Amikor jól játszottak, akkor ellenállhatatlanok voltak az amerikaiak, de bizony előfordult a csoportkörben, hogy kisebb-nagyobb hullámvölgybe kerültek. A törököket és az olaszokat csak 3-2-re győzték le, az idén nem túlságosan erős oroszoktól meglepően simán kikaptak. Ez utóbbi volt az a mérkőzés, ahol Thompson megsérült, alighanem ennek a számlájára írható a betli. Thompson addig eszméletlen jól játszott, a kínaiak ellen például három játszmás meccsen szerzett 34 pontot. Az sok.

Csakhogy jött helyette egy ugyanolyan jó játékos, Drews, aki 20 pontos átlaggal repítette tovább az Egyesült Államok szekerét. Az oroszok elleni vereség ellenére a csoportjuk első helyén végeztek, és innentől fogva nem volt megállás. A negyeddöntőben a Dominikai Köztársaság ellen, majd az elődöntőben Szerbia ellen sem buktak szettet, sőt ennek a közelébe is csak egyszer kerültek.
A brazilok is remek előjelekkel, csupa győzelemmel érkeztek a döntőbe. Egy-egy játszmát elhullattak ugyan, de nem ütköztek komoly ellenállásba. Talán ez is volt a baj a döntőben... Egyetlen hibalehetőség látszott a játékukban, ami viszont fontos volt: feladóposzton sokszor kellett váltani, és nemcsak azért, mert Macris megsérült a csoportkörben, hanem azért is, mert sem ő, sem Roberta nem nyújtott igazán jó teljesítményt.
Olympic Games
Tokió 2020 - USA - Brazil - Röplabda – Olimpiai főhírek
08/08/2021 09:54
A döntő előtt inkább az amerikaiak voltak esélyesek, már csak azért is, mert nyáron, a Nemzetek Ligájában kétszer is legyőzték Gabiékat, egyszer a csoportkörben, aztán a döntőben is, mindkét alkalommal 3-1-re. A braziloknak bizony bízniuk kellett a saját játékuk mellett abban is, hogy az amerikaiaknál jön egy hullámvölgy, mert annak előbb-utóbb jönnie kell.
De nem jött. 25-21-re hozták az első szettet, és a másodikban már 20-11-re elhúztak, amikor a brazolik tudtak zsinórban öt pontot szerezni. Ez volt az Egyesült Államok csapatának legrosszabb néhány perce a teljes egyenes kieséses szakaszban. Ez pedig bőven belefért. 25-20-ra hozták a másodikat, és aztán végtelenül simán, 14-re a harmadikat is.

Nem bírta el doppingügybe keveredett sztárja hiányát a brazil válogatott

Nagyon nehéz bárkit is kiemelni ebből az amerikai csapatból, mert kiválóan megosztották a terheket. Bartsch-Hackley, Drews, Thompson, Larson és a centerek, Akinradewo és Washington is sorra szállították a pontokat, mentettek ütéseknél, blokkoltak, jól fogadták a nyitásokat. A feladó, Poulter, a kezdeti nehézségek után az utolsó meccseken már többnyire kiváló labdákat készített elő az ütőknek. Ha szavazni lehetne, talán Larsonnak adnám a legértékesebb játékos címet, de bőven vannak még jelentkezők. Például a szerbek legjobbja, Bošković.
Aki megcselekedte azt az egészen hihetetlen hőstettet, hogy ismét 30 pont felett teljesített, ezúttal a bronzmérkőzésen. És ez már harmadszor történt meg vele az olipián... Ez persze mutatja a szerbek játékának tökéletlenségét is, hiszen ennyire nem lenne szabad egy emberre kihegyezni a támadásokat. Ezzel együtt is megszerezték a bronzérmet, miután simán győztek Korea ellen. A riói ezüst és a világbajnoki arany után tehát ezúttal is érmet szereztek a szerbek.
A brazilok nem szerezték meg a negyedik aranyukat, az amerikaiak viszont három ezüst után történetük során először olimpiai győzelmet ünnepelhettek. A legnagyobb bajnok persze a szakvezető Karch Kiraly, aki kétszer játékosként röplabdában, egyszer strandröplabdában, ezúttal pedig ismét a teremben, immár szövetségi kapitányként jutott fel a csúcsra.
Olympic Games
Nem bírta el doppingügybe keveredett sztárja hiányát a brazil válogatott
08/08/2021 06:35
Olympic Games
Esélyt sem adott az amerikai csapat a doppingüggyel terhelt braziloknak
08/08/2021 06:25