Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hazai vb-aranyak után távozhat a sikert hozó kapitány

Szabó Bence

Publikálva 10/03/2023 - 20:21 GMT+1

Szlovénia két arany- és egy bronzéremmel zárta a planicai északisí-világbajnokságot, ami teljes egészében a síugrók termése. A szövetségi kapitány Robert Hrgota szerint jól kezelték a nyomást, annál szebb dolog pedig nincs, mint amikor évek munkája érik be egy ilyen eredménnyel. A sikeredző mégis lehet, hogy távozik az idény végén, elmondása szerint a szíve és a pénztárcája közt kell döntenie.

Timi Zajc of Slovenia celebrates with teammates during the Ski Jumping Men's Individual HS138 Competition at the FIS Nordic World Ski Championships Planica on March 03, 2023 in Planica, Slovenia

Fotó: Getty Images

Három év munkája beérett, mégsem biztos, hogy lesz közös folytatás.

A planicai északisí-világbajnokság utolsó napjai a szlovén síugrókról szóltak. Előbb a nagysáncos edzésen Peter Prevc okozott riadalmat egy komoly bukással, majd róla érkező pozitív hírek után szerencsére jöttek a pozitív események is: szombaton az egyéni versenyt Timi Zajc húzta be a hazaiaktól, vasárnap pedig Szlovénia megnyerte a csapatversenyt is. Az örömünnepbe azonban egy kis aggodalom is vegyül, ugyanis előfordulhat, hogy a győzelmeket hozó szövetségi kapitány a szezon végén távozik a posztjáról.
A sikeredző Robert Hrgota a vb után közvetlenül még csak a történtekről beszélt, szerinte a csapata kitűnően alkalmazkodott a nyomáshoz.
„A nyomás egy kiváltáság. Ezt szerettük volna. Az a legrosszabb, ha egy vb előtt nincsenek elvárások, pláne, ha az hazai pályán zajlik. Tudtuk, hogy az esélyesek között vagyunk és nem ijedtünk meg ettől. A srácok két aranyat és egy bronzot szereztek. Csak a normál sánc nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de az az eredmény motivált minket.”
A még mindig csak 34 éves Hrgota 2020 óta van a szlovén csapatnál, vagyis a hazai vb-sikerekkel három éves munkája érett be. A szövetségi kapitány elmondta, hogy ezeket a győzelmeket nagyban Anze Lanisek két évvel ezelőtti bronzérme alapozta meg, de nem feledkezett meg azokról sem, mint Peter Prevc, akik most nem fértek be a csapatba.
„A legnagyobb öröm, amikor egy ilyen három éve kitűzött cél valóra válik. Egy csapatsiker amúgy is nagyon különleges. Istennek hála nagyon erős versenyzőink vannak. Nem szabad megfeledkeznünk Peter Prevc-ról sem. Ő is nagyon szerette volna ezt az aranyat, remélem ez egy vigaszdíj neki és csak erősebbé teszi majd őt. Szerencsére minden rendben van vele.”
picture

Ziga Jelar, Timi Seajack, Anze Lanisek, Lovro Kos

Fotó: AFP

Hrgota viszont állítja, még nem ért véget számukra a szezon. A szövetségi kapitány szerint még egy sor céljuk van: szeretnék, ha Lanisek odaférne az összetett dobogóra a világkupában, de a nemzetek rangsorában is a legjobb háromban zárnának. Emellett hátra van még a szezonzáró planicai sírepülő hétvége, ahol a megint nagyot mennének hazai közönség előtt.
Emellett viszont már a jövő is szem előtt van. Hrgota szerződése az idény végével lejár, ilyen győzelmek után pedig biztos, hogy lesz iránta érdeklődés más országok részéről. Az edző elmondta, ha csak az anyagiak alapján döntene, alighanem kapna jobb ajánlatot…
„A szívem hazahúz. Mindenki pénzért dolgozik, de végső soron más csapattal nyerni nem akkora öröm, mint Szlovéniával. Szurkolók nélkül sem lenne igazi a siker. Alig várom a szezon végét, hogy egy újabb partit csapjunk nekik Planicán.”
Planica előtt viszont még hátra van a brutális, 10 napos Raw Air sorozat Norvégiában. Az első prológot pénteken már meg is tartották Oslóban, a versenyeket pedig szombaton 14:40-től, vasárnap 16:45-től közvetítjük az Eurosport 1-en és az Eurosport Applikációban!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés