Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kezdődik az újabb snookertorna, Judd Trump triplázásra tör

Buzás Gábor

Frissítve 21/10/2023 - 19:05 GMT+2

Vasárnap rajtol a nyolcnapos Northern Ireland Open, a 2023/24-es snookerszezon hatodik pontszerző versenye. Az eddigi öt közül három alkalommal a döntőbe jutott Judd Trump, aki az utóbbi kettőt meg is nyerte. Jogos tehát a felvetés, hogy miért is ne nyerhetné meg azt a versenyt, amelyet a legnagyobb sztárok közül sokan kihagynak.

Rendkívüli: Judd Trump két hét alatt két versenyt nyert két kontinensen

Volt itt múlt héten egy elég nagy balhé, melyben központi szerepet játszott a Northern Ireland Open.
Tudniillik, hogy a belfasti tornát két kínai verseny közé illesztette be a World Snooker Tour. A kínaiak ezen felbuzdulva két bemutatót is akartak szervezni a mostani hétre, egyet Sanghajban, a másikat pedig Makaóban. Előbbivel nem volt nagy gond, és meg is rendezték, utóbbi viszont ütközött a Northern Ireland Open főtáblás küzdelmeivel, és ezen nagyon kiakadt a WST.
Némi izmozás és megfélemlítés következtében a makaói bemutató átkerült decemberre. Viszont a meghívott játékosok, a "makaói ötök", azaz John Higgins, Mark Selby, Luca Brecel, Ali Carter és Thepchaiya Un-Nooh így sem indulnak az északír tornán. Ennyivel tehát "könnyebb" lesz a mezőny.
Zárójelben jegyzem meg, mert nem tartozik ide 100%-ig, viszont igencsak szomorú és elgondolkodtató hír: Hector Nunns, aki feltárta a WST és a játékosok közti balhét, néhány napja bejelentette, hogy húsz év után felhagy a snookeres újságírással. Ez bizony semmilyen szempontból nem nevezhető pozitív fejleménynek.
A versenyre visszatérve: nem lesz ott Ding Junhui sem, mint ahogy Ronnie O'Sullivan sem (orvosi okok, naná!), akik mindketten részt vettek a sanghaji bemutatón. Rajtuk kívül egyébként ott volt Jack Lisowski, Mark Williams és Judd Trump is... Utóbbi három játékos (még?) nem mondta le a Northern Ireland Opent. Lehet, hogy ők kemények lesznek, és bevállalják a viszonylag gyors oda-vissza utat. Belfastban október 29-én ér véget a Northern Ireland Open (persze csak ketten jutnak el az utolsó napig), az International Championship pedig november 5-én rajtol. Végülis megoldható.
És Trump szinte biztos, hogy meg is akarja oldani. Elvégre hatalmas menetelésben van, megnyerte az utóbbi két versenyt. Nyilván szeretné folytatni a sikersorozatát.
Ray Reardon, Steve Davis, Stephen Hendry és Ding Junhui után ő lenne az ötödik olyan játékos, aki három pontszerzőt nyer egymás után.
Jelenlegi állás szerint így néz ki az alsó és a felső ág:
A kétszeres címvédő Mark Allent találjuk a tábla tetején, akinek hazai környezetben jól jönne valamilyen jó eredmény, mert a szezonja eddig igencsak halovány. Eleinte első-második fordulós kiesések, aztán az előző tornán, Wuhanban már a negyeddöntőig jutott, tehát van reménye arra, hogy elindul vele a szekér. Jack Lisowski, vagy Stuart Bingham lehet a legerősebb ellenfele a negyeddöntőig. 2015 világbajnoka sokkal nagyobb bajban van jelenleg, mint Allen, hiszen kiesett a top 16 közül, mivel nagyon rég nem ért el valamirevaló eredményt. A 2021-es World Grand Prix elődöntője és a 2022-es világbajnoki negyeddöntője még ott tartja a top 16 közelében, de ezek a pontok hamarosan kiesnek tőle. Viszont szerzett egy szemüveget, hátha ezzel sokra viszi...
picture

A kétszeres címvédő Mark Allent a tábla tetején találjuk, hazai környezetben jól jönne neki valamilyen jó eredmény.

Fotó: WorldSnooker

A felső ág alsó negyedében találjuk Shaun Murphyt és Neil Robertsont. Az ausztrál eddig betlizett gyakorlatilag a teljes 2023-as évben. Nemrég arról beszélt, hogy honvágya van, és év végére tervez egy ausztráliai utazást. Vajon tényleg csak ennyi a gond? Murphy a nem túl acélos nyári Championship League megnyerése után pocsék szezont fut. Viszont elkészült a három dákója, hátha ezzel sokra viszi...
Az alsó ágon Trump, Williams, Barry Hawkins és Kyren Wilson a négy kimagasló név. Persze vannak itt lehetséges banánhéjak, elsősorban bármely kínai játékos, hiszen ők nagyot futnak mostanában. Mindazonáltal Trump jó esélyekkel vág neki ennek a versenynek és a triplázás lehetőségének. Az első ellenfele Jenson Kendrick lesz, és Kyren Wilson lehet az első top 16-os ellenlábasa, a negyeddöntőben.
A Northern Ireland Open minden mérkőzése élőben és reklámok nélkül élvezhető az eurosport.hu-n, illetve az Eurosport Applikációban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés