Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Judd Trump szerint Yan Bingtaót kényszeríthették a bundázásra

Buzás Gábor

Frissítve 18/12/2022 - 14:55 GMT+1

A 2022-es évet záró English Open rögtön egy botránnyal kezdődött, ugyanis az első nap reggelén, néhány perccel a kezdés előtt nem engedték asztalhoz állni a Masters 2021-es bajnokát, Yan Bingtaót. A fiatal kínai a hetedik játékos, akit egy egyelőre titokzatos fogadási ügy miatt tiltottak el, egyben ő a legnagyobb név, hiszen Triple Crown-győztes és top 16-os játékosról van szó.

Yan Bingtao bemankózott pirosa a vb-k történetének leghosszabb frame-jében

És mivel nem ismertek a részletek, rögtön megindultak a spekulációk.

Judd Trump még a hét elején adott interjút, amiben arról beszélt, hogy szerinte Yant belekényszerítették ebbe az ügybe, ő nem hiszi, hogy önszántából adott volna el
mérkőzés(eke)t.
Sőt, Trump a többiek, azaz Liang Wenbo, Lu Ning, Li Hang, Chang Bingyu, Bai Langning és Zhao Jianbo esetében is el tud képzelni hasonló forgatókönyvet.

"Nagy meglepetés ez az eltiltás, elsősorban azért, amilyen sikereket elért. Korábban néha beszélgettem vele, és kedves fickónak tűnt. Annyira fiatalok ezek a srácok ... szerintem valaki nagyobb lehet felettük.
Azt hiszem, elképzelhető, hogy valaki kényszerítette őket.
picture

Judd Trump

Fotó: WorldSnooker

A snooker világszövetség (WPBSA) elnöke, Jason Ferguson személyesen hozta meg a döntést Yan Bingtao eltiltásáról. Mint mondja, ő maga is meglepődött azon, hogy milyen sok játékos érintett ebben a fogadási ügyben.
"Egyértelmű, hogy ezek a hírek nem tesznek jót a snookernek. De még rosszabb lenne, ha megpróbálnánk eltussolni, vagy a szőnyeg alá söpörni az ügyet. Egyetlen módon szabad foglalkoznunk ezzel: minél gyorsabban és minél átláthatóbban kell intézkednünk. Az eltiltottak ügyét kivizsgáljuk, és amint meglesz az eredmény, meghozzuk a szükséges döntéseket. Minden hasonló fogadási ügy ki fog derülni."
Ferguson hozzátette, hogy a nézők, akik jegyet vásárolnak a mérkőzésekre, megérdemlik, hogy tiszta küzdelmet lássanak.
"Jó ideje folyik a nyomozás ebben az ügyben, és szépen haladunk. Minden fejleményt nyilvánosságra fogunk hozni. Ami most meglepett minket, az az érintett játékosok nagy száma."
picture

Trump mellett Shaun Murphy is megszólalt az ügyben

Fotó: Getty Images

Shaun Murphy ennél keményebben nyilatkozott az ügyben. 2005 világbajnoka szerint végtelenül egyszerű a kérdés: aki mérkőzést adott el, az soha többé ne indulhasson semmilyen versenyen.
"Aki bundázott, annak nincs helye a profi mezőnyben. Az ilyen játékosokat életük végéig el kellene tiltani a profi és az amatőr snookertől is. Az utóbbi években a régi fekete-fehér szemlétetet sok esetben felváltotta a "semmi sem annyira egyértelmű" hozzáállás, és bizonyos esetekben ez rendben is van, de a csalás egy olyan terület, ahol nem lenne szabad semmiféle engedményt tenni."
Az English Open döntőjébe hosszú idő után bejutó, szintén világbajnok Mark Selby is megszólalt az ügy kapcsán. A négyszeres világbajnok minden bűnös játékos számára szigorú büntetést kér, miközben tudja, hogy a nyomozás rosszat fog tenni a snooker hírnevének.
"Nem vet jó fényt a sportágunkra ez a vizsgálat. Meg kell várnunk az eredményt, de az biztos, hogy akit bűnösnek találnak, annak komoly büntetést kell kapnia, hogy elrettentsen mindenkit, aki eredmények manipulálásában gondolkodik."
Egyelőre nincs új fejlemény, sőt, három héttel a Masters kezdete előtt még azt sem lehet tudni, hogy ki fogja helyettesíteni a Mastersen Yan Bingtaót.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés