Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

John-Henry Krueger: „Short trackkel kelek, fekszem, lélegzem” – 20 kérdés / 20 válasz

Sergő Z. András

Frissítve 24/01/2022 - 15:57 GMT+1

Négy éve még amerikaiként szerzett ezüstérmet, idén februárban már a magyar válogatott tagjaként védené meg a váltó olimpiai bajnoki címét. Pittsburghből Dél-Koreán és Hollandián át hosszú volt az út Magyarországra, az egyes állomásokon túl szóba került a hazai helyzet és a pekingi tervek is. Szokásos 20 kérdésünket John-Henry Krueger rövidpályás gyorskorcsolyázónak tettük fel.

John-Henry Krueger

Fotó: AFP

Johnny-Henry Krueger mindene a rövidpályás gyorskorcsolya, és egy ideje már a magyar sikereket gyarapítja. Interjú.

1. Igaz, hogy szüleid is a sport felől jöttek?
Így van. Apukám Hawaii-ról származik, fociedző, nagyon sokáig jeget és havat sem látott. Ezzel ellentétben anyukám műkorcsolyaedző.
2. Szerette volna, ha a fiai is inkább ezt a sportot választják?
Talán egy kicsit igen. Benne volt a szenvedély, de megadta nekünk a választás szabadságát.
3. És te szerettél volna valaha műkorcsolyázó lenni?
Egyáltalán nem.
4. Bátyád és te is végül a gyorskorcsolyát választottátok. Mi kettőtök között a különbség sportemberként?
A személyiségünk is más, de sport szempontból fontos különbség, hogy én többet utaztam. Éppen ezért több sportolói kultúrát tapasztaltam meg.
5. Szocsiban éppen, hogy nem tudtál indulni még amerikai színekben. Utána Koreában folytattad. Miért?
Azt éreztem, tágítani kell a horizontomat, hogy igazán meglássam, milyen sportoló vagyok. Nagyon szeretek új dolgokat tanulni, ez egy jó lehetőségnek tűnt.
6. Dél-Koreát Hollandia követte. Mi az, ami jobb volt Hollandiában?
Mindkét országban nagyon szeretik a gyorskorcsolyát. Már Koreában is más edzéstípust tapasztaltam, de Hollandia ehhez képest is különböző volt. Az előbbiben sokkal inkább begyakorolt mozdulatok állandósulása a fontos, és ezért sokat gyakorolnak. Hollandiában sokkal több például a biciklis edzés. Nagyon különbözik egymástól a két stílus, de mindkettő sikeres.
John-Henry Krueger
7. Az nem merült fel, hogy holland színekben versenyezz?
Nem, az sosem volt téma.
8. Melyik távot szereted legjobban: az 500, az 1000 vagy az 1500 m-t?
Jelenleg nem tudom pontosan. Mostanában minden évben változik a preferencia. Erősödöm a hosszabb, és jobban fáradok a rövidebb távokon. Úgyhogy én is igyekszem jobban kideríteni.
9. Mi az első szó, ami eszedbe jut, ha azt mondom: ezüstérem Pjongcsangban?
Huhh... Áldozat. Tudom, ez nagyon patetikusan hangzik, de tényleg így van. A 2017/18-as szezon nagyon sok munkával telt. Nem volt egyszerű év, de nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a hollandokkal tudtam edzeni akkor. Ez segített hozzá az éremhez.
10. Akkor még ellenfélként, de gondolom ismertétek egymást a magyar válogatott többi tagjaival. Hogyan és mennyire?
A short track egy kis sport, egy közösség, ahol mindenki ismer mindenkit. Ráadásul a bátyám révén, aki a csapat tagja volt még előttem, az átlagnál jobban ismertem a magyar fiúkat.
11. Három éve már te is magyar állampolgár vagy. Mit szeretsz a legjobban Magyarországban?
Természetesen a kaját. Különösen az ünnepi alkalmakon. A másik Budapest, ami néhány évvel ezelőtt még egy rejtett kincs volt Európában. Azóta már egyre népszerűbb úticél, amit egyre többen felfedeznek.
picture

A 2018-as, még amerikai színekben szerzett ezüstérem után kezdődobásra készül a Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds meccs előtt 2018 áprilisában.

Fotó: AFP

12. És mi a legidegesítőbb?
Nem tudom, hogy ez-e a legjobb szó, de talán a budapesti időjárásra ezt mondanám. Nagyon hasonlít a pittsburghire, ahonnan származom. Mindkét helyen hagyományos, hóval teli fehér karácsony volt régen. És úgy tűnik, itt nagyon komolyan veszik a karácsonyt, komolyabban a többi országnál, amiben az időjárás már nem annyira partner.
13. Igaz, hogy káromkodni tanultál meg először magyarul?
Nem, nem igaz. Valóban szoktam ezzel viccelődni, de csak azért, mert a magyar nyelv ebben nagyon sokszínű. Először egy általános bemutatkozást tanultam meg magyarul.
14. Hogy látod a sportág népszerűségét Amerikában és itthon?
Minden országnak megvan a maga sportkultúrája. Nálunk a négy nagy, a baseball, a futball, a hoki és a kosárlabda viszi el a legtöbb ember érdeklődését. Ezek érdekes sportok, én magam is nagyon szeretem a hokit. Koreában és Hollandiában népszerű a gyorskorcsolya, Magyarországon más, valamiért például a kajak-kenu. Amerikában a gyorskorcsolya nagyon a sor vége felé helyezkedik el. Noha Magyarországon sem annyira népszerű, mint más nagy sportágak, azért az elmúlt években sokat változott a helyzet.
15. A pekingi olimpiára a váltóval készültök. Hogy látod, hogyan egészítitek ki egymást?
Én ugye nem voltam tagja a 2018-as olimpiai bajnok csapatnak, de így is érzem: óriási megtiszteltetés és felelősség, hogy része lehetek a cím megvédésének. Jó érzés azt tapasztalni, hogy – noha én nem ki Magyarországot képviseltem négy évvel ezelőtt – mégis megvan a többiek belém vetett bizalma, hogy velem is meg lehet ismételni. Ez a bizalom nekem nagyon jólesik.
Liu Shaoang és John-Henry Krueger régen ellenfelek voltak, ma már csapattársak
16. A bátyád már valóban nem a magyar válogatott tagja. Látod esélyét annak, hogy valahol valamikor még egy csapatban versenyeztek?
Nehéz dolog ilyet jósolni a jövőre, ráadásul a bátyám már inkább nagypályán versenyez. Persze nem tudhatjuk, mit hoz a jövő.
17. 26 éves vagy. Hogy látod, hány olimpiai ciklus van még a pályádban?
Ez a sportág sokat változott az elmúlt években. 10-15 évvel ezelőtt még teljesen természetes volt, hogy 26-28 évesen visszavonulnak versenyzők. Ma azonban több olyan sportoló is van, például a kanadai Charles Hamelin vagy az olasz Yuri Confortola, akik a 30-as éveik közepén is veszélyesek tudnak lenni másokra. Azt még nem tudom, én is szeretnék-e ennyi idős koromban versenyezni, az azonban ma már teljesen természetes, sőt, egy rövidpályás gyorskorcsolyázótól elvárt, hogy 30 éves koráig mindenképpen versenyezzen. Így a következő ciklust még mindenképpen szeretném végigvinni, aztán meglátjuk. Nyilván leülünk majd az edzőkkel, beszélünk a szövetséggel, és meglátjuk, én milyen állapotban vagyok.
18. A visszavonulás után tervezel a sportban maradni, vagy mások a szándékaid?
Mindenképpen szeretnék maradni, a short trackkel kelek, fekszem, lélegzek, és szeretném, hogy ez így maradjon. Ez egy viszonylag fiatal sportág, ami folyamatosan változik és növekszik. Ezt a fejlődést közelről látni nagyon érdekes dolog. Szeretnék ennek a változásnak részese lenni, és nem csak úgy mint néző, hanem remélem, hogy pozitív befolyással lehetek rá.
19. Van benned némi türelmetlenség azután, hogy az elmúlt néhány szezon eléggé csonka volt?
Abszolút. A 2018/19-es szezont azért kellett kihagynom, mert akkor lettem magyar válogatott, és az ilyenkor kötelező egy év kihagyást töltöttem. A következő évben a szezon elején sérült meg a térdem, amit három hónap rehabilitáció követett. Mire végre felépültem, megérkezett a koronavírus-járvány, ezért a szezon végi versenyek elmaradtak. (A világkupa-sorozat és az Európa-bajnokság rendben lezajlott, a márciusra tervezett szöuli vb maradt el. – S. A.) Tavaly pedig az egész évadot betakarta a járvány, csak Európában tudtunk versenyezni. Az idei volt az eddigi legteljesebb, mind (Liu Shaolin) Sanyi, mind Ádó és én is tudtunk indulni az összes világkupa-állomás összes egyéni számában. Kimerítő világkupa-szezon volt.
20. Ha azt mondanám, ezüstérem váltóban és egy egyéni B-döntő 1000 m-en, aláírnád, vagy mennél többért?
Ez könnyű kérdés. Nagy elvárásokkal megyünk az olimpiára, amiben nincs helye választásnak, hogy egyéni vagy csapat. Hanem azt mondjuk: érem egyéniben ÉS csapatban. De ez egy jó helyzet, nincs dilemma. Nem kell választani.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés