíriai, iraki és libanoni embereknek is ártottak."
Az Egyesült Államok külföldi terroristaszervezetnek minősítette. Azonnali vizsgálatra szólítjuk fel a NOB-ot, és a vizsgálat idejére az éremátadás felfüggesztését kérjük.
Foroughi azt mondta, 2013 és 2015 között ápolóként dolgozott Szíriában, a dobogón pedig katonai tisztelgéssel vette át az érmét. Egy, az olimpia előtt adott interjúban elárulta, hogy a kórház épülete alatt lévő térben próbált először pisztollyal lőni, és miután elmagyarázták neki az alapokat, 10 lövésből nagyjából 85 pontot szerzett. Az iráni Javen nevű lap azt írta győzelméről: „Váratlan érem a Gárda egyik ápolójától, aki az egészség és a szentség védelmezője.”
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
Soha senki nem fogja tudni megmondani, hogy a szabotázs mit vett el Pénitől
02/08/2021 07:55
Tokyo 2020
Péni 10., Pekler 18. összetett puskában
02/08/2021 05:48