Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Judd Trump győzött, Mark Selby hátrányban a vb-n

Buzás Gábor

Frissítve 22/04/2024 - 09:49 GMT+2

Az első két véget ért mérkőzés egyaránt meglepetést hozott a 2024-es snooker világbajnokságon, hiszen a címvédő Luca Brecel után egy másik kiemelt, Zhang Anda is kikapott. A kínai ráadásul pocsék játékot nyújtott, és mindössze négy frame-et kapart össze Jak Jones ellen.

Judd Trump

Fotó: WorldSnooker

Trump és Vafaei mérkőzése kifejezetten élvezetes volt az első etapban, még szombaton.
A vasárnap délutáni második szakasz már kevésbé volt varázslatos, mert egyetlen félszázas break sem született, és mert az iráni nem tudott igazán erős játékot produkálni, de Trumpot ez aligha zavarta, hiszen magabiztos győzelemmel kezdte a versenyt.
"Nehéz sorsolást kaptam, de szeretek Hosseinnel játszani, és jól is szokott menni ellene. Nagy önbizalommal érkeztem, mert remek volt a szezonom. Jó érzés, hogy nézhetem, ahogy a többiek megküzdenek a második fordulós szereplésért. Még nem tudom, hogy visszamegyek-e Bristolba a második meccsem előtt. Az is lehet, hogy itt maradunk Sheffieldben Jackkel, mert szeretem az itteni nyüzsgést."
A selejtezőből érkező Jak Jones (muszáj mindig kiírni a teljes nevét, mert a mezőnyben van Jamie Jones is) tavaly debütált a Crucible Színházban, és rögtön két mérkőzést nyert, amivel bejutott a negyeddöntőbe. Az első meccsét ezúttal is hozta, ráadásul sima, 10-4-es végeredménnyel, bár nem sok sima frame-et láttunk, szenvedős meccs volt. Mark Williams vagy Si Jiahui lesz a következő ellenfele.
picture

Jak Jones

Fotó: WorldSnooker

"Nem volt szép meccs, de jó érzés, hogy győztem. Zhang volt a kiemelt, de ő elég rég nem játszott a Crucible-ben, szóval nehéz dolga volt. Mind a ketten idegesek voltunk, és amikor elrontod a lökéseket, az nem emeli az önbizalmadat. Nem tudtam nagy breakeket gyártani, voltak olyan lökéseim, amelyekre nem koncentráltam tökéletesen. Ezen javítanom kell. Az asztal nagyon gyors, és elég sokáig tart hozzászokni.
Ami a következő kört illeti: Mark Williams a valaha volt legjobb játékosok egyike, Si pedig csodásan játszott itt tavaly, szóval mindenképp nehéz dolgom lesz, akárkit kapok."
Ali Carter és Stephen Maguire kiváló első szakasz után küzdelmes második etapot tett az asztalra. Cserébe nagyon izgalmasan alakult a mérkőzésük. 7-6-ra még vezetett Carter, de utána semmi sem sikerült neki. Az utolsó négy frame mind Maguire-hez került, aki 10-7-re győzött. Ez azt jelenti, hogy az eddig továbbjutott öt játékos közül hárman a selejtezőből érkeztek, magyarán három mérkőzésen borult a hivatalos papírforma.
Tom Ford 7-3-as vezetés után egy kicsit szétesett, és Ricky Walden felzárkózott 7-5-re. Ford azonban magára talált, és 10-6-ra megnyerte a mérkőzést. Ami számára történelmi siker, hiszen korábban sosem tudott győzni a Crucible Színházban. Ford tehát folytatja csodás szereplését, mely már két szezon óta tart. Kérdés, meddig, hiszen ő lesz Trump következő ellenfele. Ez az első párosítás, melyet már ismerünk a második fordulóból.
picture

Tom Ford

Fotó: WorldSnooker

Hétfő délután véget ér Mark Selby és Joe O'Connor mérkőzése. A négyszeres világbajnok nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen 2-2-es részeredmény után sorozatban öt frame-et elbukott, amivel 7-2-es hátrányba került. A debütáló O'Connor fantasztikusan játszott, mind az öt frame-et 60 feletti breakkel nyerte, két százas is volt közöttük.
Selby tehát a kiesés küszöbére került, hiszen legfeljebb két frame-et bukhat, miközben nyolcat kellene nyernie. Márpedig nemrég azt nyilatkozta, hogy ha a világbajnokságon is hasonlóan pocsékul játszik, mint a korábbiakban, akkor vissza fog vonulni. Vissza fog vonulni?
Shaun Murphy 6-3-ra vezet Lyu Haotian ellen. 2005 világbajnoka egyre jobb helyzetbe kerül a felső ágon, hiszen Brecel már kiesett és Selby is simán búcsúzhat, ami azt jelenti, hogy jócskán egyszerűsödne a felső ág, bár természetesen Higgins és Allen ott vannak a nagyágyúk közül, de Murphynek csak az egyikükkel kell majd játszania, ha eljut az elődöntőig. Murphy viszonylag közel került a győzelemhez, de ne feledjük, a 6-3-as előny még nem a világ, elég csak Brecelre gondolni, aki szombat este éppen ilyen vezetés után kapott ki.
Hétfőn lesz egy olyan mérkőzés, melyet teljes egészében lejátszanak: Gary Wilson és Stuart Bingham délelőtt kezdi és este be is fejezi az összecsapását. Roppant érdekes az egymás elleni mérlegük, hiszen eddig kizárólag a Championship League-ben találkoztak, ott viszont már hétszer is. 6-1-re vezet Bingham, de ezek csupán három nyert frame-ig tartó meccsek. Ennél fontosabb, hogy Wilson élete legjobb szezonját futja, Bingham pedig az egyik leggyengébbet.
Az is igaz, hogy Zhangon például nem segítettek a korábbi eredményei. Wilson sem csupán azért favorit, mert szuper a szezonja (megszerezte pályafutása második és harmadik pontszerző tornagyőzelmét), hanem mert minden oka megvan arra, hogy roppant magabiztosan játsszon Bingham ellen, aki csak botladozva jutott túl nem igazán acélos selejtezős ellenfelein.

A Bontószög podcast tippjei:
  • Buzás Gábor: Gary Wilson 10 - 7 Stuart Bingham
  • Szentimrei Kristóf: Gary Wilson 10 - 5 Stuart Bingham
Hétfő délután érkezik Mark Williams, aki tehát Si Jiahuival, a tavalyi torna egyik meglepetésemberével csap össze. A kínai azóta lejátszotta pályafutása első pontszerző döntőjét a German Mastersen. Ezen kívül nagyjából átaludta a szezonját, de ettől még lehet erős a vb-n. Williams két versenyt nyert a szezonban, még októberben a British Opent, majd a vb előtti utolsó tornát, a Tour Championshipet, ahol a döntőben Ronnie O'Sullivant győzte le. Márpedig ez vele nagyon ritkán fordul elő, ráadásul ő volt az egyetlen, aki fináléban felül tudta múlni az idei évadban a Rakétát.
Kérdés, hogy ez a kiemelkedő győzelem tovább emeli-e Williams önbizalmát, vagy esetleg jóllakatta sikerrel. Si szemszögéből nagyon nem mindegy, sőt, az egész világbajnokságra nézve fontos lehet, hogyan szerepel a háromszoros bajnok. Tippek:
  • Buzás Gábor: Mark Williams 10 - 4 Si Jiahui
  • Szentimrei Kristóf: Mark Williams 10 - 9 Si Jiahui
Hétfő este kezdődik Robert Milkins és Pang Junxu mérkőzése, ami papíron a leggyengébb összecsapások közé tartozik. Ami nem jelenti azt, hogy rossz meccs lesz, csak éppen nagyon nehéz elképzelni, hogy bármelyikük komoly hatással lehetne a torna alakulására. (Persze ez tavaly is így volt Si, vagy éppen Brecel esetében is, szóval mit lehet tudni...) A bontószöges srácok egyaránt meglepetést orrontanak, valószínűleg azért, mert teljesen 50-50-nek tűnik ez a párharc:
  • Buzás Gábor: Robert Milkins 7 - 10 Pang Junxu
  • Szentimrei Kristóf: Robert Milkins 6 - 10 Pang Junxu


Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés