A síugró világkupa 2020/21-es idénye számos emlékezetes pillanatot, sok felemelő vagy éppen abszurd történetet hozott. Az szezon utolsó versenyei előtt most összeszedtük az öt szerintünk legérdekesebbet.


1. Granerud beindul és nem lehet megállítani 


Amikor Halvor Egner Granerud az idény második állomásán, Rukában behúzta karrierje első világkupa-győzelmét, valljuk be, nem sokan sejtettük, hogy a norvég ugró ehhez további tízet hozzácsap a következő hónapok során. A szezon első két versenye még a bombaformában kezdő Markus Eisenbichlerről szólt, Granerud azonban ezt követően elképesztő sorozatba kezdett. Finnország után Nizhny Tagilban és Engelbergben is duplázni tudott, a kettő között pedig tizedekkel maradt le az aranyról a sírepülő vb-n. 
Síugrás
Síugrás Ruka HS142: Top 3
8 ÓRÁJA
Csúcsformáját innentől kezdve kisebb ingadozásokkal igazából egész idényben tartani tudta. A világkupa megnyerése az újévre nem lehetett kérdés, ha pedig egy koronavírus mentes szezonban versenyez, könnyen lehet, hogy a szezon végére rekordok könyvébe is beírja magát győzelmeivel.  
Hazája ikonját már lekörözte, a legendás lengyel rekordjára hajthat a remek formában lévő norvég ugró | Eurosport
Granerud sorra nyeri idén a síugró világkupa állomásait, máris ő a legeredményesebb norvég a sorozat történetében. Az egy szezonban nyert legtöbb verseny csúcsát valószínűleg nem dönti meg, de a legendás lengyel Adam Malysz győzelmi arányára még pályázhat. Halvor Egner Granerud szereplése egyértelműen az idei síugró világkupa szenzációja.

2. Botrány és kapitánybuktatás a szlovénoknál


A fent említett sírepülő világbajnokság azonban nem csak  az egyéni verseny szoros végeredménye, hanem a hazai szlovén csapat körül kialakult botrány miatt is emlékezetes maradt. A szezont rémesen kezdő csapatnál eddigre telt be a pohár a kemény módszerekkel dolgozó szövetségi kapitánnyal, Gorazd Bertonceljel. Az egyéni versenyt követően Timi Zajc a közösségi médiában támadta be az edzőt, aki ezután szinte azonnal lemondott. Az esetet azonban az ugró sem úszta meg következmények nélkül, a szövetség egyből hazaküldte és fegyelmi tárgyaláson megróvásban részesítette. 
Zajcot végül egy hosszabb kihagyás után az új szövetségi kapitány, Robert Hrgota csak a willingeni versenyhétvégén tette vissza a csapatba. Az idény második fele viszont ettől függetlenül egyértelműen jobban sikerült a szlovéneknek, akik elsősorban Anze Lanisek és Bor Pavlovcic révén újra a győzelmekért küzdöttek a világkupában.
Túl a botrányon - visszatér a csapatba a szövetségi kapitányt megbuktató szlovén ugró | Eurosport
Timi Zajc posztja még decemberben a szlovén szövetségi kapitány lemondásához vezetett, az ugró pedig fegyelmi bizottság elé került. A versenyzőt megviselték a történtek, kis szünetet követően azonban visszatért, hétvégén pedig már újra a csapat tagja lehet a világkupában.

3. Korona-mizéria: Stoch kizárás után nyeri a Négysáncot


A korábbi években megszokhattuk, hogy bárhogy is alakul az idény, a Négysáncversenynek megvannak a maga szabályai. Ez azonban idén nem csak a megszokott értelemben, vagyis a versenyzők formáját illetően lett igaz. Hiszen a verseny Obersdorfban úgy indult, hogy a lengyel csapat Klemens Muranka pozitív koronavírus tesztje után el sem indulhat az idei kiíráson. A FIS azonban a megismételt vizsgálat negatív eredménye után úgy csavarta a korábban szigorú karantén szabályokat (és a selejtező törlésével a versenykiírást), hogy a lengyelek mégis rajthoz állhassanak.
Ezután szinte borítékolható volt, hogy az eset a verseny végkimenetelére is hatással lesz, köszönhetően Kamil Stochnak pedig ebben nem is kellett csalódnunk. A rutinos lengyel ugró messze legjobb formáját hozta a szezonban, négy versenyből hármon dobogóra állva esélyt sem adott az ellenfeleinek és behúzta karrierje harmadik Négysánc-győzelmét. Az előzetesen esélyes Granerud és különösen a második helyen végző Karl Geiger nagyon szívhatták a fogukat a FIS jóindulatán. 
Teljes káosz a Négysáncversenyen: mégis indulhatnak a lengyelek | Eurosport
Hétfőn, a selejtező előtt néhány órával érkezett a hivatalos bejelentés, miszerint koronavírus-eset miatt a teljes lengyel síugró válogatott karanténba került, és nem indulhatnak el a Négysáncverseny első, oberstdorfi állomásán. Az újratesztelések során azonban mindegyik lengyel ugró tesztje negatív lett, így egy kaotikus nap után, kedd reggelre hivatalossá vált, hogy mégis elindulhatnak Oberstdorfban.

4. Korona-mizéria II.: Granerud bukja a vb-t, karanténban húzza be a világkupát 


A Négysánc ugyan nem úgy alakult Granerud számára, ahogy azt tervezte, de a verseny követő hetekben egyértelműé vált, hogy továbbra is ő a domináns ugró a mezőnyben. A világbajnokság közeledtével az óriási esélyessé váló norvég egyre kevésbé a riválisoktól, sokkal inkább a koronavírustól kezdett félni, emiatt időnként túlbiztosítottnak tűnő döntéseket hozva. 
A sors iróniája, hogy Granerud így is elkapta a fertőzést, ráadásul a létező legrosszabbkor, a vb ideje alatt produkált pozitív tesztet. Az esélye ezzel a győzelemre elszállt, hiszen karanténba kellett vonulnia. Öröm volt számára az ürömben, hogy legalább az összetett világkupa megnyerése miatt nem kellett tovább aggódnia, hiszen napokkal később kiderült, hogy a Raw Air sorozat törlésével behozhatatlan előnyre tett szert. Amit a sors elvesz, azt néha vissza is adja, de gyanítjuk, Granerud sem volt teljesen elégedett ezzel az üzlettel. 
Pokolból a mennybe: a vírus miatt bukta a vb-t a norvégok sztárja, napokkal később viszont karrierje legnagyobb sikerét kapta miatta | Eurosport
A nagy esélyes Granerud a koronavírus fertőzés miatt kellett, hogy feladja a világbajnokságot, a járvány miatt törölt versenyek viszont hivatalosan is az összetett világkupa győztesévé tették. Mozgalmas és érzelmekkel teli napokon van túl az idei síugró szezon legnagyobb sztárja, Halvor Egner Granerud.

5. Geiger nagyot megy, de a csapat menti meg a hazaiak becsületét 


A topfavorit hiányában egy sor versenyzőnek nyílt meg a lehetőség a világbajnokságon. Az eséllyel végül két szoros versenyt követően normálsáncon Piotr Zyla, nagysáncon pedig a hányattatott szezonját megkoronázó Stefan Kraft tudott élni. A hazai németek Geiger révén kerültek kétszer is közel a győzelemhez, de az egyéni versenyek után úgy tűnt, arany nélkül zárhatnak. Becsületüket végül a csapatversenyben tudták megmenteni, a férfiak nagysáncos győzelme mellett a vegyes csapat is megszerezte az első helyet. 
Síugrás
Síugró VK Ruka: TOP3
12 ÓRÁJA
Ruka
Szlovén siker született Finnországban
12 ÓRÁJA