Persze csak egy Usyk-Joshua visszavágót követően.

A profiboksz négy nagy szervezetének nehézsúlyú övein jelenleg két ökölvívó osztozik. Az ukrán Oleksandr Usyk szeptember 25-én, Londonban egyhangú pontozással győzte le Anthony Joshuát, és szerezte meg ezzel az IBF, a WBA és a WBO világbajnoki öveit. Tyson Fury pedig a mögöttünk hagyott hétvégén védte meg a WBC-nél birtokolt világbajnoki címét ugyanezen súlycsoportban, amikor kiütötte Deontay Wildert. Kézenfekvő a következő lépés, el kellene ugyanis dönteni, hogy kettejük közül ki a vitathatatlan és egyértelmű bajnok, aki egyszerre birtokolja mind a négy jelentős szervezet öveit.
Csakhogy az ukránnak Fury előtt még újból ki kell állnia Joshua ellen, amely mérkőzésnek várhatóan az ukrán főváros adhat otthont 2022 első felében. A brit ökölvívónak két éven belül másodszor jön jól a címmérkőzésre kötött szerződésbe foglalt kötelező visszavágási záradék, 2019-ben Andy Ruiz Jr. ellen New Yorkban elveszített mérkőzése után ugyanis ennek köszönhetően hívhatta ki legyőzőjét egy visszavágóra. Annak a mérkőzésnek 2019 decemberében már a szaúdi Diriyah adott otthont, a brit boxoló pedig egyhangú pontozással szerezte vissza egy meccsel korábban elveszített öveit.
Ökölvivás
Hazai közönség előtt iskolázták le Joshuát, 4 vb-övet is bezsebelt az ukrán kihívó
26/09/2021 12:20

Oleksandr Usyk

Fotó: Getty Images

Most hasonlóra dologra készül, az Usyk elleni vereség okait pedig saját elmondása szerint már meg is találta:

„Visszanéztem a meccsünket, kielemeztem a felkészülésemet és megtaláltam a hibákat. A leckét megtanultam.

– nyilatkozta magabiztosan a korábbi világbajnok.

Usyknak jól jöhet az, hogy a Tottenham londoni stadionjában megvívott első Joshua elleni mérkőzésén már gyűjtött tapasztalatokat az idegenbeli szereplés terén. Az ukrán ökölvívó megítélése ugyanis, annak ellenére, hogy a brit elleni mérkőzésén ukrán címeres köntösben vonult a ringbe, kesztyűin a szülővárosa, és az Ukrajna feliratot viselte, valamint a győzelem kihirdetése után szinten azonnal egy ukrán zászlót kapott a kezébe, meglehetősen ellentmondásos hazájában. Ennek talán legbeszédesebb jellemzője, hogy a Joshua elleni, komoly nemzetközi érdeklődésre számot tartó mérkőzését egyetlen ukrán tévécsatorna sem tűzte műsorára. A dolog hátterében az állhat, hogy az oroszajkú Usyk, aki az Oroszország által egyoldalúan annektált Krím félszigetről származik, hazája hivatalos narratívájával ellentétben soha nem mondta ki egyértelműen, hogy az orosz agresszió vezetett a Krím elvesztéséhez. Mindezek tetejébe még az ortodox egyház azon ágának hívője, amely a moszkvai pátriárka fennhatósága alá tartozik, szemben az önálló ukrán egyházzal. Főbenjáró bűnök a javából.

Oleksandr Usyk

Fotó: Getty Images

Az ukrán menedzsmentje mindenesetre nem sokat foglalkozik a visszavágóval, legalábbis a lehetséges végkimenetel tekintetében. Alexander Krassyuk, a boxoló promótere a minap már előretekintett, és ügyfele Tyson Fury elleni ütközetéről beszélt:

„Amint Usyk megveri Joshuát a visszavágón is, jöhet a Fury elleni meccs.

A kétségkívül rendkívül szórakoztató jelenségként a fejünkben élő Tyson Fury, saját bevallása szerint is előzetesen egy Joshua elleni csatára készült volna, jelen állás szerint azonban be kell, hogy érje Usykkal. Előtte azonban még rá is várhat egy mérkőzés, honfitársa, Dillian Whyte ugyanis október 30-án a svéd Otto Wallin ellen a WBC kötelező kihívójának státuszáért száll ringbe a londoni O2 Arénában. Amennyiben a brit nyer, Fury kénytelen lesz kiállni ellene, várhatóan nagyjából az Usyk-Joshua mérkőzés visszavágójának idején. Egy lehetséges Usyk-Fury találkozóra így leghamarabb 2022 őszén kerülhetne sor, nagy valószínűséggel az Egyesült Királyságban.

Tyson Fury

Fotó: Getty Images

Forrás: skysports.com
Wilder – Fury III
Ennyit kapott Fury a Wilder elleni győzeleméért
11/10/2021 11:50
Ökölvivás
Fury a vegasi bunyó helyett már a következő ellenfelén gondolkozik
04/10/2021 20:01