Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lesz európai bajnok a férfiak röplabda tornáján? Esetleg új győztest avatnak?

Buzás Gábor

Publikálva 22/07/2021 - 14:14 GMT+2

Adja magát a válasz: miért ne lehetne? És erre is egyértelmű a zsigeri reakció: hát azért, mert a brazilok mindig győznek. No de azért ez nem ilyen egyértelmű. A lengyelek, az oroszok, sőt, még a franciák is sorban állnak a tokiói aranyért.

A lengyel röplapdacsapat ünnepli 2018-as vb-aranyát

Fotó: AFP

A fő kérdés azért merül fel, mert az utóbbi négy tornából mindössze egy hozott európai sikert: 2012-ben az oroszok vitték haza az aranyérmet.

2004-ben és 2016-ban a brazilok, 2008-ban az Egyesült Államok ült fel a trónra. A brazilok mind a négy alkalommal ott voltak a döntőben, ami egészen parádés teljesítmény, jól mutatja a dominanciájukat. Az amerikai bajnok csapatban elsősorban Stanley, az oroszoknál négy évvel később, Mihajlov és Muszerszkij teljesítménye emelkedett ki, bár persze a röplabdában botorság egy-egy játékost felelőssé tenni a győzelemért, hiszen ennél csapatabb sport a világon nincs.
Az orosz válogatott az utóbbi négy olimpián mindig elődöntős volt, a győzelmükhöz két bronz és egy negyedik hely társul. Az amerikaiak is erősek szoktak lenni, bár 2012-ben nem jutottak a négy közé, mert simán kikaptak a negyeddöntőben az olaszoktól.
Az olaszok az utóbbi hat olimpián mindig legalább elődöntőt játszottak (ez senki másra nem igaz), háromszor elmentek a fináléig. "Csak" az a gond, hogy mindhárom fináléjukat elbukták.
Ha tehát az utóbbi néhány olimpiát nézzük, akkor az orosz és az olasz csapat emelkedik ki az európai mezőnyből. És mégsem biztos, hogy ők lesznek a legerősebbek. Merthogy ott van egy bitang erős lengyel csapat, és egy enyhén szólva feljövőben lévő francia válogatott.
A lengyelek nyertek már olimpiát, de az 1976-ban volt, amikor a mai játékosok még nem is éltek. Ennél sokkal fontosabb, hogy az utóbbi két világbajnoki cím egyaránt az övék lett. És ami még erősíti ezt a teljesítményt: mindkét döntőben a korábban zsinórban három vb-címet szerző brazil válogatottat múlták felül. Érdekes módon ezzel szemben az olimpiákon nem villognak, a győzelmük óta nem szereztek érmet. Ha esetleg Kurek és/vagy Leon valami rossz csoda folytán nem játszhat, akkor a lengyelek nem nyerhetnek olimpiát. Velük viszont bombaerősek. A Nemzetek Ligájában elkövették azt a szemtelenséget, hogy két majdnem teljesen különböző csapattal (egyetlen center játszott mindkét meccsen) legyőzték előbb az Egyesült Államok, majd Oroszország válogatottját...
És ott vannak még a franciák is. Akik olimpián elődöntőig sem vitték, és a világbajnokságok történetében is "csak" egy bronz jött össze nekik. Viszont a nyár elején véget ért Nemzetek Ligája (korábban Világliga) tornán, az olimpia legfontosabb felkészülési versenyén az előkelő harmadik helyen zártak Brazília és Lengyelország mögött. Az alapszakaszban legyőzték a brazil, az orosz, a lengyel és az amerikai válogatottat is. Biztos, hogy oda kell figyelni rájuk is, bár az ő keretük nem annyira mély, mint a lengyeleké.
picture

Brazil öröm a riói olimpián

Fotó: AFP

Szóval ha fogadni kellene arra, hogy melyik válogatott győzheti le Brazíliát Tokióban, akkor én Lengyelországra tenném a voksom. Az már egy másik kérdés, hogy Brazília legyőzése mellett mondjuk az orosz, esetleg az amerikai, francia, vagy az olasz csapat ellen is jók lesznek-e a lengyelek.
Nézzük, hogyan sorsolták a csoportokat: Az "A" jelű hatosba került a házigazda japán válogatott mellett Lengyelország, Olaszország, Kanada, Irán és Venezuela. Nehéz elképzelni, hogy a két európai csapat kiessen, jó eséllyel Kanada és Irán mehet velük tovább.
A "B" jelű csoportba Brazília, az Egyesült Államok, O̶r̶o̶s̶z̶o̶r̶s̶z̶á̶g az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC), Franciaország, Argentína és Tunézia került. Picit zsúfoltabb a B csoport, Tunézia kiesése borítékolható, Argentína továbbjutása meglepetés volna, bár nem teljesen kizárható.
A hatos csoportokból négy-négy csapat jut be az egyenes kieséses szakaszba. A helyezés nem sokat számít, hiszen Brazília ̶n̶é̶g̶y̶ öt éve csoportja negyedik helyéről szerezte meg végül az aranyérmet.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés