Rettenetesen szokatlan látványt nyújtott, de úgy tűnik, az új kinézet szerencsét hozott neki az első versenyén.

Az újév sok esetben az új dolgok kipróbálásának kezdete is. Évente milliók fogadják meg, hogy változtatnak egy rossz szokásukon, most már tényleg életmódot váltanak, esetleg belevágnak a rendszeres sportolásba. Vagy épp egy nagyot változtatnak a külsejükön, mint azt kicsit hamarabb Robert Johansson is tette.
A norvég síugrót a szurkolók túlnyomó többsége a hosszú, kackiás bajszáról ismerte fel az utóbbi években, nem véletlenül kapta a „repülő bajusz” becenevet. Így aztán volt bőven meglepetés, amikor kedden, a Négysáncverseny első állomásán a megszokott arcszőrzete nélkül tűnt fel Oberstdorfban a selejtezőn.
Síugrás
Karl Geiger Titisee-Neustadtban és a világkupában is az élre ugrott
16 ÓRÁJA
Johansson még az ünnepek alatt szabadult meg az évek során ikonikussá váló bajszától, ahogy arról Instagram-profilján is megosztott egy képet. A norvég ugró öt és fél év után borotválta le először a bajszát, a váltást viszont nem egy hirtelen ötlet vezérelte, ahogy arról a poszt alatt is írt.
„Közel két éve hordok maszkot és próbálom fenntartani a bajuszomat, úgy döntöttem, szünetre van szükségem. Egyszerűen azért, mert meguntam, hogy ugrás közben sose néz ki úgy, ahogy szeretném.” – írta.
Később aztán kiderült, hogy ennél egy jóval praktikusabb oka is van a változásnak, amit egy nyilatkozatában ki is fejtett.
„Korábban előfordult, hogy szédültem, és mint kiderült, ennek az volt az oka, hogy a szoros maszk és a bajusz miatt túl sok párát lélegeztem be. Erre sokáig nem jöttünk rá az orvossal. Ezért jöttem most bajusz nélkül.”
A változás természetesen nem csak a nézőknek volt furcsa, Johansson úgy nyilatkozott, olyan, mintha egy fontos ruhadarabját nélkülözve, szinte meztelenül ugrana a bajusza nélkül. Az arcszőrzet hiánya ráadásul pár gyakorlati problémát is felvet, nélküle például jóval kevésbé hitelesen tudja reklámozni a „repülő bajusz” névre hallgató arcápolási terméket, amit a divatiparban dolgozó barátnőjével dobtak piacra.

Robert Johansson

Fotó: NTB

Ennek ellenére nem kizárt, hogy Johansson akkor is marad majd bajusz nélkül, ha járvány után újra lehet majd maszk nélkül járni, már csak azért sem, mert az új kinézet elsőre szerencsét hozott neki. A norvég ugró korábban ebben a szezonban nem végzett a dobogón (Klingenthalban egy negyedik hely volt a legjobbja), Obertdorfban viszont az első kör után vezetett is, végül pedig alig három ponttal maradt el a győztes Kobayashi Ryoyutól.
„Szerintem elég sokat javult a légellenállása.” – viccelődött Igor Blachut, a lengyel Eurosport kommentátora.
Persze az állás egy állomás után még rengeteget változhat, Johansson azonban jó pozícióból várja a folytatást, még a végső győzelemre is esélyes lehet, amit egyébként a verseny előtt nyilatkozva sem tartott kizártnak.
Ha kihozom magamból a legjobb ugrásaimat, jó esélyem lehet. Egy outsidernek érzem magam, aki képes lehet lépést tartani a legjobbakkal.”
– mondta még az első verseny előtt.
A „repülő bajusz” nem az egyetlen norvég volt, aki remekül szerepelt Oberstdorfban, honfitársai közül Halvor Egner Granerud a második, Marius Lindvik a negyedik helyen végzett, összetettben pedig egyikük lemaradása sem több hat pontnál. Johansson nem tartja kizártnak, hogy a 2006/07-es szezont követően ismét norvég győztese legyen a sorozatnak.
Az esélyekről persze jóval tisztább képet kaphatunk a második, garmischi versenyt követően, amire szokás szerint az újév első napján kerül majd sor. A pénteki selejtezőt követően a verseny 1-én 14:00-kor kezdődik, természetesen élő közvetítéssel jelentkezünk majd az Europsort1-en, az adást pedig az Eurosport Playeren is nyomon lehet majd követni!
Forrás: Eurosport.pl és TV2
Titisee-Neustadt
Egy nagy esélyes és az egész csapata bukhatja az olimpiát egy pozitív koronavírusteszt miatt
21/01/2022 06:17
Zakopane
Lindvik sorozatban másodszor nyert, Kobayashi hibázott, Granerud kiszorult a top3-ból
16/01/2022 17:34