Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kórházban ért véget a hazaiak sztárjának világbajnoksága, de a nagy bajt megúszta

Szabó Bence

Frissítve 03/03/2023 - 11:57 GMT+1

Peter Prevc olyan csúnyát bukott a síugrók szerdai edzésén, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, de szerencsésen megúszta a súlyosabb sérüléseket. A szlovén ugrót másnap már ki is engedték, a kiírt kéthetes pihenő miatt viszont a szezon hátralévő versenyeinek többségét kihagyja majd. A hazai csapat nélküle sem teljesít rosszul, a csütörtöki selejtezőt is egy honfitársa nyerte.

Hatalmasat esett a planicai vb edzésén Peter Prevc

Az eset végül jóval szerencsésebben végződött, mint ahogy elsőre kinézett.

Ez nem Peter Prevc szezonja volt. A korábbi összetett világkupa-győztes versenyző ebben az idényben alig találta a formáját, a legjobb tíz közé is ritkán fért oda. A visszaesés rosszkor jött, hiszen idén hazájában, Planicán rendezik meg az északisí-világbajnokságot, de a vb egyben egy utolsó lehetőséget kínált, hogy megmentse a szezonját. Nagyon nem így alakult.
Prevc világbajnoksága már ott elkezdett elcsúszni, amikor a normál sáncos edzések után nem került be a szlovén csapatba az első egyéni versenyre. Robert Hrgota szövetségi kapitány a tréningek eredménye alapján állította össze a hazaiakat képviselő négyest, amibe sem a négyszeres olimpiai érmes, sem az öccse, Domen Prevc nem fért be. Ezután kevésbé volt meglepő, hogy a bronzérmet szerző vegyes csapatnak sem lett tagja.
Nagysáncon viszont még mindig ott volt a lehetőség a javításra. Az szerdai edzés azonban az előzőnél is rosszabbul alakult: a rossz kötés miatt Prevc lécei leoldottak az ugrás közben, a 30 éves versenyző pedig nagy erővel a földbe csapódott. A helyzet még ijesztőbb lett, amikor az ugrót a helyszínről hordágyon vitték el és menőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.
Az eset nem csak Prevc-ot példaképnek tartó a csapattársakat, de a szövetségi kapitányt is nagyon megijesztette.
Amikor megláttam a léceit a levegőben, egyből elfordultam.
- nyilatkozta az eset után Hrgota.
Szerencsére hamar érkeztek hírek arról, hogy a baleset nem volt annyira súlyos, mint amilyennek elsőre kinézett. A FIS közleményben jelezte, hogy a szlovén kisebb sérülésekkel megúszta az esést.
"Jó hírek Peter Prevc-ról. Szerencsére csak zúzódásokat és kisebb agyrázkódást szenvedett. Megfigyelés céljából a kórházban marad.”
- írták a közösségi médiában.
A másnapi vizsgálatok után aztán Prevc már haza is mehetett, bár nyaki fájdalmai miatt az orvosok két hét pihenőt előírtak neki. Ezzel a szezon hátralévő versenyeinek nagy részét ki is üli, esetleg a szintén Planicán sorra kerülő sírepülő vb-re térhet vissza.
Csütörtökön aztán Prevc is megszólalt, az Instagram oldalán köszönte meg a támogatást és humorosan azt is megjegyezte, nem épp ilyen repülést képzelt el a feleségével a 10. házassági évfordulójukra.
A szlovén férfiak egyébként nem teljesítettek rosszul Prevc nélkül sem. Az említett vegyes csapatban szerzett érem mellett a szoros normálsáncos versenyben Anze Laniseknek és Timi Zajcnak egy 9. és egy 10. hely jött össze, utóbbi pedig csütörtökön a nagysáncos selejtező győztese lett.
Hogy az éles versenyen hogy alakulnak majd a dolgok, nagyon hamar kiderül. A vb utolsó egyéni síugró számát pénteken 17:30-ól, míg a záró csapatversenyt szombaton 16:30-tól lehet élőben követni az Eurosport 1-en és az Eurosport Alkalmazásban!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása