Ki-ki csatára kényszerült az amerikai válogatott a csoportkör utolsó mérkőzésén, Argentína ellen. Nem követtek el komoly hibát az első négy meccsen Speraw legényei, csak annyit, hogy kikaptak a braziloktól és az oroszoktól is. Ez azért nem kapitális hiba, mással is megesik. Rió és a legutóbbi világbajnokság bronzérmesei ettől még simán továbbjuthattak volna az egyébként aránytalanul erősebb "B" csoportból, ha az utolsó meccsükön legyőzik Argentína legjobbjait.
Talán ők is így gondolták, hogy simán továbbmehetnek, és hogy tovább is fognak menni. Lehet, hogy elbízták magukat, nem tudni, mindenesetre szinte kézzel fogható volt a különbség a két csapat lelkesedését illetően.
És ez gyakorlatilag el is döntötte a csatát. Az argentinok Facundo Conte és Luciano De Cecco vezetésével az elejétől a végéig szenzációsan játszottak, kevés hibával, és több extrával, mint ellenfeleik. A mérkőzés csúcspontja, legalábbis a dél-amerikaiak részéről, az első szett eleje volt, amikor úgy jutottak el 15 pontig, hogy öt ászt ütöttek. Ez egészen elképesztő teljesítmény, ezen a szinten alighanem példátlan.
Olympic Games
Tokió 2020 - USA - Brazil - Röplabda – Olimpiai főhírek
08/08/2021 09:54
Az amerikaiak nyitásfogadása ezek után valamelyest feljavult, de folyamatosan akadtak gondjaik ezzel a játékelemmel. És érdekes módon éppen a libero, akinek éppen a nyitások megszelidítése volna az elsőszámú feladata, éppen ő, azaz Erik Shoji nem állt a helyzet magaslatán. És ettől függetlenül is, mintha jéghideg profik játszottak volna az Egyesült Államok csapatában, nagyon kevés volt a valódi érzelem, kevés volt a tűz. Ki is estek. Az argentinok a csoport harmadik helyezettjeként jutottak tovább.

Bombaerős nyitásával kiütötte ellenfelét az argentin röplabdázó

A másik csoportot záró találkozó is a továbbjutásról döntött. Japán és Irán hasonló helyzetben várta a maguk mérkőzését, azaz: aki győz, továbbjut, aki kikap, búcsúzik a tornától. Előzetesen az irániak tűntek picit erősebbnek, és ők is vezettek 2-1-re, de a japánok komoly lelkierővel túltették magukat az igen szorosan (31-29-re) elbukott harmadik játszmán, és fordítottak. Itt nem volt szemmel látható különbség a csapatok között, lelkesedésben egyik oldalon sem volt hiány. Ahogy mondani szokás, nüanszok döntöttek, illetve egy kiugró teljesítmény: Nishida Yuji 30 pontot szerzett, ami a férfi röplabdatornán neki sikerült először Tokióban.
A házigazdák is harmadikként jutottak tovább a csoportból, és "jutalmul" a címvédő brazilokkal játszhatnak a negyeddöntőben. Az argentinok ellenfele Olaszország lesz, kérdés, hogy Contéék le tudnak-e játszani még egy meccset ennyire magas színvonalon, ismét egy olyan csapat ellen, ami náluk (többnyire) jobb. Az oroszok Kanadát kapták, és talán a legizgalmasabb csatát a világbajnok lengyel, és az egyre jobban játszó francia válogatott csatája hozhatja. A negyeddöntőket kedden játsszák.

Továbbjutottak a házigazda japánok

Fotó: AFP

Hétfőn a női torna utolsó csoportmérkőzései következnek. Japán és a Dominikai Köztársaság szintén a továbbjutásért csap össze, és ha szerencsénk van, a meccs végét elcsíphetjük az Eurosport 1-en.
Olympic Games
Végtelenül simán szerezték meg első aranyérmüket az amerikai röpisek
08/08/2021 07:22
Olympic Games
Nem bírta el doppingügybe keveredett sztárja hiányát a brazil válogatott
08/08/2021 06:35