Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Judd Trump óriási esélye a történelmi triplázásra

Buzás Gábor

Publikálva 25/10/2023 - 20:08 GMT+2

A Northern Ireland Open lehet a harmadik verseny, melyet Judd Trump sorozatban megnyer. Az English Openen és a Wuhan Openen aratott sikerek után versenyben van a belfasti tornán is, melyet korábban már háromszor behúzott. Ha sikerül győznie, bekerül egy igazán elit klubba. Márpedig nem sok topjátékos maradt, aki Trump útjába állhat.

Judd Trump

Fotó: WorldSnooker

Eleve csak kilenc top 16-os játékos indult a versenyen, és közülük korán búcsúzott Neil Robertson, Mark Allen, Mark Williams és Kyren Wilson, tehát már a 32 között is csak öt topjátékost találunk. Barry Hawkins, Hossein Vafaei, Jack Lisowski és Shaun Murphy maradtak talpon Judd Trump mellett. Mégis könnyebb így, mintha ott lenne még Ronnie O'Sullivan, John Higgins, Mark Selby és mondjuk Luca Brecel is.
Szóval a helyzet jól fest Trump szemszögéből. Nyilván a fent említett játékosok között is vannak olyanok, akiktől kikaphat. Elsősorban Hawkins neve merül fel, aki ugye le is győzte Trumpot nemrég, a European Masters döntőjében. Trump és Hawkins ezúttal a fináléban nem, csak az elődöntőben futhat össze. Kérdés, hogy Hawkins képes-e rövid időn belül kétszer is megállítani Trumpot egy kiemelkedően fontos mérkőzésen. Hawkins egyébként pozitív mérleggel bír Trump ellen, bár a legutóbbi meccsüket a volt világelső nyerte.
No de persze nem csak az elődöntőben vagy a döntőben, és nem csak top 16-os játékostól lehet kikapni. Bár az a helyzet, hogy egy alacsonyabban rangsorolt játékosnak inkább a verseny korai szakaszában, azaz a rövidebb meccseken van jobb sansza legyőzni Trumpot. Ha már eljut a négy közé, nagyon nehéz őt felülmúlni. Pontszerző elődöntőben legutóbb a 2020-as European Mastersen kapott ki. Azaz bő három éve. 14 elődöntőt játszott azóta, és mindegyiket megnyerte. Brutális mutató. Nyilván ez azt jelenti, hogy 14-szer jutott döntőbe ebben az időszakban. Ami óriási dolog, még akkor is, ha ebből hatot elbukott.
Ugyanebben az időszakban viszont tízszer is kikapott negyeddöntőben. Persze ez csak játék az adatokkal, mégis alátámasztja azt, ami logikus is, azaz hogy rövidebb meccsen inkább le lehet őt győzni. Mint mindenkit...
Csak hát. A 32 között Ian Burns következik. Ha Trump győz, akkor a nyolcaddöntőben Anthony McGill vagy Noppon Saengkham jöhet. És ezt a két mérkőzést egy napon kellene megnyernie.
A negyeddöntőben, már ha Trump eljut odáig, a Joe Perry, Vafaei, Stephen Maguire, Sam Craigie négyesből jön neki ellenfél. Magyarán minden meccsén komoly favoritnak számít 2019 világbajnoka. Kérdés, hogy meddig bírja szuflával ezt a rengeteg játékot (és utazást), amit októberben véghez vitt.
Ha vasárnap estig kitart, akkor meglesz neki sorozatban a harmadik pontszerző tornagyőzelem. Márpedig ezt korábban csak Ray Reardon, Steve Davis, Stephen Hendry és Ding Junhui tudta megcsinálni. Azaz még olyan királyok sem, mint O'Sullivan, Higgins vagy Selby. Óriási teljesítmény lenne, ha Trumpnak összejönne. Pláne azok után, hogy a saját mércéjével nézve egy elég vacak időszakon van túl.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés