Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mennyit lassul a világ leggyorsabb sprintere, ha a hosszabb távokra koncentrál?

Pintér László

Publikálva 15/12/2021 - 17:51 GMT+1

Johannes Høsflot Klæbo egy fontos határt tört át Davosban távolsági versenyen, de igyekszik megőrizni gyorsaságát is a sprintekben. Tudja azonban, hogy az idő nem neki dolgozik.

Johannes Hoesflot Klaebo

Fotó: Getty Images

Egy nappal azután, hogy Davosban sprintben újabb fölényes győzelmet aratott, Johannes Høsflot Klæbo az egyenkénti indításos, szabadstílusú 15 km-es távon második lett. Ebben a számban életében először állhatott dobogóra a világkupában.

"Lassan kezdem elérni azt a szintet, hogy a lehető legösszetettebb képességeim legyenek. Egyik nap sprintet nyerni, másnap pedig második helyen végezni 15 km-en szabadstílusban számomra hihetetlenül nagy dolog” - nyilatkozta a verseny után a norvég vg.no portálnak.
A norvégok sífutó sztárja sprinterként robbant be a 2016-17-es szezonban, de hamar bizonyította, hogy a távolsági versenyeken is számolni kell vele. Főként klasszikus stílusban, valamint tömegrajtos versenyeken remekelt. A tavalyi világbajnokság pedig örökre emlékezetes marad, ahol a pályán az ötven kilométert is megnyerte, de utólag kizárták a célegyenesben történt kontakt miatt. Egyenkénti indításos 15 km-es távon azonban eddig csak klasszikus stílusban tudott dobogóra állni. Ettől függetlenül már régen összetett menőnek számít, hiszen kétszer megnyerte az összetett világkupát, és tavaly is második lett Alexander Bolshunov mögött. Ez azonban egy újabb, fontos lépés Klæbo pályafutásában.
"Számomra Klæbo már évek óta összetett menőnek számít. Nem kell hozzá minden számban nyerned. Ha sikerül megszerezned az összetett világkupa megnyeréséért járó sárga trikót, akkor relatíve elérted az összetett menő státuszt” - mondja a norvég válogatott szövetségi kapitánya, Eirik Myhr Nossum.
Nossum nem győzte méltatni Klæbót a vasárnapi verseny után:
Abszolút kiemelkedő teljesítmény, rendkívül lenyűgöző!
A kérdés csak az, hogy a távolsági versenyeken való javulásra fordított energia nem megy-e a sprinter robbanékonysága rovására.
"Gyors szeretnék lenni távolsági számokban és sprintben is. Ehhez prioritásokat kell kitűzni, ami azzal is járhat, hogy nem tudod megcsinálni az összes robbanékony támadást, amire szükség lenne. Ugyanakkor egyelőre elég jónak érzem magam ahhoz, hogy sprintben továbbra is a győzelemért küzdjek. Ez pedig a legfontosabb” - véli a sprint világkupa négyszeres győztese. Abban pedig igaza van, hogy amíg nyersz, addig nem igazán számít, hogy mennyivel, vagy mennyire látványosan.
Minden idők legeredményesebb sprintereként Klæbo joggal bizakodik. Eddig 27 világkupa sprintet nyert (az örökranglistán 16 a következő), 2018 óta mindössze kétszer győzték le, mindkétszer második lett. Ez viszont szerinte nem garancia a jövőbeni sikerekre:
"A sprinter képességeket az elkövetkezendő években is gyakorolnom kell. Az életkor már nem jelent számomra előnyt, ellenem dolgozik. Hiába érzem magam továbbra is fiatalnak, ezek a képességek véleményem szerint kopni fognak.”
Klæbo úgy véli, hogy a végsebessége nem lassult 2017-hez képest, a kezdősebessége azonban némileg igen.
picture

Johannes Høsflot Klæbo

Fotó: NTB

Nossum is arra figyelmezteti Klæbót, hogy a robbanékonyság nem tart örökké.
"Klæbo még mindig nagyon fiatal, de a robbanékonyság nem javul az évek múltával. Megőrizhet valamennyit a gyorsaságából, de Johannes számára is eljön majd néhány év múlva az a pillanat, amikor valaki robbanékonyabb lesz nála” - mondja a szakvezető, majd hozzátette:
Northugról is azt gondoltuk, hogy nála senki nem lehet robbanékonyabb, aztán mégis jött valaki, aki ránk cáfolt (Klæbo).
A 25 éves klasszis ebben a szezonban először adja a fejét magaslati edzőtáborozásra, és a norvégok közül a legtöbb időt tölti magaslaton. Nem véletlenül, hiszen a pekingi olimpia sífutó helyszínei 1800 méterrel vannak a tengerszint felett. A Davosban, 1550 méteren elért sikerek ezért különös jelentőséggel bírnak, és visszaigazolják a magaslaton elvégzett edzésmunkát.
Klæbo már korábban jelezte, hogy ha rajta múlik, minden számban elindul az olimpián. Egyedül abban nem volt biztos, hogyan hat majd szervezetére a nagy magasság, és lesz-e ideje regenerálódni a versenyszámok között. Davos azonban sok kételyt eloszlatott.
"Ez bizakodással tölt el" - értékel Klæbo. "Először szkeptikus voltam, hogy egymás után két versenyt teljesítsek ebben a magasságban, de megfelelő válaszokat kaptam erre a kétségre. Így bátrabban gondolkodhatok arról, hogy az olimpián több távon is elindulok.”
Most viszont jöhet egy kis pihenés, de az akklimatizáció jegyében Klæbo a karácsonyi szünetet is a svájci Alpokban tölti, a családjától távol. A magánytól azonban nem kell tartania, mivel a barátnője érkezik, hogy együtt karácsonyozzanak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés