Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A síugróknál már az első hétvége után elkezdődött a koronakáosz

Minich Réka

Frissítve 26/11/2021 - 15:41 GMT+1

A lengyelek nem kezdték jól az idényt Oroszországban, ráadásul a második hétvége előtt Klemens Murańka pozitív koronavírus tesztje miatt az utazásuk is bizonytalan volt. Nem ő volt az egyetlen ugró, aki fertőzött volt, így az is kiderült, hogy jelenleg kevés rosszabb hely van Oroszországnál a karantént illetően.

Klemens Murańka

Fotó: Eurosport

Nizhny Tagilba érkezve a versenyzők szerdán kerültek tesztelésre, majd a második verseny előtt szombaton újabb kör következett. A hivatalos tájékoztatás szerint két versenyző és egy csapatvezető produkált pozitív tesztet, akiket rögtön el is különítettek.
Később kiderült, hogy Murańka mellett az amerikai Decker Dean és az egyik német segédedző, Bernhard Metzler érintett. Mindenki tudhatta, hogy a világjárvány közepén lesznek olyanok, akik nem tudnak majd elindulni a versenyeken, vagy karanténra lesznek kényszerítve, de az orosz hatóság lépései így is negatív meglepetésként hatottak.
A három fertőzöttet az azonnali elkülönítés jegyében rögtön elszállították egy helyi kórházba. Elsőre úgy tűnt, hogy a következő két hetet itt lesznek kénytelenek eltölteni, de végül a verseny rendezőinek sikerült kompromisszumot kötni.
A lengyel és a német csapat tagjai a verseny után még azt sem tudhatták, hogy el tudnak-e utazni Rukkába, vagy kontaktként nekik is az Urálban kell-e maradniuk. A verseny utáni napokban még két kör tesztelés következett, ahol mindenki negatív lett, így egy különgéppel mindenki továbbutazhatott.
Murańka és Decker végül egy magánklinikára került Jekatyerinburgba, ahonnan az amerikai versenyző már haza is utazhatott.
„Végül hazaértem, de nagyon frusztráló a helyzetem. Volt 2 pozitív PCR tesztem, 3 negatív antigéntesztem, majd még 2 negatív PCR; mindezt 4 napon belül, bármiféle tünet nélkül. Nagy kár, hogy ki kell hagynom Rukát, úgy érzem, hogy elvesztegettem egy hetet. Most csak annak tudok örülni, hogy végre itthon lehetek.”
Murańka helyzete viszont nem javult, így továbbra is Oroszország vendégszeretetét élvezheti. Jelenleg már ötször produkált pozitív tesztet és a szaglását is elvesztette. Öröm az ürömben, hogy a lengyelek egyik segédedzője a közelében maradt.
Ő már nem először fertőződik meg és okoz problémát ezzel a csapattársainak is, tavaly a négysáncverseny oberstdorfi állomásán alakult ki teljes káosz miatta. Akkor elsőre úgy tűnt, hogy az összes lengyelt eltiltják a versenytől, de végül a második körös negatív tesztek után mégis elindulhattak.
„Azt mondták jó móka lesz az orosz látogatásunk. Hát nekem most nagyon nem az.”
Közben a rukai hétvégére a lengyel kapitány Aleksander Zniszczołt jelölte az indulók közé, aki éppen svédországi edzőtáborát szakította meg, hogy Finnországban versenyezhessen.
Sajnos a negatív hírek (ami ebben az esetben éppen pozitív) nem értek véget, mert a verseny előtti tesztelési körben megint találtak fertőzöttet, ezúttal is a német stábból. Andreas Wankot rögtön elkülönítették egy kontakszeméllyel együtt.

A rukai hétvégét teljes egészében élőben követhetitek az Eurosporton és az Eurosport Playeren. A részletes program:
Péntek: 17.05, kvalifikáció Eurosport 1
Szombat: 17.30, 1. verseny Eurosport 2
Vasárnap: 16.15, 2. verseny Eurosport 1
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés