A brazilok játékosa minden meccs alatt maszkot viselt, most kiderült, mi volt rá az oka. A sportoló nem üzenni szeretett volna, de nagyon is komolyan veszi a vírust.

A maszkviselés az elmúlt másfél évben olyan szinten része lett az életünknek, ahogy korábban sose gondoltuk volna. Bár Magyarországon jelenleg szinte sehol nem kötelező a hordása, egyáltalán nem lepődünk meg, ha bármilyen hétköznapi helyzetben látjuk az embereken.
A maszk a sporteseményeknek is kötelező eleme lett, ezek az intézkedések pedig a legtöbb helyen mostanáig sem enyhültek. A versenyzők a tokiói olimpián is arcukat eltakarva töltik az idő nagyrészét, lényegében csak a sport idejére veszik le a maszkot. Az alatt viszont természetesen nem kötelező hordani, ezért is volt még a jelenlegi körülmények között is meglepő jelenség a brazil férfi röplabda-válogatott játékosa, Lucas Saatkamp.
Olympic Games
Tokió 2020 - USA - Brazil - Röplabda – Olimpiai főhírek
08/08/2021 - 09:54
A 35 éves sportoló a teljes torna alatt maszkban lépett pályára, amire sokan felhúzták a szemöldöküket, a játékosnak azonban megvolt a jó oka a viselkedésére. Saatkamp nem valamifajta példamutatási céllal hordta a maszkot és nem is arról van szó, hogy magát féltené túlságosan a vírus elkapásától. A brazil játékos a családját védi a döntésével.
A sportoló 5 éves fia ugyanis légzési nehézségekkel küzd, inhalátorral lélegez, így rá nézve különösen veszélyes a covid. A kisfiúnak ráadásul nemrég húga is született, akit Saatkamp szintén védeni próbál. A játékos annak ellenére óvta magát a megfertőződéstől, hogy januárban maga már enyhe tünetekkel átesett a víruson, ráadásul azóta be is oltották. Hordozóként azonban családjára ugyanúgy veszélyt jelenthetne.
„Nem példát szeretnék mutatni a maszkhasználatra. Az egyetlen célom, hogy magamat és ezzel a családomat védjem” – mondta nemrég.

Lucas Saatkamp

Fotó: AFP

Saatkamp azt is elmesélte, hogy nem tudja, milyen reakciókat kapott a tettére, a közösségi média kerülésével sem a dicséretek, sem a kritikus hangok nem jutnak el hozzá. Emellett leszögezte, a maszk hordásával nem vállalt különösebb áldozatot, az arca eltakarása nem zavarta a játékban:
„Számomra ez megoldható, mert a röplabda más, mint a többi sport. Több szünet van, ahol lehetőség van szusszanni, nem úgy, mint a fociban vagy a futásban. Számomra ez nem kényelmetlen.”
Saatkamp nem az egyetlen brazil játékos volt, aki maszkban játszott az olimpián. A negyedik helyig jutó férficsapat egyik tartalékjátékosa szintén így tett, a nőknél pedig Macris Carneiro takarta végig az arcát. A csapattársak tiszteletben tartották a döntésüket, de hasonló megoldás nem mindenki számára volt kivitelezhető.
„Nekem ez egy kicsit problémás lett volna. Próbálok sokat beszélni és motiválni a többieket, ami maszkban nem mindig egyszerű. Számomra lehetetlen lett volna, de tisztelem az ő döntésüket, megvoltak az okaik. – mondta a csapatkapitány Bruno Rezende.

A csapattársak tiszteletben tartották Saatkamp döntését.

Fotó: Getty Images

Brazília egyébként az egyik leginkább fertőzött ország a világon, a vírusban eddig több, mint 550 ezer ember hunyt el. Innen nézve maszkban játszani egy sporteseményen elhanyagolható áldozatnak tűnik az óvatosságért cserébe, ahogy ezt Saatkamp is megjegyezte:
„Amúgy a helyzet nem tart vissza attól, hogy megtegyem, amiket szeretnék. Normális életem van.” -nyilatkozta.
Forrás: AP News
Olympic Games
Végtelenül simán szerezték meg első aranyérmüket az amerikai röpisek
08/08/2021 - 07:22
Olympic Games
Nem bírta el doppingügybe keveredett sztárja hiányát a brazil válogatott
08/08/2021 - 06:35