Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Higgins lefogyott, és maximummal indított

Buzás Gábor

Publikálva 16/08/2021 - 19:07 GMT+2

A világon nincs jobb rajt: John Higgins címvédőként érkezett a British Openre, és rögtön az első mérkőzése első frame-jében 147-es breaket lökött. Aztán ezt megfejelte, és tovább is jutott.

John Higgins - wst.tv

Fotó: WorldSnooker

Bő két hónapja adtunk hírt arról, hogy a négyszeres világbajnok ducinak érzi magát, és faragni szeretne testsúlyából, amit spinningeléssel kíván elérni. Nos, az eredmény szemmel látható siker, a skót sztár egyértelműen kisebb lett széltében. Ez már önmagában hatalmas teljesítmény, hiszen régóta volt túlsúlyos, megszokhattuk, és ő maga is megszokhatta, hogy nehéz az asztalra hasalás.
Higgins azonban 46 évesen (is) meg tudott újulni, biztos, hogy rengeteget dolgozott azért, hogy úgy nézzen ki, ahogy. Még mindig nem büszkélkedhet Trump-szintű kockahassal, ez ingen keresztül is megállapítható, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy hosszú távon csakis úgy maradhat a csúcson, vagy legalábbis a közelében, ha fittebb lesz, mint az utóbbi tíz évben bármikor. És ezt bizony nem könnyű elérni 40 felett - nekem elhihetik.
A jó érzést megfejelte azzal, hogy amolyan bemelegítésként összehozott egy 147-es breaket, még mielőtt ellenfele, Ursenbacher elkezdhetett volna komoly reményeket táplálni az esélyeit illetően (ki is kapott 3-1-re). Higgins a 12. hivatalos maximumát lökte, amivel immár egyedül áll az örökranglista második helyén Ronnie O'Sullivan mögött (Stephen Hendry 11-gyel a harmadik). Higgins legutóbb 2020 októberében lökött maxit, és már akkor is ő volt a legidősebb ebben a tekintetben. Most, immár 46 évesen és 90 naposan megdöntötte saját "öregségi" rekordját. Ez volt a szezon első maximuma, összességében pedig a 167. hivatalos 147-es break.
picture

Higgins bekezdett: Pályafutása 12. maximumát lökte az első frame-ben

Ezen a versenyen nem jár különdíj a maximumért, a legmagasabb breakért 5000 fontot kaphat Higgins, hacsak valaki nem csatlakozik hozzá. De nem ez a legfontosabb. Fentebb utaltam rá, hogy a skót korábban is képes volt már megújulni. Évekkel ezelőtt Kínában bemutatózott, és észrevette, hogy nem tökéletes a beállása - dolgozott rajta, és aztán jöttek sorra a világbajnoki döntők. Idén februárban, a Masters elbukott döntője után pedig arról beszélt, hogy közelebb kell vinnie a dákót a golyóhoz (ún. vizírozáskor), illetve hogy a koncentrációján is javítania kell. 45 évesen, négy világbajnoki cím után!
Márpedig ha Higgins még tovább fejlődik, és még fittebb lesz, akkor jaj, az ellenfeleknek! Judd Trump ugye szeretne minél több Triple Crown-trófeát szerezni, de az ismét csúcsformába lendülő Mark Selby, és a jelek szerint várhatóan ugyancsak remek Higgins ellen nagyon nem lesz egyszerű dolga...
A British Openhez visszatérve: Higgins pályatársa, Mark Williams is sikerrel vette az első akadályt, 3-0-ra győzött Tian Pengfei ellen. A korábbi világbajnokok közül Ken Doherty állt még asztalhoz, és ő is győzött, szintén 3-0-ra Zak Surety ellen. A legendás játékosok közül Jimmy White is a nyitónap elején lépett asztalhoz, és ő is győzött. Az első forduló egyébként igen hosszúra nyúlik, minthogy mindösszesen négy asztalon játsszák a versenyt. Szerda délután alakul csak ki a második forduló mezőnye, ahol megint véletlenszerűen fognak sorsolni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés