Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lázadnak a norvég síugrók, a kapitány távozását követelik?

Szabó Bence

Frissítve 16/02/2024 - 10:43 GMT+1

Alexander Stöckl szövetségi kapitány hiánya a Lake Placidban rendezett világkupán találgatásokhoz vezetett a norvég válogatott körül, rövidesen pedig kiderült, hogy az osztrák szakember az ugrók lázadása miatt maradt otthon. A versenyzők levélben kérték a szövetséget a mielőbbi változásra, a konfliktus pedig a bizonytalan helyzetben csapat utolsó stabil pontját is veszélyezteti.

Hármas holtverseny helyett Kraft nyolcadszor

Ritkán látható események zajlottak a héten a norvég síugró válogatott körül.

Az egész történet ott vette kezdetét, hogy a világkupa múlt heti állomásán, Lake Placidban a szemfülesek már észrevehették, hogy nem Alexander Stöckl szövetségi kapitány, hanem a helyettese lengette a zászlót a versenyzők elugrása előtt. Ez pedig felvetett kérdéseket. Stöckl ugyan a szezonban egyszer már hagyott ki versenyhétvégét, hiánya az amerikai túráról egyből azt a feltételezést váltotta ki a norvég sajtóban, hogy valami nem stimmel. Csak éppen rossz nyomon indultak el.
Azt már hónapok óta tudni, hogy a skandináv ország síugrói vitában állnak a helyi síszövetséggel, ami drasztikus költségcsökkentést irányzott elő a következő idénytől. Az indulatok odáig fajultak, hogy a csapatot menedzserként 20 éve vezető Clas Brede Bråthen már be is jelentette, az idény végén távozik a válogatottól.
Ebből indult a feltevés, hogy a spórolás máris megkezdődött, és Stöckl egyszerűen anyagi okokból maradt otthon. Felmerült az is, hogy Bråthen felmondása a csapattal 2011 óta dolgozó osztrák edző távozását is előrevetíti, vagy esetleg épp előléptetik menedzserré az ő helyére.
A média tehát nagyban találgatott, Stöckl viszont a hét elején mindent cáfolt és egy viszonylag egyszerű magyarázattal állt elő.
„Korábban is voltak olyan időszakok, amikor több versenyt kihagytam. Én döntöttem az otthonmaradás mellett. Közben tervezem a jövőt, és figyelem azoknak a versenyzőknek a munkáját, akik Norvégiában maradnak.” - utalt például a formájával küzdő tavalyi világkupagyőztesre, Halvor Egner Granerudra a kapitány.
picture

Alexander Stöckl szövetségi kapitány

Fotó: AFP

Ez szép, csak mint rövidesen kiderült, ebből egy szó sem volt igaz. Szerdán ugyanis a nyilvánosság elé állt a norvég csapat egyik tagja, Johann Andre Forfang, és elárulta, hogy a versenyzők levelet írtak a szövetségnek, amiben azonnali változásokat követelnek.
Új csapatot szeretnénk alkotni. Magunk közt akarjuk megoldani ez az ügyet, hogy aztán a jó szezonzárásra koncentrálhassunk.
- mondta, hozzátéve, hogy a versenyzők a mielőbbi változás mellett vannak, „mielőtt túl késő lesz.”
Az nem derült ki, hogy mi az ugrók problémája Stöckllel, ahogy az sem, pontosan mit követelnek, de utóbbi kérdésre nehéz más választ elképzelni, mint a kapitány menesztése. A Dagbladet pletykalap annyit derített ki, hogy a szövetségnél az ugrók levele után döntöttek úgy, hogy Stöckl nem utazhat el Lake Placidbe és a hétvégi állomásra, Szapporóba sem. Az ügyet azután vitatják meg, hogy az ugrók visszatértek Japánból, a közvetítő a két fél között pedig állítólag Bråthen lesz.
Bár az ügy kifutását még nem látni, a norvég szakértők többsége érhető módon aggodalmát fejezte ki az eset miatt. Nem elég, hogy a válogatott nehéz anyagi helyzete árnyékot vet a jövőre, most a rutinos csapatmenedzser után az évekig sikeres szövetségi kapitány távozása is a terítéken van. Ilyen körülmények közt nem lesz egyszerű szépen zárni az idényt…
Persze az is lehet, hogy a norvégok felszabadultabban ugranak kapitányuk hiányában, Marius Lindvik dobogója az előző héten már erre utaló jel is lehetett. Hogy sikerül-e erre az eredményre építeni, az kiderül Szapporóban, ahonnan a hétvégén szombat reggel 7:45-től és vasárnap éjjel 3:00-tól is élőben mutatjuk a versenyeket az Eurosport 1-en és az Eurosport Applikációban!
A szombaton 7:45-kor kezdődő versenyt itt is tudod követni:
A vasárnap 3:00-kor kezdődő versenyt itt is tudod követni:
Forrás: Dagbladet
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása