Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nem bírom ezt tovább” – Egyre több a panasz a pekingi olimpián

Németh Dániel

Publikálva 07/02/2022 - 14:11 GMT+1

Mindenki tudta, hogy a pekingi téli olimpia nehezebb lesz a szokásosnál, hiszen a koronavírus-járvány miatt egy zárt buborékrendszer, valamint szigorú szabályok várták a sportolókat. Ezekre próbáltak felkészülni, ám így is vannak olyan fejlemények, amelyek váratlanul érték a résztvevőket. Arra például nehéz választ adni, miért nem kaptak meleg ételt a német alpesi sízők.

Natalia Maliszewska - fotó: Wang Zhao

Fotó: AFP

Akadozik az ellátás, kegyetlen az időjárás, és a karanténról még nem is beszéltünk.


Zökkenőmentes, biztonságos és kiváló olimpiát ígértek a kínai szervezők, ám a sportolók és a szövetségek részéről is egyre több panasz érkezik. A svéd csapat a veszélyesen hideg körülményekre hívta fel a figyelmet. Az egyik lengyel korcsolyázó szabályosan félt, amikor egy pozitív teszt miatt elkülönítették. A finnek szerint a jégkorongcsapatuk egyik játékosát ok nélkül tartották karanténban. A németek pedig meglepődtek, hogy az alpesi sízők nem kaptak meleg ételt.
Mindenki tudta, hogy ez az olimpia más lesz, mint a többi. A koronavírus miatt rendkívül szigorú szabályokat léptettek érvénybe, ami miatt még az országba való beutazás is felér egy komolyabb logisztikai művelettel. A résztvevők mindegyike az olimpia köré épített buborékon belül mozoghat, ami a sportolók esetében a szállásra, az edzés-, valamint versenyhelyszínekre korlátozódik. Ezekre lélekben – már amennyire lehet – nyilván próbáltak is felkészülni.

Veszélyes időjárás

Több számban is középpontba került a szélsőségesen hideg, alkalmanként -20 fokos időjárás. A svéd csapat – amit nem lehet azzal vádolni, hogy most találkozott először kemény téllel – a női 2x7,5 kilométeres síatlont követően például azt szorgalmazta, hogy a hőmérsékletre való tekintettel korábban kezdjék el a futamokat. Nem véletlen, hogy épp ők emelték fel a szavukat: Frida Karlsson reszketve, az ájuláshoz közeli állapotban érkezett meg a célba a versenyen.
A Nemzetközi Síszövetség versenyein külön protokoll vonatkozik a szélsőségesen hideg időjárásra, melynek értelmében -20 fok alatti hőmérsékletben elhalaszthatják a futamokat. A szombati versenyen ennél enyhébb volt az idő az Pekingtől 200 kilométerre fekvő Csangcsiakouiban, az erős szél miatt azonban a hőérzet lényegesen rosszabb volt a hőmérő által jelzett -13 foknál. A svédek szerint ezt is figyelembe kellene venni a futamok során.
picture

Frida Karlsson

Fotó: Getty Images

„Megvannak a hidegre vonatkozó korlátozások, de azt nem tudom, hogy ebben a szél hatását is figyelembe veszik-e” – mondta a svéd csapatot irányító Anders Byström. „Ha a FIS -17-ben állapítja ezt meg, de szeles az idő, ezért a szélhőmérséklet -35 fok, akkor mi a teendő?” A svédek szerették volna elérni, hogy a tervezettnél korábban rendezzék a versenyeket. „A síatlon délután 4-kor rajtolt, és a hideg kikészítette Frida Karlssont. Az sem jó, hogy a sprintversenyek még később indulnak.”

