Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Áram ötszörös áron, hó nélkül is egekben a síugróversenyek rendezési költségei

Szabó Bence

Frissítve 11/11/2022 - 15:17 GMT+1

A síugró-világkupa nyitányán fura kép fogadta a nézőket, hiszen Wislában hó nélküli érkezőterület várta a versenyzőket. A szervezők elmesélték, hogy az ötlet nem hirtelen született, a rendezési költségek pedig így is többszörösére emelkedtek. Úgy látják, így is lehetséges nyereségesen világkupa-verseny tartani, de az időjárás miatti törléseknek már nagyon komoly a kockázata.

Hónak nyoma sem volt Wislában

Fotó: AFP

Most láttunk először hó nélkül világkupa-versenyt, de aligha utoljára.
Ha volt valami, ami még az avatatlan nézői szemnek is egész biztosan feltűnt a síugró-világkupa wislai szezonnyitóján, az a hó nélküli érkezőterület volt. Persze manapság, amikor a téli sportok sikertelen küzdelmet vívnak a klímaváltozással, nem kell meglepődni azon, hogy egy november eleji versenyen nincs természetes hó, a szervezők azonban mesterségesen sem pótolták azt. Az okok senkit nem fognak váratlanul érni, de azért valahol mégis ijesztő képet festenek az előttünk álló szezonra.
A lengyel TVP Sport a helyi síugró szövetség elnökével, Jan Winkiellel beszélgetett a versenyt követően, az interjúban a sportvezető a meghozott döntésről, a szervezők és a FIS nehézségeiről és a törlések kockázatáról is beszélt.
Ha ilyen árak mellett havat kéne gyártanunk, nem rendeznénk versenyt"
A legtöbbeknek a havatlan képeket látva nyilván az jutott eszébe, hogy a szervezőket a háború miatt megsokszorozódott rezsiár kényszerítette erre a döntésre az elmúlt hónapokban. Azonban nem egészen erről van szó, ez a megoldás valójában már egészen korán megszületett a döntéshozók fejében.
„Nem az volt a helyzet, hogy kaptunk egy határidőt, hogy kezdjünk valamit a problémával. Már tavaly beszéltünk arról a FIS-nek, hogy abszurd ilyen árak mellett ebben a mennyiségben havat gyártani” – mondja Winkiel.
picture

Lindvik a wislai szezonnyitón

Fotó: AFP

A sportvezető elmesélte, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság átalakította a szezon menetrendjét, mivel egy szervező sem akart a vb alatt minimális érdeklődés mellett versenyt rendezni. Így került Wisla a megszokottnál is korábbi, november eleji időpontra, így a FIS is inkább vevő volt az eddig elutasított, szokatlan hibridmegoldásra.
Ez az ötlet már nyolc éve kering a szövetség berkeiben, de senki nem merte alkalmazni, mert szembemegy a hagyományokkal. Mi viszont Wislában szeretünk olyan dolgokat megcsinálni, amit mások lehetetlennek tartanak…
Winkiel leszögezte, hogy a rendezés költségei így is emelkedtek az előző évhez képest, például azért, mert ezúttal női versenyek lebonyolítását is bevállalták.
„Másrészről, ha jelenlegi árak mellett kellett volna havat gyártanunk, nem rendeztünk volna versenyt. Az majdnem egymillió zlotyba (85 millió forint – a szerző) került volna. Nem is az a kérdés, hogy belefért-e volna a keretünkbe, mert mindig lehet külső támogatást kérni, hanem hogy egyáltalán lett-e volna értelme. Ha úgy esik, mint szombaton, gyorsan eltűnt volna a hó.”
Márpedig a szervezők legnagyobb kockázata jelenlegi rendszerben épp a versenyek törlése. Winkiel szerint még az emelkedett költségek mellett is jól tud járnia az érintettek többsége (a FIS, a nemzeti szövetség és a helyi szervezők), de ha valami miatt nincs verseny, az leginkább az utóbbi kettőt érinti rosszul.
picture

A wislai sánc

Fotó: Eurosport

„Ha időjárási körülmények miatt le kell mondani egy versenyt, a pénzdíjakon kívül minden költséget állnunk kell. A biztonságra fordított összeget, a lelátók felállítását, a szállásokat és szállítást, a helyszíni előkészületek költségét… ez pedig egy nagy kockázat.”
Az egészre pedig rátevődik, hogy az áramár emelkedése miatt még műhó nélkül is ötszörösére nőttek a költségek. Az, hogy ez az árnövekedés nem mutatkozott meg a jegyárakban, Winkiel szerint nagy eredmény. Igaz, mint elmondta, a nézők megjelenése nem a főleg a tévés bevételeket megkapó nemzeti szövetség, hanem a helyi szervezők érdeke, így ők nem is különösebben aggódtak, hogy vasárnap csak mintegy 70%-os kapacitáson üzemeltek a lelátók.
Ettől még egészen biztos, hogy a megemelkedett költségek a szezon során még fognak gondot okozni a szervezőknek. Arra viszont, hogy legközelebb szembesüljünk a helyzettel, még egy kicsit várni kell, hiszen a világkupa a már említett foci-vb miatt csak november végén, Rukában folytatódik majd.
Mint a teljes szezont, természetesen azokat a versenyeket is élőben közvetítjük majd az Eurosporton és az Eurosport Applikációban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés