A magyar női vízilabda-válogatott egy váratlan vereséget leszámítva hibátlanul teljesítette a trieszti olimpiai selejtezőtornát. Már a döntőbe jutással megszerezte a tokiói kvalifikációt, ráadásként Hollandiát is legyőzte a fináléban. Éppen a két utolsó mérkőzésén játszott a legjobban Bíró Attila csapata, az annyira óhajtott olimpiai éremért várhatóan azt a teljesítményt kell majd sorozatban minél többször megismételnie.


2020. február 25.
2021. január 21.
Az első időpont azt jelöli, amikor a magyar női vízilabda-válogatott Hollandiát fogadta Világliga-selejtezőn, Szentesen. 12-7-re győztünk a budapesti Európa-bajnokság után egy hónappal. A második dátum pedig azt mutatja, hogy 11 hónappal (!) később játszott ezután először komoly rivális ellen tétmérkőzést Bíró Attila együttese, a görögök meg is lepték a mieinket. Két nappal előbb az izraeliek, majd Kazahsztán jött szembe, így is, úgy is közel egy év telt el a válogatott két meccse között, ami példátlanul hosszú idő.
Olimpiai Játékok
A klímaváltozás miatt szinte már egyik korábbi házigazda se tudna újra téli olimpiát rendezni
18 ÓRÁJA
Az Eb bronzcsatája után a Világligában is legyőzték a hollandokat női pólósaink | Eurosport
A nem a legerősebb összeállításában szereplő magyar női vízilabda-válogatott 12-7-re legyőzte a holland csapatot a Világliga Szentesen rendezett mérkőzésén. Napra pontosan egy hónappal ezelőtt nyerte meg Bíró Attila együttese a hollandok elleni, csodálatos emlékű Európa-bajnoki bronzmérkőzést. Akkor háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra diadalmaskodtak Keszthelyi Ritáék úgy, hogy eggyel kevesebb játékos szerepelt nálunk, mert Gurisatti Gréta a spanyolokkal vívott elődöntőben kézsérülést szenvedett.
A koronavírus-járvány alaposan betette a kaput, és bár két alkalommal is tudott buborékban együtt készülni a magyar csapat, felkészülési mérkőzést nem tudott játszani senkivel, csak egymás között gyakorolhattak a lányok, ami a koffeinmentes kávéhoz, vagy az alkoholmentes sörhöz hasonlítható élmény lehetett: finom, de nem az igazi, valami hiányzott. Az ellenfél, konkrétan. 
A szövetségi kapitány hatodik éve építi a csapatát, a budapesti világbajnokságot kivéve minden fontos világversenyen a négy közé vitte a gárdát, nyitányként öt esztendeje ilyenkor Eb-aranyérmet nyert Belgrádban, tavaly januárban pedig bronzérmet szerzett a budapesti kontinensbajnokságon. 
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a riói olimpián negyedik helyen végző magyar csapatból már csak hatan - Gangl Edina, Garda Krisztina, Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella - maradtak meg idén a trieszti tornán szereplő keretben, plusz még Antal Dóra, aki ezúttal tartalékként volt ott Olaszországban. A brazíliai 13-ból tehát hét játékos kicserélődött, ami óriási fluktuációt jelent egy olimpiász alatt. 
A 2017-es, ötödik pozícióval záruló hazai világbajnokság után alakult ki a jelenlegi csapat magja, amely a 2018-as barcelonai Eb-n és a 2019-es kvangdzsui vb-n is a legjobb négy közé jutott, hogy aztán mindkét alkalommal a negyedik legyen. Belgrád óta a budapesti Eb sikerült a legjobban, és ezt nem csak a bronzérem mondatja velünk. A spanyolokkal vívott elődöntőt úgy veszítették el a mieink, hogy Gurisatti Grétának 4 perc 8 másodpercig tartott a parti, kézsérülése miatt nem játszhatott tovább. Ezután a címvédő hollandokat 5-8-ról fordítva - egyik legjobb játékosa nélkül szerepelve -, 5-0-s második félidővel, extra játékkal sikerült legyőzni 10-8 arányban. Sok szempontból hoztuk már elő példának azt a találkozót, és most is jó kiindulópontnak bizonyul. Eleve azon a tornán nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményét a magyar válogatott, azon a meccsen pedig megmutatta, hogy csapatként milyen erős, és hogy tud felemelkedni a nehézségeken. 
Az elmúlt négy év legjobb teljesítményével lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink | Eurosport
A magyar női vízilabda-válogatott négy év után szerzett újra érmet világversenyen. Ez a budapesti bronz nagyon kellett úgyis, hogy sajnos az olimpiai kvótáról most még lemaradt Bíró Attila csapata.
Például azon, hogy amikor pedig a hollandokkal vívott bronzmeccsen piócaként tapadtak rá a védők Keszthelyi Ritára, és nagyon szoros emberfogással követték, akkor mintaszerűen irányított, összefogta a védekezést, szervezte a támadójátékot, és kiosztott négy blokkot is, emberhátrányban! Ha valaki kíváncsi, mitől ő a világ egyik, ha nem a legjobb női vízilabdázója, nézze meg a tavalyi Eb-bronzmérkőzést, mert Keszi befűzte az oktatófilmet. Az volt kábé a 47. alkalom, hogy megmutatta, korszakos zseni.
Triesztben két felhozó meccs után jött az első komolyan vehető rivális a görög csapat személyében, és ki is osztottak egy sokat nem számító, de azért jelzésértékű pofont. Bíró Attila csapata az Izraellel és Kazahsztánnal vívott első két meccsén kinyitotta a gólcsapot, Keszthelyi Ritáék 50 (!) gólt lőttek összesen a két szerényebb képességű gárdának. Ehhez képest a náluk jóval nagyobb játékerőt képviselő görögöknek csak ötöt sikerült lőni, de nem a két előző partit kell itt mintának venni, hanem a mieink erejét ahhoz, hogy ezt meglepetésnek minősítsük. A görögök stílusa nagyon nem tetszett a magyar lányoknak, olyan mértékben érvényesült a rivális akarata, hogy 2-2 után szinte nem maradt győzelmi esélye a mieinknek.
Váratlan, de sokat nem számító vereséget szenvedett a görögöktől a magyar női pólócsapat | Eurosport
A magyar női vízilabda-válogatott csütörtökön nem várt, 8-5-ös vereséget szenvedett a görög csapattól a Triesztben zajló olimpiai selejtező tornán, így csoportmásodikként jutott a negyeddöntőbe. Bíró Attila csapata az Izraellel és Kazahsztánnal vívott első két meccsén kinyitotta a gólcsapot, Keszthelyi Ritáék 50 (!) gólt lőttek összesen a két szerényebb képességű gárdának.
Ez egy ahhoz hasonló figyelmeztető jel volt, mint amit a Kanada ellen 6-4-re elveszített 2017-es budapesti világbajnoki negyeddöntő jelentett. Az nagyon sokba volt, az érmünkbe került, ennek konkrét jelentősége nem volt.  Viszont az öt lőtt gól senki ellen sem lenne elég a diadalhoz, ez bizony egy olyan parti lett, ahol egyik pólósunk sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. És ez talán még inkább felpaprikázhatta a játékosainkat.
Bizonyítja ezt, hogy a legfontosabb meccsén, a házigazda olaszok ellen nyújtotta legjobb játékát a Bíró-csapat. A 3-0-s rajt megalapozta a sikert, a teljesen elbizonytalanodó riválissal szemben már 5-1 is volt, ide. A vége 13-10 lett a javunkra, amivel meglett az olimpiai kvóta. Ez a meccs két, látszólag egymásnak ellentmondó dologra is felhívta a figyelmet. Az egyik az, hogy - és itt jön be a hollandokkal vívott tavalyi bronzmeccs -, hogy csodás csapatjátékra képes ez a gárda. Kiváló védekezés és kapusteljesítmény alapján elöl is jobban megy, és megvannak azok a gólok, amelyek nem feltétlen várt helyről jönnek. 
Az olaszok elpáholásával kijutott a tokiói olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott | Eurosport
A magyar női vízilabda-válogatott megszerezte az olimpiai kvalifikációt, Bíró Attila csapata a Triesztben zajló selejtezőtorna elődöntőjében 13-10-re nyert a házigazda olaszok ellen, ezzel kivívta tokiói részvételét. Az utóbbi évek világversenyein jól szokott menni az olaszok ellen. A 2018-as barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében felejthetetlen végjáték után nyertek 10-9-re a mieink, majd a kvangdzsui világbajnokság negyeddöntőjében is Gurisati Grétáék diadalmaskodtak, akkor 7-6 arányban.
A másik pedig, hogy Keszthelyi Rita elképesztő géniusz, akire óriási szüksége van ennek a nélküle azért törékenyebb, és kevésbé gólképes együttesnek. A 13 találatunkból hatot ő vállalt magára, és lehetetlen helyzeteket oldott meg, emberrel együtt lőtte több gólját is, védőkkel a nyakán volt eredményes. De nem lesz ez mindig így.
