Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egész éves síugrószezon? Új ötlettel állt elő a FIS, elvinnék a sportágat minden kontinensre

Minich Réka

Frissítve 25/11/2022 - 17:35 GMT+1

A wislai idénynyitó bebizonyította, hogy hó nélkül is lehet síugró versenyt rendezni. A Nemzetközi Síszövetség versenyigazgatója, Sandro Pertile egészen merész ötlettel állt elő, amivel a síugrás lehetne az első téli sport, ami egész évben tart versenyeket, így ráadásul a világ minden táján népszerűsíthetnék a sportágat.

Stefan Kraft | Ski Jumping Men | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

A FIS síugró versenyigazgatója érdekes interjút adott, amiben forradalmi ötletekkel állt elő.
Sandro Pertile egészen merész gondolatokat osztott meg a sportág jövőjével kapcsolatban. Céljuk, hogy ne korlátozódjon – az egyre rövidebb és rövidebb – havas időszakokra a versenyszezon, hanem egész évben rendezhessenek versenyeket.
Szerinte a síugrás példát vehetne a teniszről, ahol szintén többféle borításon rendeznek meccseket.
„A wislai hétvége csak kivételes alkalom volt, továbbra is az a célunk az idei szezonra, hogy minden versenyt havas körülmények között tudjunk megrendezni. Ennek ellenére remek alkalom volt, hogy élesben is kipróbálhassuk ezt a hibrid megoldást is, a jövőben szinte biztos, hogy szükségünk lesz még erre. Wislában bebizonyítottuk, hogy a síugrás nem szimplán téli sport. Nagy előnyünk, hogy mi a síléceket csak arra használjuk, hogy a levegőben manőverezzünk vele, így igazából nincs is szükségünk hóra.
Megnézhetjük a nyári Grand Prix versenyeket is, ahol műanyag és kerámia felületeket használnak, télen pedig havas, jeges verziót. Ebből is látszik, hogy a síugrásban egyre kevesebb a határ, a következő évtizedben ezt ki kell használnunk, hogy világszinten nőjön a sportágunk népszerűsége.
picture

Sandro Pertile

Fotó: Newspix

Példát vehetünk a teniszről, ott is egész évben megy a szezon, csak többféle borítást használnak. Ugyanaz a sport, ugyanazok a versenyzők, ugyanaz a pálya. A nagy változásokhoz viszont időre van szükség, nem megy egyik pillanatról a másikra.
Az idei szezon is nagyon hosszú lesz, ugyanakkor muszáj arra is figyelnünk, hogy minden ugró a lehető legjobb formában legyen egész végig.
Az egész éves ugrás nagy lehetőséget adna, hogy Európán kívül is egyre népszerűbb lehessen a sportágunk, ez a hosszú távú tervünk. Wislában bebizonyítottuk, hogy van okunk nagyot álmodni.”
A klímaváltozás okozta kihívásokra mindenképpen válasz lehet a mesterséges felületek használata, de sok rajongó még mindig fanyalogva fogadja a hó nélküli versenyeket. Nagy kérdés, hogy ez mennyire fog gátat szabni a sportág terjeszkedésének.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés