Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Révész Bulcsút inspirálta a nagy hátrány, a játékvezető beszólása is segített neki

Buzás Gábor

Frissítve 10/04/2024 - 16:38 GMT+2

Révész Bulcsú élete első profi győzelmét aratta azzal, hogy 10-8-ra legyőzte Sean O'Sullivant a snooker-világbajnokság selejtezőjében. A legjobb magyar snookeres 6-1-es hátrányból fordított, remek játékot mutatott a mérkőzés igen hosszúra nyúlt második szakaszában. Szerdán pihenőnapja van, csütörtökön következik a második mérkőzése. Interjú Révész Bulcsúval.

Révész Bulcsú szenzációs 140-es breaket lökött

Hogyan bírtad ezt a nagyon hosszúra nyúlt meccset?
Úgy jöttem ki a meccs után, hogy nem is értettem, mi történt. Egyszerűen megfordítottam, de nem is tudom, pontosan hogyan. Egyrészt nagyon nem akartam feladni. 8-7 után már kezdtem fáradni, és jót tett az a félórás szünet 8-8-nál. Valahogy sikerült minden maradék energiámat a játékra összpontosítani.
És ami fontos még volt, hogy az ellenfelem jobban izgult, mint én. Több volt rajta a teher, mert neki győznie kellett volna ahhoz, hogy profi maradhasson. Ő az idősebb, ő a tapasztaltabb, neki kellett volna győznie, ráadásul ő volt előnyben. Mégis én bírtam jobban.
Hogyan tudtál annyira jó biztonsági játékot felmutatni? Azt néztem, hogy kb. úgy játszottál, mint ahogy Mark Williams tornát nyert a múlt héten: a breaképítés kicsit döcögött, de a biztonsági játékod csodásan működött.
Egyrészt nagyon kellett a biztonsági játék, mert Sean ebben rendkívül jól teljesített. Nagyon megfontoltan löktem a safety-ket. A betegségem miatt nem tudtam a hosszú lökseket gyakorolni, ezért azokra nem is mentem rá. A biztonságira viszont nagyon ráfeküdtem, fontos volt, hogy eltaláljam a tempókat, lehetőleg ne akadjak el a kis pontértékű színesekben. Egy idő után elkezdtem jobban lökni a safety-ket. Sok szögből meg is néztem a helyzeteket.
Amiért 8-5-nél, a szünetben, miután elvesztettem egy szoros frame-et, ami gyakorlatilag a kezemben volt, a játékvezető megkért, hogy játsszak gyorsabban, mert túl sok időt töltök a lökések megválasztásával.
Ezen nagyon felhúztam magam, főleg amikor mondta, hogy ő csak végzi a munkáját. Hát én is csak végzem a munkámat!
Ez a felpaprikázás segített abban, hogy megfordítsd a meccset?
Nagyon felhúzott, és onnantól kezdve felpörögtem, dinamikusabb voltam, és még jobban összpontosítottam. Tud lenni pozitív hatása annak, ha felidegesítenek.
Tényleg gyorsabban játszottál ezután? Nem nézted meg annyi szögből az állásokat?
Igen. Biztonságinál is és támadásnál is gyorsabb lett a játékom.
Akkor lehet, hogy ez hosszú távon is jól jön neked, igaz?
Szerintem igen. Azt a következtetést vontam le, hogy nem szabad szötymörögni, hanem a saját játékomat kell játszanom. Addig is a saját játékomat játszottam, és jó safety-ket is löktem, de a figyelmeztetés után dinamikusabb lettem, és az nekem jobban fekszik.
Beteg voltál a múlt héten. Milyen állapotban kezdted a selejtezősorozatot?
A közérzetem vasárnap óta rendben van, de még mindig taknyos vagyok. De már nincs nagy probléma. A homlokom hétfőn még fájt, amikor lehajoltam a lökésekhez, de kedden már nem.
Mikor érkeztél ki Sheffieldbe?
Csütörtökön.
Mennyit tudtál ott gyakorolni?
Pénteken játszottam három órát, szombaton négy-öt órát, vasárnap három-négy órát a Victoria Akadémián, plusz vasárnap este már a helyszínen lehetett gyakorolni. Illetve a meccsem mindkét szakasza előtt még fél órát.
Milyen várakozásokkal vágtál neki a meccsnek, illetve a selejtezősorozatnak?
Az volt a célom, hogy nyerjek egy meccset.
És mennyi esélyt adtál magadnak?
Úgy 50%-ot. Még a betegséggel együtt is.
Mi történt 6-1-nél, amitől elkezdtél jobban játszani?
Lejött a vállamról a teher. Szoros állásnál nagy a nyomás, és amikor 6-5-re feljöttem, ki is hagytam egy feketét a helyéről. Ott fordult megint a meccs, mert megint éreztem a feszültséget, és Sean nyert két frame-et. Aztán megint visszajöttem, és a végén már én tudtam jobban kezelni a nyomást.
picture

Révész Bulcsú

Fotó: AFP

Milyen érzés volt 6-3-as hátrányban elmenni aludni? Arra gondoltál, hogy három frame-es hátrányod van, vagy arra, hogy te nyerted az utolsó két frame-et?
Inspirált a helyzet. Nem is az eredménnyel törődtem, hanem azzal, hogy hogyan tudom kihozni magamból azt a játékot, amivel megnyerhetem a meccset. 6-3-nál eldöntöttem, hogy másnap délelőtt lemegyek másfél órát játszani a Victoria Akadémiára. Ezt alaphelyzetben nem tettem volna meg, nehogy elfáradjak, mert így összesen 7-8 órát játszottam kedden. Viszont most kockáztatnom kellett. Inkább úgy kapjak ki, hogy túlságosan sokat készültem, mint hogy keveset. A gyakorlástól javult a játékom, és ezt át tudtam vinni a meccsasztalra is.
Számított, hogy 8-8-nál volt egy kis szünet, és átkerültetek egy másik asztalra?
Arra számítottam, hogy egyben lejátsszuk a meccset, ami nekem kedvezett volna, mert én voltam flow-ban. A félórás szünet neki segített, legalábbis elvileg. A másik asztalhoz pedig hozzá kellett szokni, mert szélső asztal volt, ahol csak az egyik oldalunkon játszottak, szemben a korábbi asztallal, ahol mindkét oldalunkon volt egy-egy meccs. Az egész helyzet megváltozott, de ezt jobban kezeltem, mint az ellenfelem.
Egyébként nem tartottam attól, hogy ez az egész problémát okozhat. Csak azzal foglalkoztam, hogy hogyan tudom lezárni a meccset.
Azt mondtad, 7-8 órát snookereztél kedden. És csütörtökön is ez vár rád, vagy még sokkal több, hiszen egy nap alatt kell lejátszanod a meccsedet James Cahill ellen. Mire számítasz?
Érdekes lesz, mert ennyit egy nap alatt sosem játszottam. Arra számítok, hogy az első etapban leszek frissebb, és ha tudom vele tartani a lépést, akkor ugyanúgy lehet esélyem, mint az első meccsemen.
A szerdai napod második fele hogy néz ki?
Elmegyünk édesapámmal enni, aztán a Victoria Akadémián játszom két-három órát. Aztán albérletet nézünk, este pedig fél órát tudok gyakorolni a helyszínen, és bele is nézek a meccsekbe.
Tudsz aludni az izgatottságtól és a náthától?
Persze, nekem azzal sosem volt gondom.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés