Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Síugrás a Burj Khalifa mellett?! - minden idők leghosszabb szezonja után hajmeresztő ötlet a FIS-től

Minich Réka

Frissítve 31/03/2023 - 15:13 GMT+2

November elején Wislában hó nélkül indult a világkupaszezon, ami csak a hétvégén, április elején fog véget érni. Ez a történelemben az eddigi leghosszabb évad, de a síugrósport vezetői már azon gondolkodnak, hogy lehetne egész évre kiterjeszteni az ugrásokat. A FIS vezetői már Las Vegasba és Dubaiba is terjeszkednének, de egyelőre kicsi az érdeklődés az ugrók részéről.

Síugró-vk - Lanisek-győzelem, szlovén 1-3 a planicai selejtezőn

A téli sportok közül utolsóként a síugrók zárják az évadot Planicán, de közben a döntéshozók még többet akarnak. Jöhetnének a hó nélküli versenyek a világ bármely részén.
A klímaváltozás miatt egyre rövidebbek azok az időszakok, amik téli sportolásra alkalmasak, a síugróknál mégis az idei volt a leghosszabb szezon. A wislai nyitóhétvégén még egy hibrid megoldást alkalmazva műanyag szőnyegre érkeztek az ugrók, de a Négysáncon is még az előző évről elraktározott hóval készítették elő a sáncot.
A nyitóhétvége viszont bebizonyította, hogy síugró versenyt akkor is lehet rendezni, ha nincs hó, ami a sportág jövője szempontjából is kulcsfontosságú lehet. A sportág vezetői folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, hogy minél több helyszínen rendezhessenek versenyeket és ezzel egyre több országot, sőt akár kontinenst is meghódíthasson a síugrás.
A német szövetség (DSV) vezetője, Horst Hüttel első lépésben a nyári Grand Prix sorozatot cserélné le. Szerinte fontos és szimbolikus lépés lehetne, hogy ezzel is növeljék a presztizsét.
„Az FIS sokat segítene, ha világkupa sorozatnak nevezné a nyári versenyeket is. Ezzel lehetne egy külön téli és nyári világkupánk.”
A norvégok szövetségi kapitánya Alexander Stöckl szerint ez már túl sok lenne a versenyzők számára. Szerinte sokkal több értelme lenne a szezont blokkokra bontani és köztük kisebb szüneteket hagyni, de ő a téli sport kifejezést is ósdinak tartja, sokkal találóbb lenne a síugrást inkább az extrém sportok közé sorolni.
Stöckl véleményével egyetért az FIS sportágért felelős vezetője, Sandro Pertile, aki szintén egész éves szezonban gondolkodna.
A síugrás egy igazi show. Mobil sáncokkal gyakorlatilag bárhol lehetne versenyt rendezni, a sportágunknak nagy szüksége lenne olyan helyszínekre, mint például Las Vegas vagy Dubai.
Ezek egyelőre csak álmok a jövőt illetően, de a planicai záróverseny is alátámasztja, hogy szükség lesz átgondolni a sportágat. Szlovéniában 10 Celsius fok feletti hőmérséklet várható, ráadásul esőt is jósolnak. Érdekesség, hogy 1991-ben március 31-re volt meghirdetve az idényzáró futam Szlovákiában, de azt az időjárás miatt törölni kellett. Akkor még a túl erős havazás okozott problémát.
Forrás: eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés