Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A női síugrás ünnepe lehetett volna a vegyes csapatverseny, de egy rossz vicc lett belőle

Minich Réka

Publikálva 09/02/2022 - 19:41 GMT+1

A pekingi téli olimpia a női síugrás ünnepe is lehetett volna, hiszen most először két versenyszámban is ugorhattak a lányok. A vegyes csapatversenyben azonban 5 női ugrót is kizártak szabálytalan ruházat miatt, ami komoly kérdéseket vet fel a férfi és női szakág bíróival kapcsolatban, valamint sokak szerint az egész női szakágat nevetséges helyzetbe hozta.

Takanashi

Fotó: Getty Images

Az olimpiák történetében először megrendezett vegyes csapatversenyben 10 nemzet vett részt, minden csapatból 2 férfi és 2 női versenyző ugorhatott. Végül a premier esélyeshez méltóan Szlovénia nyerte meg, Kanada pedig óriási meglepetésre felért a dobogó alsó fokára. Mégsem erről a szenzációs eredményről beszél a síugró közösség, hiszen 5 ugrást is elvettek szabálytalan ruházat miatt.
Az 5 kizárt versenyző között ott voltak a női mezőny legjobb ugrói, a japán Takanashi és a német Althaus is. A szankciókkal sújtott válogatottak értetlenül állnak a női versenyzőkkel alkalmazott szigorral szemben, a legnagyobb felháborodás a német csapat körül alakult ki.
picture

Takanashi könnyei

A női és férfi versenyzők ruházatát két külön bíró mérte le, a finn Mika Jukkara nem talált kivetnivalót a fiúk ruháján, de a lengyel Aga Baczkowaska 5 lányruhát is problémásnak talált. A síugrók felszerelésére nagyon pontos szabályok vonatkoznak, a test különböző pontjain milliméterre meg van szabva, hogy mennyivel nyúlhat túl a ruha anyaga a test felületén. Az, hogy a két nappal ezelőtti egyéni versenyen még mindenki felszerelése rendben volt, most pedig 5 kizárás is született
A német Eurosport szakértőjeként dolgozó Werner Schuster 2008-tól 2019-ig volt szövetségi kapitány, így egészen pontos információkat tudott mondani a most kialakult helyzetről:
„Természetesen német szemszögből nagyon rossz volt ezt látni. A legjobb női eredményünket vették el, így semmi esélyünk nem maradt az éremre, ráadásul mivel az első sorozatban eggyel kevesebb ugrásunk lett, ezért a második körben már nem is ugorhattunk tovább. Althaust eddig még sosem zárták ki, két nappal ezelőtt az egyéni versenyben is ugyanebben a ruhában ugrott.
Nagyon rossz fényt vet az egész síszövetségre, hogy ilyen megtörténhetett. A legfontosabb versenyre szigorítottak a méréseken és ezt nem kommunikálták előre a csapatokkal. A mi sportunk is már évek óta arról szól, hogy a nagyobb nemzetek a lehető legjobban kihasználják a szabályok adta lehetőségeket, néha persze még túl is mennek rajta. Ilyenkor a nemzetközi szövetség szigorít, de aztán a fejlesztésekkel kezdődik minden elölről. A technika a síugrásban is egyre nagyobb szerepet játszik.
Ez a játszma egyáltalán nem tesz jót a sportágnak, hiszen a nézők látják a nagy ugrásokat, a sportolók örülnek, aztán fél óra múlva jön egy üzenet, hogy a szabálytalan felszerelés miatt kizárták. Néha viszont az volt az ember érzése, hogy lazábban vették az ellenőrzéseket, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Most Pekingben meg átestünk a ló túloldalára és mindent az utolsó centiig betartattak, de úgy tűnik, hogy csak a női bíró volt ennyire pedáns.
Muszáj valamit kezdenünk ezzel a helyzettel, mert a mérések nem elég pontosak, ráadásul nem is hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan milyen gondok miatt zárnak ki valakit. Most egy óriási lehetőség előtt állt a női síugrás, de az öröm helyett csak itt állunk idióta módjára és csodálkozunk, hogy nem veszik komolyan a lányokat.
A síugrás egész kultúráján változtatnunk kell. Az ellenőrzések véletlenszerűen mennek, egyszerűen képtelenség lenne mindenkit lemérni minden ugrása után. Manapság viszont sokan arra játszanak, hogy hogyan lehet kijátszani a szabályokat, ettől viszont nem lesz szerethető a sportunk.”
picture

Martin Schmitt és a síugró ruha

A felszerelések ellenőrzéséért évekig Sepp Gratzer volt a felelős a FIS részéről. Két éve váltotta őt Jukkara a pozíciójában és
„Már az első pillanatban az volt az érzésem, hogy mindent, az alapokról meg akar változtatni. Úgy tűnik, hogy amire a férfiaknál eddig is nagyon figyeltek, azokra a lányoknál nem jutott ekkora figyelem. Az egyéni versenyben sem volt kizárás, de most, hogy Jukkara is ott volt az ellenőrzéseknél, rögtön találtak szabálytalanságokat. Emiatt az a benyomása lehet a szurkolóknak, hogy a lányoknál eddig is lehetett szabálytalan ruhában ugrani, ez viszont nagyon rosszul néz ki.”
Akárki is a felelős a történtekért, a legnagyobb áldozatok azok a női ugrók, akiket kizártak és szinte csalóként tüntettek fel. Katharina Althaus
„Az olimpia előtt mindenki boldog volt, hogy végre két számban is ugorhatunk, de az egészet lerombolta az FIS. Az egész női szakágat visszavetették ezzel a versennyel. Kiemeltek minket és büntettek, csalóknak lettünk kikiáltva. 11 éve versenyzek és még soha nem zártak ki, tudom, hogy a ruhám szabályos.”
Az érzelmek érthetőek, a döntések már kevésbé. Az FIS előtt mindenképpen komoly munka áll, ha ebből a botrányos versenyből arcvesztés nélkül akarnak kikerülni. Első lépésként mindenképpen fontos lenne, hogy a bírói döntések érthetőbbek legyenek, hiszen a németek szerint a kizárás után még maga Althaus sem tudta pontosan megmondani, hogy mi volt a gond a ruhájával.
A legnagyobb vesztes pedig valóban a női síugrás, hiszen sokan még mindig nem tudják komolyan venni a nők teljesítményét. Most megkapták az esélyt, hogy a legnagyobb közönség előtt is bizonyíthassanak mégis úgy tűnhet, hogy náluk még a szabályok betartatása is gondokat okoz. Erről pedig a tényleg óriási teljesítményt nyújtó női ugrók tehetnek a legkevésbé.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés