Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valieva nélkül, de a negyedik aranyáért harcba szálló olimpiai bajnokkal jön a műkorcsolya-világbajnokság

Gecsei Dina

Frissítve 15/03/2022 - 16:37 GMT+1

Hamarosan kezdődik a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság franciaországi Montpellier-ben, az ukrajnai háború miatt azonban nem lesznek orosz és fehérorosz versenyzők a mezőnyben, vagyis néhány favorit - köztük Kamila Valieva - el sem indulhat. Az eseményre március 21-27. között kerül sor, az Eurosporton a teljes vb-t élőben lehet majd követni.

Valieva nélkül, de a negyedik aranyáért harcba szálló olimpiai bajnokkal jön a műkorcsolya-világbajnokság

Fotó: Getty Images

A műkorcsolya világbajnokságot március 21-27. között rendezik meg a franciaországi Montpellier-ben, egy hónappal azután, hogy a világ legjobbjai a pekingi téli olimpián varázsolták el a nézőket.
A helyzet azóta sokat változott, már nem az olimpia alatt kirobbant doppingbotrány az egyik fő beszédtéma a műkorcsolya világában, hanem az orosz-ukrán háború, aminek következtében – sok más sportághoz hasonlóan – a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is lépett, és eltiltotta az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyzéstől.
Ez azt is jelenti, az új olimpiai aranyérmes Anna Shcherbakova, az olimpiától egy drámai fordulattal búcsúzó Valieva, és az ezüstérmes Alexandra Trusova sem indulhat. De akkor kiket láthatunk majd?
A férfiaknál japánok nagy sztárja, Yuzuru Hanyu bokasérülés miatt kénytelen kihagyni a vb-t. A kétszeres olimpiai bajnok még az olimpián, egy edzésen sérült meg, a japán szövetség tájékoztatása szerint pedig még nem épült fel ebből. Helyette a 16 éves Kao Miura, a Négy Kontinens-sorozat idei bronzérmese vesz részt a vb-n.
Nathan Chen, Peking olimpiai bajnoka viszont az egy hónapnyi hezitálás után végre megerősítette, hogy ott szeretne lenni Montpellier-ben, neve már ott is van a nevezési listán, úgyhogy nem maradunk igazán nagy név nélkül. Az amerikai Chen három vb-arannyal büszkélkedhet, és a Pekingben mutatott formájából ítélve nagy esélye van arra, hogy egy negyedikkel egészítse ki a kollekcióját.
Az elmúlt 40 évben csak Scott Hamilton (1981-84), Kurt Browning (1989-93) és Alexei Yagudin (1998-2002) tudott négy világbajnoki címet nyerni, de a történelem során is mindössze nyolc férfinak jött össze ez a bravúr. Ulrich Salchow rendelkezik a legtöbb világbajnoki címmel, mondjuk ő elég magasra tette a lécet az 1901 és 1911 között összegyűjtött 10 (tíz!) vb-aranyával.
Chen egyúttal megpróbál csatlakozni egy másik elit klubhoz is: Hanyu (2014), Yagudin (2002) és Viktor Petrenko (1992) volt az elmúlt három évtizedben egyedül úgy világbajnok, hogy ugyanabban az évben az olimpiai bajnoki címet is elhódította.
picture

Nathan Chen varázslatosan hibátlan kűrrel olimpiai bajnok

A srácoknál indul még az amerikai Vincent Zhou és a közönségkedvenc Jason Brown, a pekingi ezüstérmes japán Yuma Kagiyama és a bronzérmes Shoma Uno is, de ott lesz az az Ilia Malinin is, akinek a programját már megénekeltük egyszer, mert tényleg egészen elképesztő tehetséggel áldotta meg az ég ezt a 17 éves fiút.
A nőknél az oroszok távollétében eljött a nagy esély az amerikai lányok számára, a Karen Chen, Mariah Bell, Alysa Liu hármas biztos, hogy mindent bele fog adni, hogy elhozzák az aranyat, de az Európa-bajnokságon nagyot villantó Loena Hendrickx, a Grand Prix-szezonban brillírozó (és a Valieva elől az olimpiai bronzérmet elhappoló) japán Kaori Sakamoto, vagy a dél-koreai You Young is nagyot villanthat.
picture

Orosz aranyérem a műkorcsolyázóknál, de nem az állt a dobogó tetején, akire a világ számított

Március 21-27. között a férfi és női egyéni versenyben, a párosoknál és jégtáncban is eldől a vb-cím sorsa.

A nevezési lista alapján Magyarországot Aleksandr Vlasenko (férfi egyéni), Láng Júlia és Schermann Regina (női egyéni), illetve a Mariia Ignateva-Danijil Leonyidovics Szemko jégtánc kettős képviseli majd.
Bár a verseny hivatalosan március 21-én kezdődik, az első pár nap az edzéseké, a verseny érdemi része március 23-án, a női rövidprogrammal indul.

MENETREND

Március 23., szerda
  • Női rövidprogram
  • Páros rövidprogram
Március 24., csütörtök
  • Férfi rövidprogram
  • Páros kűr
Március 25., péntek
  • Jégtánc – ritmustánc
  • Női kűr
Március 26., szombat
  • Férfi kűr
  • Jégtánc – kűr
Március 27., vasárnap
  • Gála

A műkorcsolya világbajnokságot élőben követhetitek az Eurosporton, illetve az eurosport.hu-n reklámmentesen és visszanézhetően.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés