Jogosan esélyt kapó snookeresek vagy csak a sportág szövetségének felhasználandó eszközei?

Az amatőr státuszú játékosok igencsak nagy szerepet kaptak a szezon első Triple Crown-versenyének első két játéknapján, ugyanis szinte mindegyiküket az első 8 kiemelt valamelyikéhez sorsolták a torna nyitókörében. Nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy „amatőr státuszú”, hiszen például kész röhejnek tűnik, hogy Ronnie O’Sullivan szerda esti ellenfele, Michael White jelenleg nem tartozik a profi játékosok közé, sőt már a tavalyi szezonra is kiesett a Main Tourról. A 30 esztendős walesi a Ronnie elleni meccsen is bizonyította, hogy még mindig milyen potenciál rejlik benne.
Aztán ott van a fiatal kínai, Si Jiahui már megénekelt bravúrgyőzelme Shaun Murphy ellen, Si szintén amatőr játékosként járja a pontszerző tornákat. Hiszen több amatőr is nemcsak ezen a versenyen vehet részt, hanem tulajdonképpen az összesen, ami nem ranglista-helyezéshez kötött. Ennek oka, hogy egy különleges rendelkezés értelmében a Q School legjobbjai kvázi szabadkártyát kapnak gyakorlatilag minden pontszerző 128-as táblájára. Ez elsősorban 6 játékost érint, akik a következők: Sanderson Lam, Michael Georgiou, Si Jiahui, Soheil Vahedi, Michael White és David Lilley. Ismerős nevek az elmúlt napokból, hetekből, igaz?
UK Championship
A UK nyitófordulója után Shaun Murphy veresége és ominózus interjúja adta a legtöbb beszédtémát
27/11/2021 08:13
Hogy nem profi státuszuk ellenére miért élveznek ilyen kiváltságot ezek a játékosok? Mert a pandémia a Q School amatőr versenyeit is jelentősen befolyásolta, olyannyira, hogy itt több torna is elmaradt, amelyeken Tour-kártyákat, és ezáltal profi tagságot oszthattak volna ki. Pláne elnézve a fenti névsort, személy szerint jogosnak érzem, hogy a tavalyi nehéz körülmények folytán ezek a játékosok is rendszeresen lehetőséget kapjanak a profik mezőnyében.
Ugyanakkor most több klasszis játékos, elsőkörben éppen Murphy adott éles kritikát annak, hogy az amatőröknek nem szabadna, hogy helyük legyen a profi versenyeken. Állítását arra az egyszerű indokra alapozza, hogy ezek a játékosok jelenleg nem a snookerezésből élnek meg.
https://i.eurosport.com/2021/11/25/3260274.jpg
Mi önálló vállalkozók vagyunk, nem szerződéses sportolók. Nem csapatban játszunk
– világított rá Murphy, majd egy másik szempontot is képbe helyezett. „Véleményem szerint nem helyes, hogy egy olyan játékossal kell játszanom, aki nem ugyanazzal a nyomással és kétségekkel áll oda az asztalhoz, mint én.”
A legutóbbi vb döntőse egy mögöttes indokot is látni vélt: „A probléma forrása, ahol a World Snooker Tour és a játékosok érdekei ütköznek, hogy a WST nem részesíti előnyben, ha a legjobbaknak nem kell játszania az első körben. Nem szereti az erőnyerő-pozíciókat osztogatni.”
„Világszerte vannak streaming szolgáltatásaik, amelyekből profitot termelnek, így nem akarják, hogy az üres meccshelyek bevételkiesést jelentsen számukra.”
Mivel mindezt Shaun Murphy a Si elleni vesztes meccsét követően mondta el a BBC rádiócsatornájának, sokak szerint tűnhet úgy, hogy csak savanyú a szőlő a világranglista hatodikjának. Ebben talán van is valami, ugyanakkor több nagynevű társa is kiállt 2005 világbajnoka mellett.
A mostani UK Championshipnek címvédőként nekivágó Neil Robertson is azt emelte ki, hogy egy amatőrre nem helyeződik akkora nyomás egy profi versenyen, mert nem ranglista-pontokért versenyez.

Neil Robertson

Fotó: Getty Images

„Amikor az egyik kínai sráccal játszol, néhányan amatőrök, de vannak, akik olyan jók, mint bárki a világ legjobb 50-jében” – tette még hozzá az ausztrál, ahogy ő is tett rá utalást, hogy a WST szándékosan nem 128 fős profi mezőnyt állít össze az adott szezon előtt, így feltöltve aztán amatőr játékosokkal a pontszerző versenyek 128-as tábláit, mellyel a sportág vezetői egyfajta elismerést is szeretnének adni az amatőr snookersportnak.
Ez rávilágít arra a problémára, hogy a WST nemcsak a járványhelyzetre való tekintettel szeretett volna kedvezni az amatőr játékosoknak, hanem már korábban is bizonyos értelemben őket használhatta fel, hogy a pontszerzőket teljes, 128-as létszámmal bonyolítsák le. Ez pedig nyilvánvalóan nem nyeri el azon játékosok tetszését, akik önerőből vívták ki a helyüket a Main Touron, és valóban a snookerezéssel keresik meg a kenyerüket.
Mark Williams szerint a megoldás eleve az lenne, ha kevesebben kapnának Tour-kártyát, így viszont aki bekerül a profik mezőnyébe, annak biztos megélhetése lesz.
„Ez egy 128 fős turné, de sosem kapunk 128 nevezést. Szerintem mindenképpen kisebb létszámnak kellene lennie” – mondta a háromszoros világbajnok walesi.
A vb-döntős legyőző, Mark Selby szerint pedig sok játékos egyetért Murphyvel. A világelső éppen az amatőr rendszer lényegét emelte ki.

Mark Selby

Fotó: Getty Images

„Megvan az oka annak, hogy a Q Schoolon keresztül lehet eljutni a profik mezőnyébe, és ha valaki nem jut be, akkor várnia kell még egy évet, és addig az amatőr versenyeken kell játszania."
Őszintén szólva nehéz vitába szállnom a játékosok meglátásaival. Én nem is feltétlenül ezekben a szabadkártya-típusú lehetőségadásokban látom a problémát (mondjuk egy teljes szezonra valóban túlzásnak érzem), hanem önmagában a túl nagy létszámban. Hivatalosan ugyanis 122 profi játékos van a Main Touron, a pontszerző versenyekről viszont csak a legjobb 64 nem távozik üres kézzel, vagyis kvázi a mezőny fele. Ez pedig felveti a kérdést, hogy egy a mezőny hátsó traktusához tartozó snookerjátékos - aki az élmenőkhöz hasonlóan ugyanúgy belerakja a saját teljesítményébe a napi 6-8 óra melót - mennyire tud megélni abból a tevékenységéből, ami bejegyzett profi léte okán a fő bevételi forrása kell, hogy legyen.
via BBC, BBC
UK Championship
Amatőrök 2 - 0 Bajnokok. Shaun Murphy után Neil Robertson is búcsúzott a UK-től
26/11/2021 08:44
UK Championship
Amatőr győzte le a korábbi világbajnokot, Higgins újabb hadjáratba kezdhet
24/11/2021 13:12