Az ausztrál bokszoló, Harry Garside bronzérmet szerzett a tokiói olimpián, mint elárulta, felkészülésében fontos szerepet játszott a balett. Elmondása alapján sokan furcsállották, hogy a boksz és a balett hogyan fér meg egymás mellett, de ő szeretné megmutatni, hogy a sztereotípiákat nem feltétlenül kell komolyan venni.

Harry Garside a könnyűsúlyú bokszolók versenyében szerzett olimpiai bronzérmet Tokióban. Háttértörténete igazán érdekessé teszi az ausztrál versenyzőt, aki a boksz mellett balettozik, és kifestett körömmel jelent meg az olimpián a ringben. A társadalom által különösen férfiasnak tartott sportágban egészen szokatlan az ausztrál sportoló hozzáállása, ő azonban szeretne rájátszani erre.
„Mindig is picit eltérően viselkedtem, kissé más voltam. Nem fogok hazudni, mindig is ki akartam próbálni a balettot, azt mondom, a boksz miatt csinálom, de nem, igazából régen is akartam táncolni” - nyilatkozta az olimpia előtt.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
„A balett fantasztikus. Nagy kihívás, mert sok hasonlóság van a boksz és a balett között: a súlyáthelyezés, a technika, a felépítés és a fegyelem. Nagyon élvezem, és egy nap fel is szeretnék lépni. De ehhez most még nem vagyok elég jó” - mondta el tokiói szereplése során.
Garside közeli ismerőseit és családját is meglepte, mikor a boksz mellett nekiállt balettozni, ennek ellenére úgy érzi, sokat segített neki ez a mozgásforma. Lábmunkája és egyensúlyérzéke is rengeteget fejlődött.
„Mindenki felhúzta a szemöldökét, főleg apukám, úgy volt vele: mégis minek állsz neki balettozni? De szeretem csinálni, és egyébként is tudom, hogy eléggé más vagyok. A boksz után is szeretném folytatni a balettot” - idézi az ausztrált a Reuters.
Garside három bátyjával ellentétben inkább otthonülő, nyugodtabb gyerek volt. Ezért mindenkit meglepett a környezetében, mikor kilenc évesen bejelentette, hogy bokszolni szeretne.
Sokat sportoltam gyerekként, de féltem a kontaktsportoktól, sosem akartam, hogy letaroljanak, vagy megüssenek egy krikettlabdával, úgyhogy mikor nekiálltam bokszolni, az egész család nagyon meglepődött.
Eleinte nem is tűnt túlságosan veszélyesnek a ringben, de a kudarcok sok erőt adtak neki, és az elmúlt években rengeteget fejlődött.
„Egész karrierem során könnyű célpont voltam. Nem voltak sikereim nemzeti szinten, úgyhogy mindenki lenézett engem, és elég sok olyan megjegyzést hallottam, hogy remélem Harry Garside-ot kapom először, ő könnyű ellenfél, úgyhogy jó kis bemelegítés lesz.”
Ezeket végighallgatni arra sarkalt, hogy keményebben nekiálljak edzeni, szigorúbb legyek önmagamhoz. A bántó megjegyzésekkel a fejemben nyertem meg először a hazai bajnokságot 2015-ben.
Garside azóta hatszoros ausztrál bajnok, Nemzetközösségi Játékok-győztes, Tokióban pedig 33 év után szerzett érmet Ausztráliának boxban.

Harry Garside

Fotó: AFP

Garside az olimpián kifestett körmökkel jelent meg, és sokáig gondolkozott azon, hogy hosszú ruhában vonul fel a nyitóünnepségen, végül utóbbitól elállt, nehogy félreértsék, és megsértsen valakit. Ezekkel az akciókkal szeretné azt mutatni, hogy érdemes elrugaszkodni a sztereotípiáktól. Arról azonban többször beszélt, hogy időbe telt, míg elfogadta, hogy sok mindenben más, mint a környezetében lévők, a mentális egészség világnapja alkalmából osztotta meg erről gondolatait.
Lelkem mélyén tudtam, hogy picit különbözöm a sztereotípiákban élő férfi figuráktól. Sokszor azt éreztem, hogy feláldoztam, aki vagyok, azért, hogy beolvadjak abba, amilyennek egy férfinak lennie kell. Erre akkor jöttem rá, mikor nagyjából 20 éves voltam, azóta rendben vagyok ezzel.
Garside a sportot illetően is komoly célokat fogalmazott meg. Már Tokióban csalódott volt, amiért az elődöntőben vereséget szenvedett, a 2024-es párizsi olimpiára az aranyéremét utazna.
Forrás: Reuters, olympics.com.au, The Sydney Morning Herald
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30