Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Távolodóban a magyar pályakerékpárosok olimpiai kvótás reményei

Eurosport Magyarország

Frissítve 12/01/2024 - 19:35 GMT+1

Pályakerékpáros Eb - Szalontay Sándor a nyolcaddöntőben búcsúzott sprintben a hollandiai Apeldoornban zajló pályakerékpáros Európa-bajnokság pénteki versenynapján, ezzel távolodik az esély arra, hogy legyen velodromban szereplő magyar bringás a párizsi olimpián. Lovassy Patrik Rómeó nem jutott a legjobb 16 közé.

Szalontay Sándor

Fotó: Getty Images

Távolodóban az olimpiai kvótás remények

Szalontaytól az előzetes elvárás a legjobb nyolcba kerülés volt, ezzel maradt volna reális esély az ötkarikás kvóta megszerzésére. A kontinensviadal eredményközlő oldala alapján a selejtezőben 9.773 másodpercet tekert repülőrajtból 200 méteren (73,672 km/órás átlag), ez a nyolcadik legjobb idő volt a 28 fős mezőnyben. Lovassy Patrik Rómeó számára a 10.428 másodperces idő (69,045 km/ó) a kvalifikációban a 23. helyet jelentette.
A 16 közé jutásért Szalontaynak az előkelő selejtezős pozíciója nyomán az ukrán Bohdan Danylchukon (25. idő a kvalifikációban) kellett túllépnie, ez sikerült is, a magyar sprinter több mint egy tizeddel bizonyult gyorsabbnak. Lovassynak jóval nehezebb dolga volt, a selejtezőben tizedik időt tekerő brit Jack Carlin várt rá, aki a számban olimpiai bronzérmes, világbajnokságon volt már második és harmadik is egyéni sprintben, utóbbit tavaly Glasgow-ban érte el. A futamban érvényesült a papírforma, a brit közel fél másodperces előnnyel száguldott át a célvonalon.
A 16 között Szalontay is brit riválissal, a csapatban vb-bronzérmes, Eb-ről ezüst- és bronzéremmel egyaránt rendelkező Hamish Turnbull-lal meccselt, aki mindössze egy ezredmásodperccel volt lassabb nála a selejtezőben. A nyolcaddöntők közül utolsóként megrendezett párharcban 83 ezreddel Turnbull bizonyult jobbnak.
Pataki Ibolya pálya szakágért felelős vezető az MTI-nek elmondta, jelen állás szerint Szalontaynak a Nemzetek Kupáján egyszer a legjobb négybe, egyszer pedig a legjobb háromba kell kerülnie a kvóta kiharcolásához.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés