Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Luca Brecel kiesésével indulhat a snooker-világbajnokság

Frissítve 19/04/2024 - 17:09 GMT+2

A címben nincs semmilyen különleges információ, hiszen minden évben a címvédő mérkőzése az egyetlen, melyet már az első napon befejeznek a Crucible Színházban. Márpedig idén Luca Brecel érkezik címvédőként a világbajnokság főtáblájára. Rajta kívül a legnagyobb nevek, a volt világbajnokok közül Judd Trump áll még asztalhoz a nyitónapon. A bontószögesek leadják tippjeiket.

Luca Brecel

Fotó: WorldSnooker

Luca Brecel első ellenfele David Gilbert lesz, aki azt állítja, hogy az utóbbi hónapban rengeteget gyakorolt. Volt is rá szüksége, hiszen az idei szezonban és a tavalyiban egyaránt mindössze egy-egy negyeddöntőre futotta tőle, ami egykori top16-os játékosként és világbajnoki elődöntősként roppant szerény teljesítmény. Javítani szeretné az eredménysorát, és erre remek alkalom a világbajnokság.
És nem biztos, hogy a legnehezebb sorsolást kapta. Persze, Brecel a címvédő, és tavaly szenzációsan játszott, de az tavaly volt. Azóta nem sok jót láttunk tőle, bár az utóbbi hetekben mindenképp javuló tendenciát mutatott. Egészen elképesztő lenne, ha éppen ő törné meg a "Crucible átkát", azaz éppen ő tudná megvédeni első világbajnoki címét. De egyelőre nem is erről van szó, szombaton "csupán" Gilberten kellene túljutnia.
Két rendkívül hullámzó játékos meccsén nyilván a napi forma fog dönteni - mint snookermeccseken a legtöbb esetben. Márpedig erről nem tudunk semmit. Ami viszont így előzetesen látszik, az az, hogy két hasonló stílusú, igencsak támadó felfogású játékos csap össze. Ami Brecelnek kedvez, hiszen ebben a stílusban ő a jobb, ő az eredményesebb. Mindazonáltal szoros csatára számíthatunk, két gyönyörű stílusban játszó snookerestől.
A Bontószög podcast tippjei itt egybeesnek:
  • Buzás Gábor: Luca Brecel 10-8 David Gilbert
  • Szentimrei Kristóf: Luca Brecel 10-8 David Gilbert

Velük egyidőben, azaz magyar idő szerint 11 órakor kezdődik Zhang Anda és Jak Jones mérkőzése. (Brecel és Gilbert összecsapásán kívül az összes többi szombaton kezdődő mérkőzés vasárnap ér véget.) Ami első blikkre nem tűnik egy hú de nagy csatának, pedig nagyon jó meccs lehet. Zhang az idei szezon egyértelműen legtöbbet előrelépő játékosa, aki a világranglista 58. helyéről felugrott egészen a 11. pozícióba, miután három döntőt játszott, és az egyiket meg is nyerte.
Elméletileg tehát ő az esélyes. Csakhogy egy meglehetősen nehéz ellenfelet kapott Jak Jones személyében, aki csupán a ranglista 44. helyezettje, idén nem mutatott semmi különöset. Miért tűnik mégis nagyon komoly banánhéjnak? Hát mert a tavalyi világbajnokságon, amikor egyébként debütált, rögtön legyőzte Ali Cartert és Neil Robertsont. Élvezte a világbajnokság közegét, jól ment neki a játék. És ez éppen idén is megtörténhet. Ezzel szemben Zhang negyedszer szerepel a világbajnokság főtábláján, meccset még nem nyert.
A tippek itt is hasonlóak:
  • Buzás Gábor: Zhang Anda 7-10 Jak Jones
  • Szentimrei Kristóf: Zhang Anda 8-10 Jak Jones

Délután kezdődik az első forduló egyik slágermeccse, Judd Trump és Hossein Vafaei összecsapása. Hajjaj, itt nagyon nehéz mit mondani. Az iráni játékos csillogó tehetség, a tavalyi vb-n legyőzte Ding Junhuit az első fordulóban, és van is pár győzelme Trump ellen. Ráadásul erős szezonja volt két elődöntővel (az egyik a UK-n) és egy negyeddöntővel. Mégsem tűnik igazi Crucible-játékosnak (egyelőre), ami azt mondatja az emberrel, hogy ez a mérkőzés nagyrészt Trumpon fog múlni.
picture

Hossein Vafaei

Fotó: WorldSnooker

Persze, ez többnyire így van, általában a legnagyobb klasszisok azért azok, mert ha igazán jól játszanak, akkor nem kapnak ki alacsonyabban rangsorolt játékosoktól. No de az egy nagy kérdés, hogy Trump mennyire tud majd jól játszani. Mert bármennyire is fantasztikus a szezonja öt tornagyőzelemmel, a jó játékkal azért sokszor adós maradt. Talán úgy lehet leegyszerűsíteni ezt a csatát, hogy ha Trump nem hagy jó esélyeket Vafaei-nek, azaz ha jól működik a biztonsági játéka, akkor mindenképp a volt világelső lesz a győztes. Merthogy az iráni elsősorban a nagy breakekben bízhat, Trump biztonsági játéka ellen aligha lesz reális esélye ilyen hosszú mérkőzésen. Kristóf meglepetés érez a levegőben.
  • Buzás Gábor: Judd Trump 10-7 Hossein Vafaei
  • Szentimrei Kristóf: Judd Trump 8-10 Hossein Vafaei

Ali Carter és Stephen Maguire is szombat délután kezd. Öt és fél éve nem csaptak össze pontszerzőn, akkor, a UK-n a 32 között a skót győzött. Összességében viszont Carter vezeti a mérlegüket 9-4-re. 2012-ben játszották egyetlen világbajnoki mérkőzésüket, az viszont elődöntő volt, és a Kapitány győzött 17-12-re. Most is ő az esélyes, hiszen élete egyik legjobb szezonját futja, és az biztos, hogy az utóbbi két éve volt pályafutása legerősebb két egymást követő szezonja.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a világbajnokságon is jól fog szerepelni. Carter 2019 óta nem nyert mérkőzést a Crucible-ben; kétszer nem is volt ott. Maguire legutóbb negyeddöntős volt, tavaly viszont nem szerepelt a főtáblán, 19 év után először. Adhat neki pluszt, hogy most ismét kiharcolta a részvételt, és az is, hogy kedden még játszott, tehát meleg kézzel kezdi a játékot. Összességében roppant szoros mérkőzésre számíthatunk, két idegileg némileg labilis játékos párharcából jó eséllyel a kevésbé borulékony jöhet ki győztesként.
Tippek:
  • Buzás Gábor: Ali Carter 10-9 Stephen Maguire
  • Szentimrei Kristóf: Ali Carter 10-7 Stephen Maguire

Tom Ford és Ricky Walden szombat este kezdenek. Fura felállás, hiszen a korábbi években jó eséllyel pont fordítva lett volna a nevük sorrendje, hiszen Ford most először kiemelt a világbajnokságon, Walden pedig négy évig top 16-os játékos volt. Ő tizedszer játszik a Crucible-ben, 2013-ban elődöntős volt. Ford ötödször lép asztalhoz a világbajnoki főtáblán, korábban sosem nyert mérkőzést ezen a szinten.
picture

Ricky Walden

Fotó: WorldSnooker

Ford viszont Zhanghoz hasonlóan élete legjobb szezonja végéhez közeledik, és Carterhez hasonlóan nem volt még ennyire erős két szezonja, mint most. Ilyen szempontból tehát mindenképp ő az esélyes. Sok közhelyet ide lehetne még írni, de alighanem ez egy nagyon szoros mérkőzés lesz, mint ahogy a korábbi csatáik jó része is az volt. Mindketten verhetőnek érezzük Fordot, aki bő két hónapja nem nyert meccset. Gábor szerint viszont nem Walden az, aki le fogja őt győzni.
  • Buzás Gábor: Tom Ford 10-8 Ricky Walden
  • Szentimrei Kristóf: Tom Ford 9-10 Ricky Walden

A szombati menetrend (a csillag a befejező szakaszt jelöli):
11:00:
  • Luca Brecel - David Gilbert
  • Zhang Anda - Jak Jones
15:30:
  • Judd Trump - Hossein Vafaei
  • Ali Carter - Stephen Maguire
20:00:
  • Luca Brecel - David Gilbert*
  • Tom Ford - Ricky Walden

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása