A japán ugró a balszerencsés idénykezdete után csúcsformában érkezett a Négysáncra, ahol ugyan nem jött neki össze a győzelem minden versenyen, de a valaha volt legmagasabb pontszámmal vihette haza az Aranysast, ráadásul eddig még nem keresett senki ilyen jól mindössze négy versennyel.
Az idei sorozatot csúfolhatnánk Háromsánc versenynek is, hiszen az időjárás megakadályozta, hogy az inssbrucki Bergiselen ugorjanak, így mindkét osztrák állomást Bischofshofenben rendezték meg. A változások egy embert biztos nem zavartak meg, ő pedig a japán Kobayashi Ryoyu, akinek csak egy ugráson múlt az idei Grand Slam.
A 25 éves ugró úgy vezeti az összetettet, hogy hagyott ki versenyhétvégét koronavírus fertőzés miatt, ráadásul szabálytalan ruha miatt zárták is már ki idén. Kisebb szerencsével talán másodjára is behúzhatta volna mind a négy győzelmet, de a zsűri és a szél nem segítette az utolsó versenyen. A hosszú ugrások után lejjebb hozták a beülőt, de pont ezután nőtt meg a hátszél, így az első sorozat végén ugróknak nem volt esélye, hogy igazán messzire repüljenek. Sok mindent elmond Kobayashi mostani formájáról, hogy egy átlagosnak mondható kísérlettel is az 5. helyről várhatta a folytatást.
Síugrás
Karl Geiger Titisee-Neustadtban és a világkupában is az élre ugrott
16 ÓRÁJA
Végül most nem jött össze a dobogó sem, de 2019 után így is magabiztosan húzta be újra az Aranysast.

Bischofshofen - Kobayashi átveheti az Aranysast

„Nagyon boldog vagyok az összetett győzelemmel, de ugyanakkor elszomorít, hogy nem sikerült megnyernem mind a négy versenyt.”
Kobayashi elmondása szerint imádja az osztrák sáncot, ami nem is meglepő, hiszen hazája mellett sokat készül Ausztriában is. Nyáron egy hónapot dolgozott Richard Schallert segítségével. Az osztrák edző 2019. áprilisa óta segíti a japán ugró felkészülését. Japánban európai szemmel szokatlan rendszerben dolgoznak a sportolókkal, hiszen hivatalosan különböző cégek alkalmazottai az edzők. Schallert egy sapporói ingatlanos cég munkatársa papíron, de közben Kobayashi és Kasai Noriaki felkészülését is segíti. A sapporói edzésekről általában videókat kap kézhez, de nyáron Európában személyesen is együtt tudnak edzeni.
„Roy egy igazi tehetség, de már most kiemelkedik a mezőnyből. Elérte azt a szintet, hogy bármikor képes még jobban teljesíteni. Az első győzelmei még szinte csak véletlenül történtek vele, de azóta még keményebben dolgozik. Japánban kiemelt jelentősége van a pekingi téli olimpiának, hajlandóak érte még több pénzt áldozni a sportra. Ha Roy ott is nyerni tud, akkor ő lehet minden idők legjobb japán síugrója.”
Kobayashi nem csak pontszámban, hanem pénzjutalomban is új rekordot mondhat magáénak. Az összetett győzelemért járó 100.000 svájci frank mellett természetesen a három versenyen elért első hely is hozott alkalmanként 10.000 frankot, de még némi „apró” járt a kvalifikációs győzelmekért is. Azt már korábban jelezték a szervezők, hogy idén minden eddiginél magasabb pénzjutalmakat fognak osztogatni. A tavalyi győztes lengyel Kamil Stoch „mindössze” 20.000 frankkal be kellett, hogy érje. Most nagyjából ennyit a negyedik legtöbbet kaszáló Marius Lindvik vihetett haza.
Titisee-Neustadt
Egy nagy esélyes és az egész csapata bukhatja az olimpiát egy pozitív koronavírusteszt miatt
21/01/2022 06:17
Zakopane
Lindvik sorozatban másodszor nyert, Kobayashi hibázott, Granerud kiszorult a top3-ból
16/01/2022 17:34