Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronnie O'Sullivan a legfiatalabb és a legidősebb UK-bajnok

Buzás Gábor

Frissítve 04/12/2023 - 09:27 GMT+1

Ronnie O'Sullivan fantasztikus játékkal szerezte meg nyolcadik címét az Egyesült Királyság Bajnokságán. A végjátékban tündökölt különösen, de az egész mérkőzésen remekelt, hiszen a tíz megnyert frame-jében kilenc 70 feletti breaket lökött. Ezzel 40-szeres pontszerző tornagyőztes lett, és megerősítette az első helyét a világranglistán.

Ronnie O'Sullivan egy legenda - ahogy be is kiabálták a nyolcadik UK-címe megszerzésekor

És extra értéket ad ennek a sikernek az, hogy Ding Junhui kimondottan jól játszott a döntőben.
A kínai amolyan UK-specialistának mondható, hiszen ez volt az ötödik fináléja a második legrangosabb pontszerző tornán. Ráadásul sorozatban a második. Hatalmas utat járt be a döntőig, legyőzte a címvédő Mark Allent, a szezon legjobbját, Judd Trumpot, és Mark Williamset is. És bizony a döntőben is volt esélye O'Sullivan ellen, a világelsőnek elő kellett kapnia egy olyan szintű játékot, amilyet rég nem láthattunk tőle.
Elvégre a 2022-es vb-címe óta nem döntőzött pontszerzőn, és ez nem véletlen. Egyszerűen nem ment neki igazán jól a snooker, talán a motivációval lehettek gondjai. Ami valahol érthető, ha az ember ennyire sikeres, mint ő. Ezen a héten sem játszott különösebben jól. Illetve néha remekelt, máskor viszont kapitális hibákat követett el. A döntőben szinte bizonyosan kevés lett volna a korábban nyújtott játéka. Össze kellett szednie magát Ding ellen, és megtette.
Anno 1993-ban, egy héttel a 18. születésnapja előtt O'Sullivan lett a legfiatalabb pontszerző tornagyőztes, amikor megnyerte az Egyesült Királyság Bajnokságát. Harminc évvel később pedig, két nappal a 48. születésnapja előtt ő lett a UK legidősebb bajnoka, egyben Ray Reardon és Mark Williams után a harmadik legidősebb pontszerző tornagyőztes.
O'Sullivan 3-0-ra ellépett a meccs elején. A második frame-et Ding 63 pontos breakje ellenére tudta ellopni. 4-1-re is vezetett, de az első etap végjátéka Dingé lett, aki három nagy breakkel kiegyenlített. 4-4-gyel mentek el a bő három órás szünetre, és teljesen megjósolhatatlan volt a mérkőzés végkimenetele.
picture

Ronnie O'Sullivan és Ding Junhui

Fotó: WorldSnooker

A Rakéta este még jobban játszott: az első négy frame-ből hármat elvitt, és ezzel 7-5-re elhúzott. Ding azonban nem adta olcsón a bőrét, ismét egyenlített. A második százasával lett 7-7 az állás, és talán az ellenfél kiváló teljesítménye által keltett nyomás is kellett ahhoz, hogy a világelső ismét megújuljon. Az utolsó három frame-ben még a korábbi önmagához is szintet lépett, és egy 100-as, egy 74-es és egy 129-es breakkel lezárta a mérkőzést. Dingnek nem adott sanszot, a kínai mindössze 14 pontot szerzett a záró három frame-ben.
Hallgassátok az Eurosport új snookeres podcastjét! A Bontószög című adásokat keressétek az Eurosport különböző felületein, elértek minket a Soundcloudon, Spotifyon, Apple podcasten és Google podcasten is.
O'Sullivan az egész mérkőzésen remekelt, de amit a végjátékban nyújtott, arról tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Folyamatosan egyre jobban játszott az egész tornán, és a döntőben tudta a legjobb játékát hozni, abból is a csúcskategóriás snookert a finálé legvégén.
A hivatalos világranglistán ezzel jócskán növelte az előnyét, bő 220.000 ponttal vezet a második helyezett Judd Trump előtt. Az egyéves ranglistán pedig felugrott a második helyre, éppen Trump mögé. A szezon összes eddigi versenye arról (is) szólt, hogy O'Sullivan elvesztheti a világelsőségét, de erre egy ideig nem lesz sok esély. Hiába hagyja ki 2023 két hátralévő versenyét, a Shoot Outot és a Scottish Opent is.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés