Ilia Malinin neve az amerikai bajnokság és az olimpiára utazó keret kihirdetése kapcsán jelent meg először a műkorcsolyával foglalkozó hírekben. A 17 éves srác elképesztő előadásmódjával és a hihetetlen technikájával - némi meglepetésre - elhozta az ezüstérmet az amerikai bajnokságról, megelőzve Vincent Zhou-t és Jason Brownt is. Az eredmény azonban nem volt elég ahhoz, hogy csatlakozhasson a Pekingbe utazó olimpiai csapathoz, ami a szövetség részéről valószínűleg jó döntés volt, különösen látva a világbajnokságon történteket.
Ilia Malininről ebben a cikkben írtunk már korábban, a fentiek ellenére azért továbbra is benne van a pakliban, hogy a jövő egyik meghatározó műkorcsolyázója lesz belőle.
Véget ért a vébé, Shoma Uno megszerezte első aranyérmét, honfitársa, Yuma Kagiyama pedig 2021 után ismét ezüstérmet szerzett. A dobogóra még az a Vincent Zhou állhatott fel, aki az olimpiát egy utolsó pillanatos pozitív covid-teszt miatt hagyta ki. Aztán jött egy csomó meglepetés.
World Championships
Fergeteges Bolero-kűrrel ért fel a csúcsra Shoma Uno a világbajnokságon
26/03/2022 14:54
A georgiai Morisi Kvitelashvili a rövidprogramok után a 7. helyen állt, a kűrben az 5. helyig tornázta fel magát - a jutalma összesítésben egy világbajnoki 4. hely lett. Az 5. helyen egy amerikai zárt, de nem a főhősünk, hanem az a Camden Pulkinen, némi meglepetésre, aki épp előző nap ünnepelte a 22. születésnapját, de egy amerikai junior bajnoki címen, és egy Grand Prix-versenyen elért 4. helyen túl eddig nem igazán villantotta meg a tehetségét. A srác most viszont előkapta minden tudását: a rövidprogramban egy közepes, 12. helyen zárt, majd a kűrjével feljött a harmadik pozícióba.
A rövidprogramok után még az is elképzelhető volt, hogy a japánok állhatnak a dobogó összes fokára, Kazuki Tomono azonban a harmadik helyről visszacsúszott a hatodik helyre, utána a sorban az olasz Daniel Grassl és a francia Adam Siao Him Fa zárt.

Ilia Malinin

Fotó: Getty Images

Utánuk jön csak Malinin. A rövidprogramjával a negyedik helyre varázsolta magát, és rengetegen várták, hogy mit tud mutatni majd a kűrjében, amibe négy darab kvadraugrást tervezett. Az első ugrása egyből egy négyfordulatos lutz lett, amit egy szintén kvadra toeloop és egy háromfordulatos axel követett, de aztán jött a hiba. A négyfordulatos salchow-jában elesett, belehibázott a következő tervezett kvadra toeloopjába is, de a kombinációi sem voltak tiszták, noha úgy tűnt, összekapta a gondolatait a folytatásra. A közönség vastapssal próbált segíteni neki, és tisztességesen végignyomta a kűrjét, de nagyon sokba kerültek a hibák, nem titkolta a csalódottságát, amikor lekorcsolyázott a jégről.
A 11. helyen végzett végül, összesítésben ezzel a 9. helyen zárt, az összegyűjtött 263.79 pontja jócskán elmaradt az amerikai bajnokságon szerzett 302.48 pontjától.
Szörnyen fiatal még ez a virginiai srác, már az is elismerésre méltó, hogy négy darab négyfordulatos ugrással készül az első komoly, világszintű megmérettetésére. Nem tudni, milyen nyomás alatt lehetett, de ahogy Pekingben láttuk Kamila Valieva esetében is, ha elvárják a csúcsteljesítményt a szupertehetséges, ám tapasztalatlan fiataloktól, nem biztos, hogy happy end lesz a vége.
Viszont ha a közösségi médiában megnézzük, miket csinál az edzésein Malinin, abban biztosak lehetünk, hogy komolyan veszi a munkát, még akkor is, ha talán kicsit nagyképűnek tűnik az Instagramon a felhasználóneve: quadg0d (kvadraisten).
Az első világbajnoksága nem alakult tehát túl fényesen, de előtte az élet, biztosan lesz még lehetősége felállni a dobogóra. A tehetsége megvan hozzá.
A férfiak kűrje visszanézhető Eurosport Player előfizetéssel az oldalunkon.
World Championships
Feladták a leckét a japán srácok a világbajnokságon, az első három helyről várhatják a folytatást
24/03/2022 15:47
World Championships
Valieva nélkül, de a negyedik aranyáért harcba szálló olimpiai bajnokkal jön a műkorcsolya-vb
15/03/2022 15:34