Nem hiába nyilatkozta róla a meccs után Bíró Attila, hogy "a nagyszerű csapatmunkán kívül a nagyon jó egyéni produkciók is kellettek a sikerhez, még keressük az űrhajót, amivel Keszthelyi Rita leszállt közénk, mert ez földöntúli teljesítmény volt."
Az UVSE zsenije egy évtizede igazolja, hogy a sztratoszférába tartozik a mezőnyben, de mellette több olyan játékosunk is van, aki Keszihez csatlakozva képes az űrturistáskodásra. "Én meg csak tűrtem az űrben, és most bárki jöhetne már." - ahogy a lányok és a szövetségi kapitány által is kedvelt Kispál és a Borz, illetve Lovasi András énekli az Űrturista című dalban. 
Az annyira óhajtott olimpiai éremhez átlag feletti teljesítmény szükséges a csapat felétől, védekezésben és támadásban egyaránt. A mi értékítéletünk szerint a jelenlegi magyar csapat a tokiói mezőny öt legjobb gárdája között van az Egyesült Államok, Spanyolország, Oroszország és Hollandia mellett. Bármelyikük legyőzéséhez extrák is kellhetnek, ezt viszont nem lehet mindig Keszthelyitől elvárni. Märcz Tamás együttese is azért lehetett tavaly Európa-bajnok, mert a zseniális Varga Dénes mellett Nagy Viktor, Vogel Soma, Zalánki Gergő és Vámos Márton is extrát nyújtott, és mondjuk Angyal Dániel vagy Pohl Zoltán is hozzá tudott tenni a védőmunka ellátása mellett annyit elöl gólokban is, ami kiegyensúlyozottabbá tette a mieink támadójátékát.
Az élen zárták az olasz melót Triesztben a magyar női pólósok | Eurosport
A magyar női vízilabda-válogatott nyerte meg a Triesztben rendezett olimpiai selejtezőtornát, Bíró Attila szövetségi kapitány csapata a vasárnapi döntőben 13-11-re győzött a hollandok ellen. Miután a magyar női vízilabda-válogatott szombaton parádés győzelmet aratott a házigazda olaszok elleni a trieszti torna elődöntőjében, a vasárnapi finálénak olyan nagy tétje már nem volt a szintén tokiói kvótát szerző Hollandiával szemben.
Ennek láthattuk a nyomait a lányoktól Triesztben is, az olaszok ellen a kapuban Magyari Alda remekelt, és hol Illés Anna, hol Garda Krisztina vagy Szilágyi Dorka tett hozzá kiváló teljesítményt ahhoz, amit Keszthelyi és a két centerünk, Gyöngyössy Anikó és Rebecca Parkes jelentett veszélyként a riválisok kapujára. Ahogy a budapesti Eb-n is láthattuk, és ahogy a selejtező előtti felvezető anyagunkban írtuk, "Keszthelyi, Gurisatti, Szilágyi és Leimeter révén jöhet a gólok java." 
A budapesti Eb-n Leimeter Dóra varázslatosan játszott, most sem volt rossz, de lesz jobb is, és ez vonatkozik a több poszton is bevethető, fantasztikusan egy-egyező, az elmúlt két évben a csapat egyik legfontosabb játékosává váló Gurisatti Grétára is. És ide tartozik az is, hogy az se nagyon férhet bele sokszor, hogy egy 20 éves játékos, mint amilyen Simone van de Kraats, egyedül öt gólt hintsen ugyanonnan egy meccsen nekünk. Ha ez a mag egyszerre nyújt kimagaslót, akkor a világ bármely csapatával, még az USA-val is eséllyel veszi fel a versenyt. 
Az is hozzátartozik az értékeléshez, hogy Triesztben hat nap alatt hat mérkőzést kellett játszani, ami brutális terhelés, pláne 11 hónap pauza után. Ilyen kemény menetrend még az olimpián sincs, csak az olimpiai selejtezőn és a Világliga-sorozatban. Nem hiába mondják, hogy az olimpiára kijutni még annál is nehezebb, mint azt megnyerni.
A minden téren címvédő amerikaiak ellen, de még talán a spanyolokkal szemben is klasszisteljesítmény szükséges a győzelemhez, és az átlagnál jobb az éremhez. Zsinórban három olimpián lett negyedik a magyar válogatott, minden esetben kevéssel maradt le a bronzéremről. Remélhetőleg, idén összejön a dobogó, és minden remény megvan arra, hogy a bronznál is fényesebb medália kerülhet a magyar lányok nyakába.
Peking 2022
Cenzúraelőkészítés is lehet a pekingi olimpia appjában
EGY NAPJA
Olimpiai Játékok
Folytatódik a MOB-botrány, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése megvonta a bizalmat Kulcsártól
30/12/2021 11:09