"Már nem hiszek a tesztekben"

Natalia Maliszewska a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számában éremesélyesnek számított a nők versenyében, csakhogy pozitív lett a koronavírustesztje, ami miatt lemaradt a legerősebb számáról. „Egy hete félelemben élek, ezekkel a hangulatváltozásokkal. Addig sírok, amíg el nem fogynak a könnyeim, ami miatt nem csak a mellettem lévő emberek aggódnak, de én is” – mondta.
Azok a sportolók, akiket elszigetelnek egy pozitív koronavírusteszt miatt, csak akkor kerülhetnek ki a karanténból, ha nincsenek tüneteik, és két, egymásnál 24 óránál régebbi negatív mintát adnak. Maliszewskát végül kiengedték, de később közölték vele: hibát követtek el. „Hajnali háromkor hoztak ki a szobámból. Horror volt az az éjszaka, annyira féltem attól, hogy visszavisznek a karanténba, hogy ruhában aludtam. Aztán jött az üzenet, hogy sajnos hibáztak, veszélyt jelentek, és nem lett volna szabad kiengedni.”
Én már nem értem ezt. Nem hiszek többé a tesztekben, az olimpiában. Ez egy hatalmas vicc, remélem, jól szórakozik, bárki is csinálja ezt. Nem bírom ezt tovább.
Nem a lengyel sportoló volt az egyetlen, akinek meggyűlt a baja a karanténnal. Az olimpiára érkezők közül 350 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, köztük több tucat sportolónak, akik közül sokan most is karanténban várják, hogy eldőljön a sorsuk. Köztük van a finn jégkorong-válogatott egyik játékosa, Marko Anttila, akit a csapat szerint különösebb ok nélkül zárták el, amely döntés csak „kulturális és politikai” szempontok szerint értékelhető.
„Orvosi szempontból tudjuk, hogy ha egy személy hozzá hasonlóan nem fertőző, akkor nem jelent veszélyt a többi csapatra” – mondta Maarit Valtonen csapatorvos. „Ezeket a döntéseket nem az orvoslás vagy a tudomány alapján hozzák, sokkal inkább kulturális és politikai szempontok szerint.” Hasonló véleményen volt Jukka Jalonen vezetőedző is. „Tudjuk, hogy teljesen egészséges, ezért mi úgy gondoljuk, hogy Kína valamilyen oknál fogva nem tartja tiszteletben az emberi jogait, ami nem egy jó helyzet.”

Az ellátás minősége sem az igazi

Az orosz sílövő, Valeria Vasnetsova nemrég szabadult a karanténból, az ott szerzett negatív tapasztalatairól pedig az Instagram-oldalán számolt be. „Fáj a gyomrom, sápadt vagyok, hatalmas karikák vannak a szemeim körül. Véget akarok vetni ennek. Minden nap sírok. Kimerültem” – írta. Vasnetsova fényképeket is posztolt azokról az ételekről, amiket a karanténban kapott: némi tésztát, narancsmártást, egy csontos húst, néhány krumplit, zöldséget egyáltalán nem.
picture

Valeria Vasnetsova

Fotó: Getty Images

Az ételek minőségét a német alpesi sí válogatott is kifogásolta, az egyik edző, Christian Schwaiger például arról beszélt, hogy a sportolóik nem kaptak meleg ételt. „Az étkeztetés igencsak megkérdőjelezhető, mert igazából nem is nevezhető annak. Azt várnám a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, hogy képesek meleg ételt biztosítani. Ehelyett kaptunk némi chipset, pár magot és csokoládét, és azon kívül semmi mást” – nyilatkozta.
Válaszul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt írta, dolgoznak a pekingi szervezőbizottsággal, hogy orvosolják ezeket a hiányosságokat. Ami pedig a covidhoteleket illeti, szerintük ezek a szigorú szabályok a helyszínen lévők biztonságát szolgálják. „Együtt érzünk minden sportolóval, aki koronavírus-fertőzés következtében nem vehet részt a játékokon. A protokollt annak érdekében dolgoztuk ki, hogy mindenki számára biztonságos legyen az olimpia.”
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés