Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A címvédő kimaradt, de még így is egy német a legesélyesebb Pekingben

Szabó Bence

Frissítve 28/01/2022 - 09:38 GMT+1

Rég volt ilyen bőség a német síugró válogatott keretében, a Pekingbe utazó csapatból a normál sánc címvédője, Andreas Wellinger és a jó formában lévő Severin Freund is kimaradt. Két nagy esélyesük viszont így is lesz a dobogóra, az összetett világkupában élre álló Karl Geiger pedig egy tökéletes hétvége után a vezető trikó jelentette jó ómenben is bízhat.

Karl Geiger

Fotó: AFP

Egy koronavírus-fertőzés ütötte az utolsó szöget a címvédő indulási esélyeibe
Ritka, hogy egy még aktív, sérüléssel nem bajlódó olimpiai címvédő nem kapja meg a lehetőséget az újrázásra. A német síugró-válogatott erősségét és kitűnő formáját ebben a szezonban jól jelzi, hogy mikor pár napja, a titisee-neustadti világkupa hétvége során végre kihirdették a pekingi olimpiára utazó ötfős keretet, abban nem kapott helyet a normál sánc 2018-as bajnoka, Andreas Wellinger. Még inkább ezt mutatja, hogy az utóbbi hetek alapján a versenyek legnagyobb esélyese így is egy német lesz. Sőt, talán a két legnagyobb esélyese is.
Ami Wellingert illeti: mi is történt a pyeongchangi győztessel, ami miatt most minden bizonnyal nem lehet ott Pekingben? A németek szinte az utolsó pillanatig vártak a kerethirdetéssel, a korábban bejelentett biztos három fő mellé pedig a 26 éves ugró annak ellenére is pályázott a helyek egyikére, hogy a világkupát Zakopanéban térdsérülés miatt ki kellett hagynia, és különben sem volt igazán jó szezonja, utoljára még az ünnepek előtt, Klingenthalban volt top10-ben. Aztán jött a koronavírus és betette a kaput.
Wellinger az előző hétvégén visszatért volna a csapatba, a pénteki selejtező előtt azonban pozitív mintát produkált, így végül kénytelen volt kihagyni egy újabb állomást. Ez önmagában nem jelentette volna, hogy nem utazhat Pekingbe, elég megnézni, ahogy a lengyelek és a norvégok az utolsó utáni pillanatig várnak a szintén napokban megfertőződő Piotr Zylára és Johann Andre Forfangra. A németek viszont itt meghúztak egy vonalat, és bár csalódottan, de a biztonságosabb megoldás mellett döntöttek.
„A fertőzése miatt Andi esete problémás volt. Egyeztettünk az orvosokkal, mivel nem akartunk egy nagyobb eséllyel fertőző személyt magunkkal vinni. Még karanténba is kerülhetett volna Kínában. Ezt nem akartuk megkockáztatni.” – mondta Stefan Horngacher szövetségi kapitány a döntésről.
Egy utolsó kiskapu lehet Wellinger és a szintén kimaradó Severin Freund számára, ha valaki más is megfertőződik a csapatból. Ebben az esetben ők lehetnek a beugrók, Horngacher szerint pedig ezzel számolniuk is kell.
Mindketten várják a hívást, folytatniuk kell a felkészülést. Sosem tudhatjuk, mi fog történni. Ha más megfertőződik, kettejük közül kerül majd be valaki.
picture

Andreas WELLINGER

Fotó: AFP

A címvédő Wellinger és az egyébként jó formában ugró Freund tehát alapból nem, két olimpiai újonc, Pius Paschke és Constantin Schmid viszont tagjai a keretnek. Előbbi formája az előző hetekben nem volt az igazi, Schmid viszont szombaton szerzett egy 9. helyet, ez pedig sokat számított abban, hogy őt választották a szezont csak a Négysáncversenyen kezdő Freund helyett, aki aznap csak 17. volt.
A németek viszont nem Paschkétól és Schmidtől remélnek igazán dobogós eredményt, sokkal inkább a Karl Geiger-Markus Eisenbichler párostól. Eisenbichler formája is remek, a 30 éves ugró Titisee-Neustadtban kétszer is felállhatott a dobogó legalsó fokára, Geiger azonban saját bevallása szerint tökéletes hétvégét zárt. Mindkét versenyt megnyerte, ezzel pedig az összetett világkupa vezetését is átvette Kobayashi Ryoyutól.
„Kétszer nyertem, egészen zseniális. Nem számítottam erre, csak élveztem a versenyt. Nagyon büszke vagyok, mivel korábban akadtak problémáim ezen a sáncon.” – nyilatkozta.
picture

Anze Lanisek, Karl Geiger, Markus Eisenbichler

Fotó: AFP

Kikiáltani Geigert egyértelmű esélyesnek az egész szezonban kiegyensúlyozott Kobayashi vagy a koronavírusból lassan visszatérő norvégok mellett talán nem lehet, de a világkupa vezetése mindenesetre jó ómen a német számára. Az előző három olimpián az éppen aktuális éllovas (Simon Ammann, majd kétszer Kamil Stoch) arannyal távozott a játékokról, érem nélkül pedig csak Jakub Janda (2006) és Werner Rathmayr (1992) maradt az utóbbi 30 évben.
Ahhoz viszont, hogy Geiger esélyes legyen Pekingben, előbb még el kell kerülnie a koronavírust. A norvég és a lengyel válogatottnál kitört fertőzési hullám során láthattuk, hogy pillanatok alatt borulhat minden. A németek emiatt különösen óvatosak, Geiger a fantasztikus előző hétvégéjét is felesége, Franziska és lánya, Luisa nélkül élvezte, ahogy szigorú protokoll vár rá az utolsó, willingeni állomás előtt is.
Az olimpia előtti utolsó versenyekre szombaton és vasárnap kerül sor, előbbi nap 15:50-től, másnap pedig 15:10-től jelentkezünk élő adással az Eurosport1-en. Szintén itt és persze az Eurosport Playeren mutatjuk a pénteki selejtezőt (18:25) és vegyes csapatversenyt (15:50), amit előfizetéssel akár közvetlenül a honlapunkon keresztül is lehet követni!
Forrás:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés