Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Judd Trump megint történelmet írt, és átlépte a millió fontot

Buzás Gábor

Frissítve 24/03/2024 - 21:40 GMT+1

Judd Trump 10-4-re legyőzte Ding Junhuit a World Open döntőjében. Ezzel megszerezte pályafutása 28. pontszerző trófeáját, amivel utolérte Steve Davist. Egyben szezonbeli ötödik pontszerző tornagyőzelménél jár, amit már harmadszor mondhat el magáról. Ez volt a nyolcadik döntője ebben az évadban, és a hetedik pontszerző. Fantasztikus szezonjával jó esélye nyílik arra, hogy ismét világelső legyen.

Judd Trump legyőzte Ding Junhuit a World Open döntőjében

Igen sok hibával kezdték mindketten a döntőt, minden bizonnyal nagyon izgultak a mérkőzés elején. Az első két frame egyaránt Trumpé lett, bár Ding is megnyerhette volna ezeket. A harmadikban láttuk az első nagy breaket, Trump egy 88-assal lépett el 3-0-ra.
A negyedórás szünet előtti utolsó frame-et a hazaiak sztárja nyerte egy 59-es breakkel. A pihenő után felzárkózhatott volna 3-2-re, de ismét elbukott egy szoros frame-et. Sokat hibázott Ding, és sokszor tette ezt fontos helyzetekben. Innentől fogva Trump jóval nyugodtabban játszhatott, mert nyilvánvalóan érezte, hogy ellenfelének nem megy a játék, és ezáltal nem tudja őt nyomás alá helyezni.
Trump két 70 feletti breakkel már 7-1-re elhúzott. Ding hozta a kilencedik frame-et a döntő első százas breakjével, amivel 7-2-re szépített, azaz adott magának egy hangyányi esélyt a második etapra.
Csakhogy Trump remek játékkal rukkolt elő este. Ding is feljavult, és összességében pariban volt ellenfelével, de a korábban összeszedett hátránya miatt nem volt esélye a fordításra. A második szakaszt 3-2-re hozták ki, és ebben az öt frame-ben sokkal élvezetesebb volt a játék, mint korábban, nem csak azért, mert Trump két százast is lökött.
Ding Junhui
Trump ebben a szezonban immár öt pontszerző trófeát szerzett, és ezt a bravúrt már harmadszor hajtotta végre (volt ugye egy hatos szezonja is). És ez a történelmi tett, hiszen soha senki másnak nem sikerült egynél többször legalább öt pontszerzőt nyerni egy szezonban. Az összkeresete a pénzdíjak tekintetében idén 1.061.000 font, azaz Ronnie O'Sullivanhez hasonlóan neki is megvan a szezonbeli millió font, pályafutása során már másodszor. Egyben utolérte Steve Davist az örökranglistán a 28. pontszerző trófea megszerzésével. Ami azt jelenti, hogy hárman vannak már csak előtte: O'Sullivan (41), Stephen Hendry (36) és John Higgins (31).
Aki nagyon szeret fanyalogni, az elmondhatja, hogy Trumpnak nem voltak erős ellenfelei a héten. A papíron legnehezebb ellenfelei, azaz Ding és Kyren Wilson egyaránt betliztek ellene, a torna meglepetésembere, Jackson Page pedig sérülten játszott az elődöntőben (a dákótok csatja felsértette az ujját). Ez mind igaz. De nem magyarázza azt az elképesztő kiegyensúlyozottságot, amit Trump ebben a szezonban, de legalábbis október óta mutat.
Ding pedig bár kikapott, mégis egészen remek szezont fut: két döntő (a másik az Egyesült Királyság Bajnokságán), egy elődöntő és további két negyeddöntő a mérlege, amivel a szezon negyedik legeredményesebb játékosa. Hat éve ment neki legutóbb ennyire jól a játék.
Két pontszerző verseny van hátra a szezonból. Április első hetében rendezik a Tour Championshipet, melyen a szezon 12 legeredményesebb játékosa vesz részt. Neil Robertson elődöntős veresége következtében Higgins ott lesz ezen a tornán. Az ausztrál viszont kiesik a top 16 közül a világbajnokság előtt, ami azt jelenti, hogy két selejtezőt kell majd nyernie ahhoz, hogy ott legyen a Crucible Színházban.
picture

Ding Junhui zseniális lökése, egyben elképesztő hibája

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés