Jack Lisowski viszonylag csendes szezont futott 2021/2022-ben, főleg, ha azt nézzük, hogy az eggyel korábbi évadban három pontszerző döntőt játszott.

Ezzel együtt is jól ért véget az elmúlt szezonja, hiszen a Welsh Openen az elődöntőbe jutott, a világbajnokságon pedig a negyeddöntőig menetelt, életében először. Ráadásul úgy tette ezt, hogy két rendkívül szórakoztató és emlékezetes mérkőzést játszott: a nyolcaddöntőben 13-12-re legyőzte Neil Robertsont, a negyeddöntőben pedig ugyancsak döntő frame-es mérkőzésen kapott ki John Higginstől.
Lisowskit jó ideje a legjobb olyan játékosként tartják számon, aki még nem nyert versenyt. A világbajnoki szereplése egy komoly érési folyamatot mutat. Anthony Hamilton szerint csak idő kérdése, hogy ő is nyerjen valamit, amiben az is segítené Lisowskit, ha a fináléban nem egy világsztárral kellene találkoznia.
World Championship
Jack Lisowski bizonyítaná, hogy több mint a snooker örök másodikja
01/08/2022 13:05
"Hány döntőt is játszott? Hatot? Háromszor Trumppal, kétszer Robertsonnal, és egyszer Selbyvel. Hát kösszépen! Ráadásul két-három alkalommal jól is játszott, megszorongatta az ellenfelét.
Az is lehet, hogy lesznek még elbukott döntői, ha folyton ilyen szintű sztárokkal találkozik. Vannak olyan snookeresek is, akik két-három pontszerzőt nyertek, de ehhez nem kellett top 4-es játékost legyőzniük.
Nem tudjuk, hogy megijedt-e ezekben a döntőkben, vagy sem. Ezt akkor lehet majd megítélni, ha lesz egy olyan döntős ellenfele, akivel szemben 50-50% az esély. Jack remekül teljesít, higgyék el, sok játékos szeretne ilyen "rossz" eredményeket."
Lisowski az utóbbi időszakban Peter Ebdonnal dolgozik együtt, és a 2002-es világbajnok olyan területeken tud segíteni neki, ahol eddig voltak elmaradásai a 31 éves angolnak. Hamilton több mint húsz évig profiskodott Ebdonnal, és biztos benne, hogy a már visszavonult sztár jó hatással van Jackpotra.

Jack Lisowski

Fotó: WorldSnooker

"Ebdon tökéletes erre a feladatra. Jacknek arra van szüksége, hogy a fejét egy kicsit rendbe tegye, illetve a lökésválasztásban segítsen neki, elsősorban a taktikusabb csatákban.
Szerintem egyébként Jacknek máris eléggé rendben van a feje. Csak a legfontosabb helyzetekben kijön az a 2% különbség, mondjuk John Higginshez képest."
Lisowski korábban elmondta a Mirrornak, hogy sok kritika éri a játékát. Mint mesélte, a családja mindig lenémítja a kommentátorokat, amikor az ő meccsét nézik.
https://i.eurosport.com/2022/05/10/3369913.jpg
"A családom lenémítja a tévét, és inkább zenét hallgat, ha én játszom. Én is meghallgattam a kommentátorokat utólag, és tényleg sokat kritizálnak. Sokat kockáztatok, ilyen a stílusom, de engem ez vitt el odáig, ahol most tartok. Bizonyos lökések miatt nagyon erős kritikákat kapok."
Hamilton szerint igazságtalan ez a kritika, és az 51 éves játékos nem érti, hogy egyes szakkommentátorok miért pécézik ki maguknak Lisowski lökéseit.
"Sokat bántják őt, amit szerintem nem érdemel meg. Ez a srác nagyon jól teljesít! Kicsit talán lassabban halad, mint mondjuk Zhao Xintong, de nyerni fog öt, hat, hét, nyolc, kilenc, tíz versenyt is!
Akkor majd mindenki el fogja felejteni ezt a rengeteg kritikát, amit nem is kellene megkapnia. Szerintem ez a pasas nagyon jót tesz a snookernek. Sok meccset nyer, sok pénzt keres, azért ez nem olyan szörnyű, ugye?
Olyan, mintha hadjáratot folytatnának ellene, mindig ezt érzem a tévéseken. Csakis azért lehet, mert annyira jó játékos, de ez még nem elég ok arra, hogy ennyit kritizálják. Williams vagy Ronnie tud sokkal rosszabbul játszani, mint Jack, őket mégsem szokták nagyon kritizálni."
Hamilton elismeri, hogy Lisowski még nem találta meg a legjobb játékát azok ellen, akiknek a stílusa nem fekszik neki. Viszont biztos benne, hogy ezen a nehézségen is túl fog lendülni, és ha ez megtörténik, akkor a mezőny bajban lesz.
https://i.eurosport.com/2022/04/28/3363136.jpg
"Ha golfozó lenne, akkor már nyert volna öt-hat versenyt, mert az a sport máshogy működik. Csak magadra kell figyelned, az ellenfeleid nem nehezítik meg a dolgodat. A snooker viszont nem ilyen. Lehetsz a legjobb egy adott tornán, ha találkozol egy olyan játékossal, akinek a stílusa nagyon nem fekszik neked, simán kikaphatsz tőle. De előbb-utóbb megtanulja majd kezelni az ilyen helyzeteket is, és olyanokat is le tud majd győzni, akik kizökkentik a ritmusából. És ha ez is összejön neki, akkor ott lesz a ranglista első két-három helyezettje között."
Snooker
Judd Trump lesz a szezon legjobbja, de Ronnie O’Sullivan zárja az évet világelsőként?
11/07/2022 19:09
Snooker
A snooker Robin Hoodja, aki még Ronniéknál is régebben tolja
08/07/2022 07:29