Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Budapestre tartó Mark Allen a szezon eddigi legjobbja

Buzás Gábor

Publikálva 24/10/2022 - 09:35 GMT+2

Mark Allen rosszul kezdte, de remekül fejezte be a Northern Ireland Open döntőjét, és 9-4-re legyőzte Zhou Yuelongot. Az utolsó nyolc frame-et mind a hazaiak kedvenc játékosa nyerte, aki ezzel címet védett a hazai versenyén, megszerezte hetedik pontszerző trófeáját, és kvalifikált a Bajnokok Bajnoka tornára.

Mark Allen

Fotó: Eurosport

Majdhogynem egyértelműen Allen volt a döntő esélyese, ha azt vesszük, hogy milyen rutinfölényben van Zhouval szemben finálék lejátszásában. Ugyanakkor az elődöntőkben mindketten remekeltek, ez alapján nem lehetett azt mondani, hogy Allen biztosan jobb lesz vasárnap. Zhou részéről leginkább az lehetett a kérdés, hogy tud-e a döntőben is hasonlóan jól teljesíteni, mint az előző napon az elődöntőben.
Az első szakaszban egyértelmű választ kaptunk: tudott. Egy ideig. Remekül kihasználta ugyanis Allen hibáit, és 4-1-re elhúzott. Aztán viszont magára talált az északír, és az utolsó három frame-et megnyerte, ezzel kiegyenlített. Nem játszott parádésan, de jóval kevesebbet hibázott, mint a szakasz első felében, jobban odafigyelt. 4-4-nél Zhou érezhette magát vacakabbul, hiszen 4-1-es előny után aligha számított arra, hogy nem fog vezetni az esti etap megkezdése előtt.
És szemmel láthatóan vacakul is érezte magát. Olyannyira, hogy este már nem sok vizet zavart. Allen továbbra sem nyújtotta a legjobb játékát, de sokkal kiegyensúlyozottabb volt, és 9-4-re hozta a meccset. Ez azt jelenti, hogy sorozatban nyolc frame-et nyert az északír. Ami majdnem olyan kellemetlen élmény lehet Zhounak, mint amikor 9-0-ra kikapott 2020-ban a European Masters döntőjében Neil Robertsontól.
Allen viszont örülhetett, hiszen megvédte a címét, és ezzel kétszeres Northern Ireland Open-bajnok, egyben hétszeres pontszerző győztes lett. 15. pontszerző döntőjét játszotta, tehát 7-8-ra áll a finálékban. 80.000 fonttal lett gazdagabb, és majdnem ilyen fontos, hogy ezzel a sikerrel kvalifikált az október utolsó napján kezdődő Bajnokok Bajnoka tornára, ahova ő érkezik a legjobb formában. Elvégre az idei négy pontszerző torna közül kettőn is döntőbe jutott, az egyiket meg is nyerte, és ezzel a teljesítménnyel simán vezeti az egyéves ranglistát. Ezt mondta a döntő után:
Nagyon büszke vagyok magamra. Megnyertem kétszer a Northern Ireland Opent, és soha nem gondoltam volna, hogy ez sikerülhet. Nagyon nehéz meccseket nyerni, annyi volt csak a célom, hogy jó képet mutassak magamról címvédőként. Harcolni akartam, minél jobban megnehezíteni az ellenfeleim dolgát, egy percig sem feladni.
Éreztem, hogy ha sikerül valahogy megnyernem a nyolcadik frame-et, akkor Zhou összeeshet mentálisan. Úgy érzem, inkább ő vesztette el a meccset az első szakaszban, és nem annyira én nyertem meg. Miután eljutottam 4-4-ig, onnan már úgy éreztem, csakis én nyerhetek.
Hihetetlen volt a bevonulás este, mintha egy futballstadionban lettünk volna. A nézők a Sweet Caroline-t énekelték, nem olyan volt, mint egy átlagos snookermeccs. Ehhez hozzá tudnék szokni, egészen különleges volt a hangulat. Sokszor elmondtam, hogy büszke északír vagyok, és a családom és önmagam mellett a szurkolókért is küzdök. Azt hiszem, kezdem kiengesztelni őket a sok-sok fájdalomért, amit itt okoztam nekik."
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés