Robertson ráadásul címvédőként búcsúzott, és dupla ráadásként nagyon sima, 6-2-es vereséget szenvedett. Legyőzője John J Astley volt, aki nyilvánvalóan pályafutása legjobb meccsét játszotta, és élete legnagyobb sikerét érte el. A 32 éves angol többször is volt profi, jelenleg azonban amatőrként játszik a UK-n.

Robertson veresége nemcsak azért meglepetés, mert ő a torna címvédője, hanem azért is, mert nemrég versenyt nyert, az English Openen ellenállhatatlanul snookerezett. Erre most, éppen a szezon egyik legfontosabb versenyén hatalmasat betlizett. Ellenfele viszont remekelt. Az ausztrál így foglalta össze a történteket:
"John nagyszerűen játszott. Egy kicsit sem félt a helyzettől, bátran snookerezett. Én nem találtam a ritmusomat, és a koncentrációm, valamint az energiám sem volt elegendő ezen a meccsen."
UK Championship
A UK nyitófordulója után Shaun Murphy veresége és ominózus interjúja adta a legtöbb beszédtémát
27/11/2021 08:13

John J Astley (WST)

Fotó: From Official Website

A másik korán búcsúzó korábbi bajnok Shaun Murphy volt még szerdán, a második játéknapon. Murphy esete más, mint Robertsoné. Egyrészt szoros csatában, 6-5-re kapott ki az Astley-hez hasonlóan szintén amatőr státuszú Si Jiahuitól. Másrészt Murphy gyenge szezont fut, az ausztrállal ellentétben, vacak formában érkezett a UK-re. A legnagyobb különbség persze, hogy Murphy élesen kritizálta a World Snooker Tourt, amiért amatőröket enged játszani profi versenyen.
Sok szempontból meg lehet közelíteni Murphy kritikáját, de én csak egyet tartok igazán relevánsnak. Attól még, hogy nem profi az ellenfél, Murphynek le kellene győznie. Sőt, így még inkább. És ha mégsem sikerül, ami nyilván előfordulhat, akkor szépen csendben kellene maradni, és nem ilyen "savanyú a szőlő" jellegű mérgelődéssel felhívni magára a figyelmet. Ha már korábban is kritizálta volna a versenyeztetés ezen motívumát, akkor esetleg elfogadható lenne a mostani kirohanása, de így, egy elbukott mérkőzés után szerintem teljesen elfogadhatatlan.
A cikk címe egyébként csak figyelemfelkeltés, mivel mások is játszottak amatőrök ellen. Összesen kilenc amatőr volt a táblán, közülük heten kikaptak, a fent említett két úr tudott csak győzni.
Most egy pihenőnap következik, ami valójában nem a pihenést szolgálja. Azért nincs játék pénteken, mert a BBC nem foglalkozik az első fordulóval, ők csak a második körben kapcsolódnak be a közvetítésbe. A pénteki nap a BBC stábjának beállása miatt szükséges.
Szombaton és vasárnap lejátsszák a második forduló mérkőzéseit, és a jövő hét elején már kezdődik a harmadik kör. Egyre izgalmasabb, egyre szorosabb, egyre jobb meccsekkel.
UK Championship
Murphy: Nincs helyük amatőröknek a profik versenyein
25/11/2021 18:26
UK Championship
Amatőr győzte le a korábbi világbajnokot, Higgins újabb hadjáratba kezdhet
24/11/2021 13:12