Ronnie O'Sullivan a világbajnokság elején, Lisowski első fordulós győzelme után beszélt arról az Eurosport stúdiójában, hogy Lisowskinak darabokra kellene szednie a játékát, és meg kellene változtatnia a stílusát ahhoz, hogy valaha esélye legyen a világbajnoki cím megszerzésére.

Az immár hétszeres világbajnok a saját tapasztalatára is támaszkodva javasolta Lisowskinak, hogy változtassa robotszerűbbé a stílusát.
"Ez egy kicsit távol áll tőle, de azt hiszem, manapság robotként kell játszani. Nem sokat ér, ha szép a játékod, de elemi hibákat követsz el.
British Open
Mark Selby tökéletesen játszott és maximumot lökött
30/09/2022 - 07:29
Az én játékom is hasonló volt nagyjából 1997-ig, de akkor változtattam rajta, mert tudtam, hogy az addigi stílusom nem elég jó ahhoz, hogy megnyerjem a világbajnokságot. Robotszerűbbé változtattam a snookerem, elkezdtem módszeresebben játszani. Alapvetően nem így snookerezek, de úgy éreztem, le kell lassulnom azért, hogy ne kövessek el annyi hibát, és kiegyensúlyozottabb legyek.
Nem lesz annyi látványos lökés, a fehér golyó nem fogja felszántani a posztót, de cserébe jobban tudod kontrollálni a pozicionálásokat. Ha világbajnok akarsz lenni, ahhoz így kell játszani."
Lisowskinak a saját bevallása szerint a koncentrálás okozza a legnagyobb problémát. Mint mondta, valószínűleg koncentrálás terén ő a leggyengébb játékos a mezőnyben. Ebben is segíthet, sőt, szemlátomást segített neki Peter Ebdon, akivel november óta dolgoznak együtt. Lisowski a november végén, december elején rendezett Egyesült Királyság Bajnokságán a negyeddöntőig ment, ez volt az első jó szereplése a szezonban.

Peter Ebdon

Fotó: WorldSnooker

Csak hát az előző évben három pontszerző döntőt játszott, és úgy nézett ki, hamarosan meglesz az első trófeája. A 2021/22-es szezon kezdete azonban pocsék eredményeket hozott Lisowski számára, és máris jöttek a kétségek:
"Megingott az eltökéltségem és az önbizalmam. Jól csinálom a dolgaimat? Min kellene változtatnom? Mi történik velem? Miért nem játszom olyan jól, mint tavaly?
Előfordul, hogy semmit sem csinálsz rosszul, ezért megrendül az önmagadba és a képességeidbe vetett hited. Ebben a szezonban sokat gondolkodtam azon, hogy jövőre min kell változtatnom a gyakorlások során."
Kérdés, hogy 2002 világbajnoka hogyan tud segíteni Lisowskinak. A két játékos gyakorlatilag a snooker két ellenpólusát alkotja: Lisowski lendületes, intuitív snookeres, Ebdon pedig metodikus, megfontolt. És éppen ezért működhet jól a párosuk. Ebdon olyan dolgokat tud tanítani a fiatal angolnak, amelyekkel igazi bajnok válhat belőle. Nem véletlen, hogy a szezon második felében már elődöntőt játszott a Welsh Openen, és az sem, hogy életében először eljutott a világbajnokság negyeddöntőjéig.

Jack Lisowski

Fotó: Getty Images

Ráadásul az sem mindegy, hogyan. Az első meccsét még nehezen hozta Matthew Stevens ellen. A második fordulóban nem sok esélyt adtak neki Neil Robertsonnal szemben. Lisowski azonban egy eszméletlen jó mérkőzésen, döntő frame-es, drámai csatában felülmúlta az ausztrál favoritot, és nagyon közel állt a hasonló bravúrhoz John Higgins ellen is, a skót azonban két nagy breakkel lerendezte a végjátékot. Lisowski ezeken a meccseken olyan erényeket csillogtatott, amilyeneket korábban sosem. Olyan taktikai játékot, olyan megfontoltságot produkált, amilyet korábban elképzelni sem lehetett az ő esetében. És azért volt előremutató ez a játék, mert Judd Trump is hasonló fejlődésen ment keresztül úgy négy-öt évvel ezelőtt. Ő is hasonlóan forrófejű volt, mint Lisowski, aztán "egy csapásra" nyerőgép vált belőle.
"Van mellettem egy tapasztalt játékos. Remélhetőleg ad nekem egy kis extra erőt, és segít abban, hogy jól gondolkodjak, jó döntéseket hozzak, és jó taktikával álljak ki az egyes mérkőzésekre.
A snooker taktikai és mentális oldaláról szoktunk beszélgetni, és tudom, hogy bízhatok abban, amit ő mond, mert Peter mentálisan alighanem a valaha volt legerősebb játékos. Figyelek arra, amit mond, és igyekszem azt csinálni, amit mond. Jó úton járok, máris jobban gondolkodom a snookerről.
A dolog egyszerűbb, mint gondolnánk, de nagyon nem egyszerű átültetni a gyakorlatba. Még nem is sikerült teljesen, de azt hiszem, jó úton járok."
https://i.eurosport.com/2022/04/25/3362036.jpg
Jótanácsokban tehát nincs hiány, és valamennyi foganatja máris látszik mindennek. Kérdés, hogy Lisowski hosszabb távon mire viszi. Mennyire lesz szorgalmas, mennyire lesz kitartó, és mennyire lesz okos és higgadt, amikor majd igazán fontos helyzetekbe kerül. Nyár végén indul az új szezon, az első kiemelt verseny az Egyesült Királyság Bajnoksága lesz november 12-től. Addig lesz ideje elsajátítani az ebdoni utat.
Forrás: metro.co.uk
World Championship
Jack Lisowski bizonyítaná, hogy több mint a snooker örök másodikja
01/08/2022 - 13:05
Snooker
A snooker Robin Hoodja szerint a sajtó hadjáratot folytat fiatal kollégája ellen
12/07/2022 - 08:44