Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Kapitány ismét bevette Berlint! Ali Carter nyerte a German Masterst

Buzás Gábor

Frissítve 06/02/2023 - 10:06 GMT+1

Ali Carter nyerte meg a 2023-as German Masterst, miután 10-3-ra legyőzte Tom Fordot a fináléban. Carter immár a harmadik döntőjét játszotta ezen a versenyen, és másodszor tudott győzni, azaz ő is kétszeres bajnok lett, mint Mark Williams, illetve Judd Trump. Ráadásul a Kapitánynál több döntőt senki sem játszott a berlini versenyen.

Ali Carter nyerte meg a 2023-as German Masterst, miután 10-3-ra legyőzte Tom Fordot a fináléban.

Carter számított a favoritnak a finálé előtt, nemcsak a remek German Masters-mérlege miatt, hanem azért is, mert rutinosabb, bölcsebb játékos, mint Ford.
Ez már a 11. pontszerző döntője volt, és az ötödik tornagyőzelme lett, míg Ford korábban mindössze egy kis-pontszerzőn tudott döntőbe jutni.
Persze Ford a torna végjátékában többször is borította a papírformát, hiszen a mindössze négy top 16-os játékos közül kettőt is ő búcsúztatott. A negyeddöntőben Kyren Wilsont győzte le viszonylag simán, 5-2-re, aztán az elődöntőben hatalmas csatában kerekedett Jack Lisowski fölébe, 6-5-ös végeredménnyel. Ezek után éppen Cartert is legyőzhette volna.
És Ford jól is kezdte a mérkőzést. Egy százassal indított, majd megnyert egy szoros frame-et, melyben ellenfele 60-as breaket lökött. Carter aztán elkezdett jobban játszani, és zsinórban hat frame-mel jócskán maga felé billentette a mérleget. Ebben az időszakban egy százas mellett további öt félszázas breaket gyártott, abszolút dominálta ezt az etapot. Ford aztán hozta a délutáni szakasz utolsó frame-jét, és ezzel adott magának némi esélyt az esti folytatásra.
picture

Tom Ford

Fotó: Getty Images

Hasonló volt tehát a helyzet, mint az Egyesült Királyság Bajnoksága, illetve a World Grand Prix legutóbbi döntőiben. A UK-n Mark Allen fordított Ding Junhui ellen 1-6-ról, a WGP-n pedig Allen vezetett 7-2-re Judd Trump ellen, aki kiharcolta a döntő frame-et, de azt az északír nyerte meg. Allen és Trump is amolyan tét nélküli, laza játékot mutatott a felzárkózás során, és erre lett volna szüksége Fordnak is. Aki remek breaképítő, tehát benne volt a pakliban, hogy akár egy óra alatt ledolgozza a hátrányát.
De nem így történt. Nagyon nem. Ford gyakorlatilag összeesett, semmi sem sikerült neki. Carter este is jól játszott, és egyetlen frame-et sem engedélyezett az ellenfelének. 10-3-ra győzött. Ford annyira el volt keseredve, hogy a meccs után még elnézést is kért a nézőktől, hogy csak négy frame-et láthattak este. Mondjuk még mindig jobb volt, mint a tavalyi, 9-0-s döntő...
picture

Snooker German Masters: Interjú Ali Carrterrel a Ford elleni győzelme után a döntőben

Carter ezzel ötszörös pontszerző bajnok lett, hat és fél évvel a negyedik címe után. Ő a tizedik különböző játékos, aki versenyt nyert ebben a szezonban. Csak Mark Allen és Ronnie O'Sullivan tudott egynél többször győzni. Carter ezzel visszakerült a világranglista első 16 helyezettje közé, egészen pontosan a 15. pozícióba. Ezt mondta a győzelme után:
"Az edzőm, Chris Henry rengeteget segített, teljesen átalakított. Nagyszerű figura, jó vele lenni, barátok lettünk. Nagyon sok önbizalmat kaptam tőle. Azt hiszem, összesen egy lökést rontottam el ezen a meccsen. Tudom, hogy Tom nem játszott olyan jól, ahogy tud, de az is igaz, hogy nagy nyomás alá helyeztem."
Carter a tornagyőzelmének köszönhetően kvalifikált az őszi Bajnokok Bajnoka tornára, és ami legalább ilyen fontos: jó esélye van arra, hogy alanyi jogon ott legyen a világbajnokság főtábláján. A kétszeres világbajnoki döntős az utóbbi négy évben kvalifikációra kényszerült, és kétszer nem sikerült abszolválnia a feladatot. Persze a 15. hely nem biztosíték négy pontszerzővel a vb előtt, nem ártana a Kapitánynak, ha legalább még egy tornán jó eredményt érne el.
picture

Snooker German Masters: Interjú Tom Forddal a Carter elleni vereség után

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés